Utbrott när man klär på barn: Vad kan man göra?
Vilken förälder har inte behövt ta itu med utbrott när de klätt på sitt barn? Utan tvekan kan många av er relatera till detta. Många barn motstår att klä på sig och blir arga. Denna attityd är helt normal, eftersom de är mitt i en kamp för att få sitt oberoende. Av denna anledning vill de inte bära de kläder vi väljer åt dem och föredrar att vara de som bestämmer vad, hur och när.
De små behöver, förutom att ha en rutin, också läras disciplin och få tydliga och konsekventa gränser från sina vårdgivare. Annars känner de sig vilsna och blir bortskämda med alla de personlighetsdefekter som det innebär. Påklädnaden kan vara en tid av konflikt mellan vuxna och barn, men vad kan vi göra åt det? I den här artikeln berättar vi mer.
Varför uppstår utbrott när man klär på barn?
Utbrott när man klär på barn, även om de går oss på nerverna, är normala och kan förväntas under barndomen. Från cirka 3 års ålder kommer stadiet av självhävdelse och barn börjar motsätta sig sina föräldrar under allt fler tillfällen för att bekräfta sin identitet. Personligheten är på väg att utvecklas och därmed blir vredesutbrott och raserianfall mycket vanliga.
En annan sak som händer på morgnarna är att föräldrar har bråttom, så tiden att klä de små blir ofta en stressfaktor. Problemet är att barn inte förstår detta koncept och dessutom behöver de mer tid för att slutföra sina uppgifter. Därför måste vi försöka ha tålamod med dem och hjälpa dem att utveckla sin autonomi på ett adekvat sätt.
Vad kan vi göra för att undvika utbrott när vi klär på barn?
Även om vi inte kan undvika deras vägran att klä på sig så kan vi ändra är sammanhanget så att detta ögonblick inte blir dagens första konflikt. Här följer några användbara riktlinjer för detta.
Förklara för dem vilka kläder som är de rätta för varje ögonblick
Vi måste berätta för dem att för att kunna gå i skolan eller på jobbet måste vi bära specifika kläder, även om de inte är till vår smak. Men de dagar de inte behöver gå i skolan kan de ha på sig vad de vill. De kanske inte förstår det först och kan förbli arga, men lite i taget kommer de att bli införstådda med det hela.
Förhandla med dem
Det är inte någon bra idé att låta dem få sin vilja igenom hela tiden. Men även om barn behöver gränser är det ibland giltigt att förhandla med dem. Hur? Vi kan ge dem andra alternativ så att de känner att de har mer självständighet, även om det är vi som sätter villkoren. Vi kan till exempel lägga fram följande förslag:
- Vill du klä på dig i ditt sovrum eller hos mamma?
- Välj vilken av dessa två t-tröjor du föredrar, röd eller blå?
Detta kommer att få dem att känna att de beaktas när de fattar beslut och framför allt att de behandlas med respekt och tillgivenhet.
Vi kan också förklara för dem att om de vägrar att bära kläderna så kommer vi att vara de som väljer deras klädsel och att de inte kommer att ha möjlighet att välja den dagen, men säkert en annan dag. På så sätt visar vi dem att vi litar på att de kan göra det bra och utan att det leder till något raserianfall.
Ha tålamod och förstående
Det är viktigt att prata med barnen och förklara för dem att på morgnarna kan vi inte vara lika långsamma som på helgen eller i slutet av skoldagen, för då kan vi komma försent till skolan.
Vi måste prata med dem med lugn och tålamod så att de lite i taget kan förstå situationen. Det är viktigt att vara medveten om att barn behöver att vi resonerar med dem. Vi måste försöka undvika tvång eftersom de små är i ett inlärningsskede och de måste veta att allt har en orsak och en konsekvens.
Tappa inte humöret
Det är viktigt att inte tappa humöret och undvika att skrika, vilket istället för att hjälpa oss att lösa konflikten gör situationen värre. Om vi ser att vi håller på att tappa tålamodet måste vi ta ett andetag och tänka att det här inte hjälper barnen att få slut på sina raserianfall. Det är ett stadium där kommunikation och förstärkning av goda beteenden är nyckeln.
Om raserianfallen sträcker sig till andra områden och vi inte vet hur vi ska hantera dem, då bör vi söka hjälp av en specialist på området . På så sätt kommer vi att få de nödvändiga verktygen för att hantera den här typen av situationer som uppstår i vardagen.
Välj kläder kvällen innan
En annan sak vi kan göra för att undvika utbrott när man klär på barn är att välja kläderna redan kvällen innan. På så sätt behöver vi inte stressa så tidigt på morgonen för att välja kläder och vi kan involvera dem i valet av kläder. Dessutom undviker vi den frustrerande morgonkonflikten.
Flytta deras fokus
Allt fungerar inte likadant för alla barn eftersom det inte finns något magiskt recept för föräldraskap, men att flytta fokus på uppmärksamheten när en härdsmälta bryter ut fungerar ibland. Vi kan till exempel hitta på en historia, prata med dem om något vi gjorde dagen innan eller fråga dem om vad de gjorde i skolan. Detta kommer att distrahera dem med andra saker som är intressanta för dem, samtidigt som vi passar på att klä dem.
Om utbrott när man klär på barn kan vi säga …
Utbrott när man klär på barn är helt normalt från 3 års ålder. Dessa dyker upp när barnen märker att det de vill eller önskar inte uppfylls. Det här problemet borde inte oroa dig så länge det inte spiller över till andra områden i livet, eller om det skapar ett betydande problem i familjens dynamik, för då är det bäst att söka professionell hjälp.
Råden vi har gett dig i den här artikeln kommer att hjälpa dig att hantera situationen på ett bättre sätt och utan att glömma att det mest grundläggande alltid kommer att vara tålamod och kärlek.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Filliozat, I. (2012). No más rabietas. España: Oniro.
- Vallet, M. (2007). Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. WK Educación.
- Pernasa, P. D., & de Lunab, C. B. (2005). Las rabietas en la infancia: qué son y cómo aconsejar a los padres. Revista Pediatría de Atención Primaria, 7(25). En internet: https://archivos.pap.es/files/1116-410-pdf/423.pdf
- Tantrums, T. (2008). Las rabietas o berrinches. En internet: https://www.mcfarlandclinic.com/media/documents/peo_document396_sp_1_A3F3EA815A567_1595C24A67079.pdf