Tips för att inreda ett delat sovrum för dina barn

Undrar du hur du kan dekorera ett sovrum som dina barn kan dela? Det finns många tips för att hjälpa dig att optimera allt tillgängligt utrymme. Målet är att ge dina barn en plats som de kan njuta av tillsammans.
Tips för att inreda ett delat sovrum för dina barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns inte alltid tillräckligt med plats hemma för att alla barn i familjen ska få sitt eget sovrum. Men med några praktiska inredningstips kan du skapa ett perfekt delat sovrum för dina barn.

Ditt mål är att skapa ett utrymme där alla dina barn kan leka, lära sig och också koppla av. Nyckeln till att få det att fungera är att vara praktisk och dra nytta av varje centimeter av rummet och ge varje barn ett eget utrymme.

Utmaningen med att inreda ett delat sovrum för dina barn

Det kan vara svårt att inreda ett delat sovrum för dina barn. Det är inte alltid lätt att få två uppsättningar möbler, tillbehör och allt annat att passa in. Det gäller som sagt att utnyttja det utrymme du har till max för att få rummet att passa.

Dina barns delade sovrum ska vara dels en plats att vila och sova, men även ett rum att leka, lära sig och växa i. Det är inte lätt att hålla saker balanserade och det är inte heller lätt att utforma ett rum som uppfyller båda barnens behov och smak.

Men nu för tiden finns det gott om innovativa möbler och tillbehör som inte bara är dekorativa utan också praktiska. Använd dem till din fördel!

Idag kommer vi att ta upp några förslag på hur du utformar ett delat sovrum som båda dina barn garanterat kommer att gilla.

Tips för att inreda ett delat sovrum för dina barn

Använd våningssängar för att inreda ett delat sovrum

Naturligtvis kommer det att bero på storleken på sovrummet och hur gamla dina barn är, men en våningssäng är idealisk för att utnyttja små utrymmen till max.

Många våningssängar har också lådor och andra förvaringsutrymmen. Våningssängar med lådor är det perfekta sättet att göra det mesta av golvytan i ett litet utrymme.

De kan ha lådor under den undre sängen eller så kan de ha lådor inbyggda i trappan som går upp till den övre sängen. Om du väljer en våningssäng med en “L”-form kan du till och med få en byrå, ett skrivbord eller en bokhylla under den övre våningssängen.

Ställ sängarna sida vid sida

Om du har ett större, längre sovrum kan du ställa två sängar sida vid sida. Om du vill ge dina barn lite mer avskildhet kan du separera sängarna med en byrå eller en hylla. Samtidigt får du mer förvaringsutrymme för dina barns leksaker.

barn med delat sovrum leker
Det här är ett bra sätt att definiera vilket utrymme som tillhör varje barn och det ger dem lite mer plats för sig själva.

Ett utrymme att leka på

I största möjliga mån är det viktigt att avsätta ett område där dina barn kan leka. Ett skåp eller en låda för leksaker eller hyllor med leksaker och material för pyssel och konstnärliga aktiviteter, ett skrivbord och stolar, etc.

“Nu för tiden finns det gott om innovativa möbler och tillbehör som inte bara är dekorativa utan också praktiska.”

Delade sovrum: Vackert och funktionellt

Sängar arrangerade i L-form

Att ställa sängarna i en L-form har många fördelar. Om du ställer båda sängarna mot väggarna på det här sättet blir mitten av sovrummet helt fritt och öppet så att dina barn kan leka där.

Måttbeställda möbler

När rummet är särskilt snävt kan du välja att tillverka möbler som passar i utrymmet. På detta sätt kan du anpassa och designa ett delat sovrum som är helt perfekt för båda dina barn.

I själva verket kanske du bara behöver göra sängar och andra möbler lite mindre än standardstorleken för att du ska få plats med allt som behövs i rummet.

Andra tillbehör

barn med delat sovrum
Möjligheterna med tillbehör är oändliga. Strategiskt placerade hyllor, dekorerade lådor för att förvara föremål under skrivbord eller sängar, specialutrymmen designade bara för böcker, dekorativa korgar… Alla dessa tillbehör och mer kan du använda dig av för att ge dina barn deras drömmars sovrum.

Om du känner att du inte klarar av det kan du också anställa en inredningsarkitekt som kan kombinera specialanpassade möbler med precis rätt tillbehör. Vi är säkra på att du inte kommer att bli besviken över resultaten.

Att inreda ett sovrum för två barn är inte bara möjligt, utan kan även vara ett spännande äventyr som ni kan ta er an tillsammans som familj. Det handlar om att utnyttja det utrymme ni har på bästa möjliga sätt och hitta den optimala placeringen av sängarna. Om du gör det kommer dina barn att få en otrolig plats att leka, växa och, naturligtvis, sova på.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.