Fläckar på barns tänder på grund av järntillskott

Varför uppstår fläckar på barns tänder när de tar järntillskott? I följande artikel kommer vi att berätta allt du behöver veta.
Fläckar på barns tänder på grund av järntillskott
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 21 november, 2022

Det händer att föräldrar märker att deras barns tänder inte längre ser lika vita ut som när de först kom fram. Du bör veta att det finns ett samband mellan uppkomsten av fläckar på barns tänder och användningen av järntillskott. Här berättar vi allt om den saken.

Inte alla pigmenteringar på tänderna är förknippade med dålig munhygien. Detta är fallet med mörka fläckar på barns tänder på grund av användningen av järntillskott som vissa barnläkare rekommenderar för att förebygga eller behandla anemi. Fortsätt läsa för att ta reda på vad du kan göra för att minska denna biverkning.

Järntillskott hos barn

Järnbrist hos barn och anemi som resultat är ett vanligt problem under de första levnadsåren. Bristen på detta mineral kan orsaka en minskning av barnets fysiska, mentala och beteendemässiga prestanda.

Det finns flera faktorer som kan leda till brist på detta mikronäringsämne. Dålig absorption eller mycket snabb tillväxt är några exempel, även om en diet som är fattig på järn är den vanligaste orsaken.

Att förebygga denna brist är en prioritet för pediatriken i de tidiga stadierna av barns utveckling. Av denna anledning är tillskott av mineralet en mycket vanlig praxis under de första åren. Järntillskottet är mörkt rött och brunt till färgen. Det används i flytande form för att underlätta dess intag med färgar då också ibland tandemaljen.

Fläckar på ett barns tänder.
Fläckar på barns tänder på grund av användning av järntillskott är vanligt, men de utgör ingen hälsorisk.

Varför orsakar järntillskott fläckar på barns tänder?

Du bör veta att den normala färgen på barns tänder inte är helt vit, utan snarare elfenben eller gulvit. Men utseendet på tänderna kan påverkas av uppkomsten av fläckar och pigmenteringar som har sitt ursprung inom olika faktorer.

Fläckar på barns tänder på grund av användningen av järntillskott är vanligt under barndomen. Mineralets kontakt med tandens yta är ansvarigt för uppkomsten av denna estetiska defekt. Detta beror på det faktum att metallen kan binda till de små porositeterna, sprickorna eller groparna i tandelementen. Dessutom kan dess kombination med kromogena mikroorganismer som finns i patientens saliv gynna bildandet av svarta fläckar på tänderna.

I allmänhet ses de ut som ett svart område där tänderna möter tandköttskanten. De kan dyka upp så snart medicinen används eller efter hand som behandlingen fortskrider.

Dessa pigmentering avlägsnas inte genom borstning utan måste rengöras av tandläkare med hjälp av specifika instrument. De kan dock dyka upp igen efter borttagning om barnet fortsätter med medicinen.

Även om fläckar på barns tänder på grund av järntillskott kan vara en anledning till oro för föräldrarna, så är de ofarliga. Trots den estetiska konsekvensen som påverkar utseendet på barnets leende utgör de ingen risk för tandhälsan hos de små. Dessutom försvinner de av sig själva efter ett tag.

Vad ska man göra för att undvika fläckar på barns tänder på grund av järntillskott?

Om ditt barns läkare säger åt dig att använda järntillskott kan du följa dessa enkla tips för att undvika fläckar på ditt barns tänder.

Blanda flytande järn med en annan dryck

Att kombinera medicinen med en liten mängd vatten eller juice rik på vitamin C kommer att minska metallens kontakt med tandytan. Blandning med mjölk och andra mejeriprodukter som hindrar dess absorption bör dock undvikas.

Använd sugrör

Om barnet är tillräckligt gammalt för att använda sugrör kan medicinen erbjudas på detta sätt för att minska järnets kontakt med tandemaljen. När det gäller spädbarn är ett alternativ för att administrera vätskan att använda en spruta.

Erbjud järnrik mat

Ett sätt att komplettera behandlingen är att erbjuda barnet järnrik mat som rött kött, baljväxter, ägg och gröna bladgrönsaker. Vid det fallet kan din barnläkare föreslå att du minskar användningen av kosttillskott, så länge det föreligger en förbättring av hemoglobinnivåerna.

En pappa som hjälper sin son att borsta tänderna.
Att borsta tänderna ordentligt och ofta hjälper till att minska bildningen av fläckar.

Borsta tänderna ordentligt

Att borsta barns tänder ordentligt och ofta kan minska bildandet av fläckar på tänderna. Rengöring efter tillförsel av järn är ett sätt att minska risken för fläckar.

Låt tänderna rengöras professionellt

I de fall där fläckar redan har uppstått på barns tänder på grund av järntillskott kan en professionell rengöring av en barntandläkare vara nödvändig. Detta görs om åldern och samarbetet hos den lille i tandläkarstolen tillåter det och om de estetiska behoven motiverar det.

Det är viktigt att besöka tandläkaren

Fläckar på tänderna hos små barn kan bero på flera faktorer. Matpigment, mediciner, bakterier eller hålrum kan vara orsaken till färgförändringarna.

Att ta med små barn till en pediatrisk tandläkare från en tidig ålder gör att professionella kan fastställa orsaken till dessa störningar i tändernas utseende och agera därefter. Tänk på att mörka fläckar orsakade av användning av järn inte har samma svårighetsgrad som de som orsakas av karies.

Om fläckarna på barns tänder är resultatet av användningen av ett järntillskott så finns det ingen anledning att oroa sig. Med en professionell rengöring eller helt enkelt med tidens gång kan dessa pigmentering försvinna och lämna barnet med ett fläckfritt leende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zavaleta, N. (2017). Anemia infantil: retos y oportunidades al 2021.
  • IPARRAGUIRRE-ALIAGA, H. U. G. O. (2020). CONOCIMIENTOS Y PRÁCTICAS DE MADRES SOBRE PREVENCIÓN DE ANEMIA FERROPENICA EN NIÑOS MENORES DE 5 AÑOS. HOSPITAL REGIONAL DE ICA–2019. Revista Médica Panacea9(2), 104-107.
  • Zavaleta, N., & Astete-Robilliard, L. (2017). Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: consecuencias a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública34, 716-722.
  • COLQUE HUAMAN, M. B. (2020). ADMINISTRACIIÓN DE HIERRO Y SU INFLUENCIA EN LA PIGMENTACIÓN DE LOS DIENTES EN NIÑOS MENORES DE 36 MESES DEL PUESTO DE SALUD INTIORKO, TACNA 2020.
  • REYES, S. A. G., & LARREA, J. F. P. EFECTOS DEL HIERRO SOBRE ESTRUCTURA DENTARIA EN NIÑOS DE 3-10 AÑOS EN EL CENTRO INFANTIL SANTA DOROTEA SEMESTRE A-2017.
  • Castro Moncada, M. W. (2021). Pigmentaciones negras exógenas, dentición decidua asociadas a ingesta de sulfato ferroso, niños 2 a 5 años, Centro de Salud Bellavista-Sullana.
  • Ron Loayza, S. N. (2021). Alteraciones del color dental por el uso de fármacos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Custodio Hernández, T. G. (2019). Prevalencia de pigmentaciones extrínsecas negras en alumnos de educación inicial de la IE 11003 Karl Weiss, Chiclayo-2019.
  • Yarlequé Andrade, S. T. (2017). Evaluación in vitro del grado de adsorción de sulfato ferroso en dientes de bovino a diferentes tiempos de exposición.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.