Grinighet hos barn: varför det sker och vad man kan göra åt det

Ju tidigare vi lär våra barn att hantera sitt humör, desto bättre blir resultaten. Tålamod är nyckeln när det kommer till grinighet hos barn.
Grinighet hos barn: varför det sker och vad man kan göra åt det
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 09 juni, 2023

Grinighet hos barn behöver inte vara dåligt om vi lär våra barn hur de ska hantera det. Det finns barn med starka karaktärer som har en tendens att lätt bli arga. I den här artikeln berättar vi varför det händer och vad du kan göra åt det.

Det är viktigt att vi lär våra barn att kontrollera sitt humör redan från en tidig ålder. Om barn är på dåligt humör är detta ett sätt att kommunicera något som har skett. Till exempel ett problem i skolan, något som oroar dem, att de är avundsjuka på sitt syskon, eller helt enkelt att de är så för att de vill få något nu på direkten! Denna attityd måste kontrolleras, för om vi låter det passera kommer de innan vi hinner reagera snart bli lynniga tonåringar.

Varför grinighet hos små barn uppstår

Barns dåliga humör har sitt ursprung i den miljö de lever och växer upp i. Det är detta som börjar forma deras karaktär. Miljön kring ett lynnigt litet barn bestäms ofta av hur dess föräldrar uppfostrar det. Angående detta kan vi urskilja följande:

 • Mycket auktoritära eller seriösa föräldrar. Barn imiterar detta beteende och attityd som de ser omkring sig. Som ett resultat är de ofta på dåligt humör.
 • Föräldrar som är för tillåtande. De ger sina barn allt de vill ha, redan innan de ber om det. I det här fallet blir barn arga om deras önskemål inte uppfylls omedelbart, eller bara för att få föräldrarnas uppmärksamhet.
 • Externa aspekter, som skola. Ett barns dåliga eller griniga humör kan vara resultatet av en dålig relation med några av dess klasskamrater eller för att det har en lärare som är mycket krävande eller som själv är på dåligt humör.
 • Tiden vi spenderar med våra barn. Om barn saknar sina föräldrars närvaro för att umgås med dem, då kommer de ofta att hamna på dåligt humör. Ett barn som har sällskap med sina föräldrar varje dag är lugnare och kommunicerar det som oroar det eftersom det vet att dess föräldrar är där för att lyssna.
En liten pojke som är på galet humör.
Om vi visar barn, från tidig ålder, hur de kan hantera och kontrollera ett dåligt humör, då kan vi förhindra att det blir till ett problem i framtiden.

Vad kan man göra när man konfronteras med grinighet hos små barn

När föräldrar upptäcker att deras barn är på dåligt humör är det första man bör göra att reflektera och ta reda på vad orsaken är. Detta hjälper oss när vi letar efter lösningar och vidtar åtgärder. Dessutom är det bra att vi motverkar situationen med skämt och gott humör. Ett leende är oförenligt med ilska. Vi kan hjälpa våra barn på följande sätt:

 • Uppfostra dem med ett positivt humör.
 • När de visar ett lämpligt beteende, beröm dem alltid så att de inser att en bra atmosfär skapas när vi är på gott humör.
 • Lär barnen att be om förlåtelse. Det är viktigt att de lär sig att sätta sig själva i andras ställe, och om de har gjort något fel eller skadat någon bör de be om förlåtelse.
 • Att vara lite fånig kan få deras dåliga humör att försvinna. På så sätt kanske de brister ut i skratt och kan släppa sin ilska snabbare. När de blir äldre kommer de dessutom att använda sitt sinne för humor för att förbättra svåra situationer.
 • Lär dem att vara viljestarka. Till exempel att göra sina läxor när det är dags, sitta still när de måste eller äta utan att klaga.
 • Bli inte argare än de är när de är på dåligt humör: Detta är kontraproduktivt eftersom de kommer att se ilska som ett sätt att lösa konflikter och det är inte vad vi vill att våra barn ska tänka.
 • Berätta inte för dem att de alltid är på dåligt humör. Annars kan de må dåligt och bli ledsna för att vara som de är.
 • Ha tålamod. Vi borde inte skrika på dem eller tappa humöret. Det är viktigt att vi pratar med dem långsamt, bestämt och lugnt.
 • Hjälp dem och ta reda på vad som är fel: Det är viktigt att vi vet varför de är på så dåligt humör.
 • Visa kärlek mer än någonsin. Att ge dem tillgivenhet och kärlek kommer att vara det bästa motmedlet för deras dåliga humör.
Ett argt barn som ligger på golvet och tittar på en surfplatta.
Ett dåligt humör som vi hade kunnat hantera sedan barndomen kan leda till en vuxen som inte kan etablera personliga relationer eftersom dess dåliga humör skjuter bort alla runt den.

Le som solen när det kommer till grinighet hos barn!

Vi måste vara tydliga med att humöret hos små barn kommer att gå över. Ju tidigare vi lär våra barn att hantera kraftfulla känslor, desto bättre blir resultaten. Vi ska inte ta deras ilska som något personligt, inte heller ska vi ta illa upp och skälla ut dem för det. Vårt stöd kommer att vara det snabbaste sättet att återställa lugnet till vår lilla.

Om du tror att ditt barn alltför ofta är på dåligt humör, ta då reda på vad som är fel. Och, viktigast av allt, tappa aldrig modet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Shapiro, L. E., & Tiscornia, A. (1997). La inteligencia emocional de los niños. Buenos Aires: Javier Vergara.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.