Hur du berättar att ditt barn ska få ett syskon

Hur du berättar att ditt barn ska få ett syskon
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När ditt barn ska få ett syskon är det inte bara en ny graviditet som väntar, utan du kanske också måste hantera den blivande storebroderns eller storasysterns svartsjuka.

Därför är det bra om man vet hur man bäst tar sig an den nya situationen – innan den ökända svartsjukan uppstår. Här är några strategier som kan hjälpa dig med hur du ska berätta för ditt barn att det ska få ett syskon.

Kom ihåg att små barn saknar perspektiv. De vet inte hur man räknar dagar, veckor eller månader. Därför kan en lång väntan göra att de tappar intresset, eller tror att den nuvarande situationen aldrig kommer att förändras.

Det finns inte något rätt eller fel sätt att berätta för ditt barn att han eller hon kommer att få ett syskon. Men hur du gör det bör anpassas efter barnets ålder och mognad. Att berätta för en tvååring att ett syskon är på väg är inte detsamma som att berätta det för en åttaåring.

Om din förstfödda är fyra år eller äldre, meddela nyheten efter de första tre månaderna av graviditeten, när den största risken för missfall har passerat.

Men om din förstfödda är yngre än fyra år är det bäst att vänta till den sista trimestern, när magens storlek blir uppenbar.

Från åtta års ålder och uppåt är barn lite mer mogna och har en bättre förståelse av saker. I det fallet kan du berätta om nyheten på ett lite mer “vuxet” sätt. Efter att ha blivit anförtrodd kommer ditt barn med all säkerhet vilja vara involverat i ankomsten av bebisen, och bör inte hållas tillbaka.

Ett barn som ska få ett syskon.

Ett nytt syskon och en ny värld

När ditt barn väl vet att han eller hon ska få ett syskon, låt barnet vara delaktig genom att visa bilder från ultraljudsundersökningarna och berätta om vad som händer inuti dig.

Ni kan också fantisera tillsammans om vad bebisen gör. Låt barnet försiktigt klappa din mage, så att bandet till syskonet knyts tidigt. Passa på i de stunderna att påminna om hur mycket du älskar honom eller henne, hur lycklig du är och hur lycklig bebisen kommer vara över att få ett så underbart storasyskon.

Hur du berättar nyheten är avgörande, och kan definiera allt som händer därefter. Så det viktiga är att kommunicera det på ett naturligt sätt. Om ditt barn är över fyra år kanske han eller hon redan önskar sig ett syskon.

Det bästa vore om båda föräldrarna berättar nyheten tillsammans. Att skaffa barn involverar hela familjen. En bra metod är att göra det vid ett tillfälle när alla är glada. Då kommer barnets ankomst att associeras med någonting positivt. Därför ska man också hålla konversationen på ett naturligt sätt, så att barnet inte blir rastlöst eller uttråkat.

Förutom en naturlig konversation är ett av de mest användbara tipsen att berätta nyheten med stor glädje. Kom ihåg att ett syskon är ett mirakel och någonting underbart och positivt. Det betyder ju att i framtiden kommer båda barnen att kunna leka tillsammans och ge varandra stöd genom hela livet.

Överför den här tanken till ditt barn, så att han eller hon ser ankomsten av en ny bebis i familjen som början på någonting fantastiskt. Det kommer att bli oändliga äventyr för dem båda.

Ett barn med sitt nyfödda syskon.

Ett lyckligt och realistiskt tillkännagivande

En strategi kan vara att läsa berättelser som handlar om ett barn som väntar på ett lillasyskon. Det kan hjälpa ditt barn att bättre förstå sina egna känslor.

Förklara de förändringar som kommer att ske i familjens liv – från ett genomgående optimistiskt men samtidigt realistiskt perspektiv. Till exempel behöver ditt äldre barn veta att, precis som när han själv föddes, så kommer bebisen att behöva mycket hjälp och uppmärksamhet. Eftersom bebisar inte kan göra saker på egen hand. Hoppa inte över detaljer av rädsla för att misshaga barnet. Då kommer de i stället att komma som obehagliga överraskningar, som barnet inte vet hur han eller hon ska hantera.

Många föräldrar är oroliga för att barnen ska börja ställa besvärliga frågor. Var inte rädd om ditt barn frågar var bebisar kommer ifrån. Tvärtom – missa inte den här chansen att reda ut frågetecknen.

Som en huvudregel kommer barn alltid att bli mer intresserade av att veta exakt var de kommer ifrån. Så hitta inte på berättelser om storkar eller liknande. Prata i stället med ditt barn tydligt och realistiskt – för sanningen är alltid din bästa vän.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • BAÑOS CHORLANGO, J. L. (2014). ¿ COMO APRENDER A SOBRELLEVAR LOS CAMBIOS CONDUCTUALES DE NIÑOS Y NIÑAS DE 3 AÑOS DE EDAD POR LA LLEGADA DE UN NUEVO HERMANO O HERMANA AL HOGAR? ESCUELA PARA PADRES DIRIGIDA A CREAR UN AMBIENTE ESTABLE ENTRE LOS MIEMBROS DE LA FAMILIA Y EL NUEVO BEBE DIRIGIDA A PADRES DE FAMILIA DEL CENTRO DE DESARROLLO INFANTIL” RINCÓN DE LUZ” DEL DMQ DURANTE EL AÑO LECTIVO 2014-2015 (Bachelor’s thesis). https://dspace.cordillera.edu.ec/handle/123456789/1748
  • Burke, E. (2020). ¿ CÓMO HABLAR DE SEXUALIDAD CON NUESTROS HIJOS?. La Salle, 7. https://scholar.google.es/scholar?hl=es&as_sdt=0%2C5&as_ylo=2018&q=de+d%C3%B3nde+vienen+los+ni%C3%B1os&btnG=#d=gs_qabs&t=1652258214024&u=%23p%3DdtUukshEcYEJ
  • Morales, G. H., & Guijarro, C. J. (2003). La educación sexual de la primera infancia: guía para madres, padres y profesorado de educación infantil (Vol. 155). Ministerio de Educación.
  • Paredes Rojas, N. A. (2017). Nano-llega un nuevo hermano(Bachelor’s thesis, Uniandes). https://repositorio.uniandes.edu.co/bitstream/handle/1992/18902/u729228.pdf?sequence=1
  • SHUGULI MANGUIA, C. Y. (2013). ESTABILIDAD EMOCIONAL. GUÍA DE ORIENTACIÓN SOBRE LA PREPARACIÓN DEL NIÑO/A PARA LA LLEGADA DE UN NUEVO HERMANO DIRIGIDA A PADRES DE FAMILIA (Bachelor’s thesis). http://www.dspace.cordillera.edu.ec:8080/xmlui/handle/123456789/1304

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.