En kortfilm om problemet med rivalitet

Det är viktigt att ta itu med problemet med rivalitet och konkurrens bland barn. Därför rekommenderar vi en kort animerad film om detta ämne.
En kortfilm om problemet med rivalitet
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

One Man Band är en animerad kortfilm från Pixar, regisserad av Mark Andrews och Andrew Jimenez. På bara fyra och en halv minut ger den oss möjligheten att reflektera över problemet med rivalitet.

Det här är en mycket intressant kort musikfilm som du kan titta på tillsammans med barn och ungdomar i din närhet. Efter att ha sett den kan du hjälpa dem att förstå konsekvenserna av att tävla på ett ohälsosamt sätt med sina kamrater. Vill du veta mer om denna underbara kortfilm och vad den kan lära barn? Läs vidare!

One Man Band: Handling

I filmens första scen presenteras vi för Bass, ett enmansband som ägnar sin tid åt att spela på gator och torg i Italien för att tjäna lite pengar.

Sedan kommer en söt tjej som heter Tippy in på torget med ett mynt i handen. Bass försöker locka till sig henne genom sin musik. Men precis när den lilla flickan ska ge sitt mynt till Bass dyker ett annat enmansband, Treble, upp och lyckas fånga flickans uppmärksamhet.

Detta utlöser en rivalitet mellan de två musikerna när de börjar tävla om Tippys mynt. Tippy blir nervös och besvärad av allt buller. Till slut tappar hon av misstag myntet, som faller ner i en brun. Detta gör Tippy ledsen och arg.

För att hantera situationen ber den lilla flickan Treble att få låna en av hans fioler och visar dem hur bra hon spelar instrumentet. Tack vare detta får hon en stor påse mynt.

Eftersom hon nu har mer än ett mynt kan hon ge ett till Bass och ett till Treble. Men hon bestämmer sig för att inte göra det och kastar istället två mynt högt upp i fontänen. Sedan, efter eftertexterna, ser publiken hur båda männen istället samarbetar för att hjälpa varandra att tjäna fler mynt.

En kort film för att reflektera över problemet med rivalitet

Vi vet alla hur svårt det kan vara att jämföra sig själv med andra. Men många gånger jämför vi vuxna ständigt våra barn med varandra. Vi jämför dem med sina syskon, deras vänner och deras klasskamrater. Det här är väldigt negativt för deras utveckling och självkänsla.

Det leder till att de växer upp med förutsättningen att deras kamrater är rivaler som de borde tävla med. I själva verket främjar dessa tankar bara själviskhet, konkurrens, avund, frustration och onödig press.

Om vi vill skapa en bättre framtid måste vi hjälpa barn att förstå att varje person är unik och att de kan uppnå sina mål utan att skada andra, precis som Tippy gör i kortfilmen.

Dessutom måste barn förstå vikten av samarbete, gemenskap och lagarbete. Med andra ord måste du lära dem att bete sig som de två männen i de sista scenerna av kortfilmen.

Barn måste också förstå problemet med rivalitet, som är ett hinder som vi själva lägger på oss och som hindrar oss från att uppnå våra mål.

Problemet med rivalitet bland barn

I linje med allt vi har sagt vill vi också ta hänsyn till följande citat från Jorge Bucay, en läkare, psykodramatiker, gestaltterapeut och författare:

”För mig är våld en följd av konkurrens, och konkurrens är en följd av rivalitet och jämförelser – och rivalitet och jämförelser är en följd av en konsumtionskultur där vi är uppfostrade att hela tiden jämföra oss med andra.”

– Jorge Bucay –

Så låt oss hjälpa barn att få växa upp utan rivalitet, jämförelse och konkurrens. För att göra det måste vi anstränga oss och prata med dem om dessa frågor. Och vilket bättre sätt att göra detta än genom en animerad kortfilm? Så vad väntar du på? Titta på One Man Band med dina barn eller dina elever! Klicka här för att se den.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.