Att lämna barnmaten och gå vidare

Att lämna barnmaten och gå vidare
Marta Guzmán

Granskad och godkänd av nutritionisten Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barnpuréer är den första maten små barn får att äta. D in barnmorska kommer sedan säga till när det är dags att lämna barnmaten bakom sig och gå vidare. Då införlivas fast föda i ditt barns kost, och hon kommer också att tala om vilken mat som är bäst för din lilles utveckling. 

Dessutom kommer hon lära dig hur man bäst introducerar mat för att underlätta matsmältningen.

Med tiden kommer sedan barnets tänder att växa ut och det lär sig hur man tuggar. Då bör det även få fast mat som tillägg till den mosade eller purén. Med lite tålamod och kreativitet kan man sakta men säkert lämna barnmaten bakom sig.

Så hur hjälper du ditt barn med den här övergången?

Lämna barnmaten genom att övergå från puréer till mat som är mosad med en gaffel

Om du plötsligt slutar ge ditt barn puréer och erbjuder något mer fast, är det högst troligt att det vägrar äta.

Kom ihåg att du började med att erbjuda enbart någon skedfull med puré. Så du kan inte förvänta dig att få acceptans för den fasta maten du erbjuder bara så där.

För att förbereda dig och förhindra bråk med ett hungrigt barn som inte vill äta (vilket är svårt att hantera) kommer här vårt råd:

Övergå från puréer till mat som är mosad med en gaffel.

Att lämna barnmaten bakom sig

Vi rekommenderar att du gör det gradvis. I början kan du mixa maten mindre och mindre varje gång du lägger den i mixern. Gradvis lämnas det kvar fler och fler bitar mat.

Även när du introducerar maten sakta men säkert kanske ditt barn ändå vägrar att äta vad du erbjuder. Men du kan vara helt säker på att detta är den bästa metoden och att det snart kommer att acceptera maten.

Kom ihåg att plötsliga förändringar inte är bra för barn. Med små och gradvisa förändringar blir det lättare att lämna barnmaten bakom sig.

Få inte panik om ditt barn inte vill äta

Ditt barn kommer förmodligen att spotta ut mat när du lyfter skeden till dess mun eller låta en munfull vara kvar i munnen utan att tugga eller göra något alls. Det kanske kan hosta och skrämma dig så du tror att det kvävs eller helt enkelt börja gråta eller bli arg.

Om det låter som ditt typiska scenario som inträffar varje dag ska du inte tappa hoppet. Du behöver en hel del tålamod för att insistera på att städa upp. Lyft skeden till munnen så många gånger som det behövs. Sjung för ditt barn.

Ge det en till sked och uppmuntra det till att äta. Alla de där lekarna och distraktionerna som försäkrar dig om att han eller hon äter tillräckligt.

Erbjud barnet fasta livsmedel som det redan kan äta

Om din barnmorska säger att du kan låta barnet äta bröd, pannkakor eller mjuka kex kan du servera dessa i en plastlåda. Då kan han eller hon själv ta upp maten och föra den till munnen. På så sätt kommer barnet lära sig att börja tugga.

Lämna barnmaten genom att ge barnet din tallrik!

Dags att lämna barnmaten

Barn gillar att äta från de vuxnas tallrikar. Även om ditt barn inte har en aning om vad du äter eftersom det inte är van vid den här maten kan du märka att det börjar dregla lite om du sitter bredvid och tuggar.

Det viktigaste är att ditt barn ser hur du tuggar, att du äter på samma gång och att du gillar det.

När du väl gjort förändringen – gå inte tillbaka

När du väl gett ditt barn fast mat bör du inte återgå till att servera mosad matSpeciellt inte under undanflykter som: “Jag vill inte äta något annat idag.”

Även om det besvärar dig är det viktigt att barnet vänjer sig vid tanken att: “Det här är maten som jag får och det är det jag måste äta.”

Kom ihåg att med införlivandet av nya smaker finns det en hel uppsjö av nya rätter att upptäcka. Och du måste vänja dig vid att inte ge ditt barn samma mat varje dag som du kunde med barnmat. 

På det här sättet vänjer sig barnet vid varierad mat och kommer inte att vägra äta nya saker. Att lämna barnmaten bakom sig är en spännande ny fas för er båda!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Coulthard H, Harris G, Emmett P. (2009). Delayed introduction of lumpy foods to children during the complementary feeding period affects child’s food acceptance and feeding at 7 years of age. Matern Child Nutr. 2009 Jan;5(1):75-85
  • Birch L. L. (2016). Learning to Eat: Behavioral and Psychological Aspects. Nestle Nutrition Institute workshop series85, 125–134. doi:10.1159/000439503

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.