Hemgjorda leksaker – en fröjd för barnen

Hemgjorda leksaker – en fröjd för barnen
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Med hemgjorda leksaker kan du få dina barn att tillbringa mindre tid framför en skärm. Det kan också bidra till deras kreativitet och värnar samtidigt om miljön.

Hemgjorda leksaker har många fördelar. De främjar kreativitet, underhåller barnen och skapar ett intresse för miljön samtidigt som du sparar pengar.

I den här artikeln ger vi dig några tips på hur du gör dina egna leksaker.

Hemgjorda leksaker – garanterat kul

Vill du att dina barn ska leka med leksaker som de har gjort själva? Vill du lära dem om återvinning och att ta hand om miljön? Tycker du att det är löjligt att slösa enorma summor pengar på leksaker som de snabbt tröttnar på?

Om du har svarat ja på någon av dessa frågor är hemgjorda leksaker för dig. Förutom ovanstående fördelar ger leksakerna också en möjlighet för familjen att tillbringa en rolig eftermiddag tillsammans då ni lägger skärmar och teknologi åt sidan.

Några bra leksaker nämns nedan:

1. Borgar och raketer gjorda av pappkartong

Hushållspapper har papprör som ofta slängs. Om du samlar ihop några papprör från både hushållspapper och toapapper kan du göra leksaker till både flickor och pojkar.

Du kan t.ex tillverka ett slott. Ta helt enkelt tre eller fyra rör och klipp dem i olika storlekar. Sedan kan du göra taket genom att använda kartong eller papperskoner av kartong eller papper och lim. Måla slottets väggar som tegel eller fasad.

Raketer kräver ett papprör, en papperskon och en kartongplatta. Du kan måla dem hur du vill eller dekorera dem med färgat papper och lim.

marionetter

2. Dockor och marionetter

Småbarn tycker att dockteater är jätteroligt. Vad skulle de tycka om att själva skapa berättelsens karaktärer och sedan sätta ihop en teatershow för hela familjen?

För att tillverka dockor kan du använda gamla handskar och sockor och klistra på ögon och öron gjorda av papp och ull. Om du vill tillverka marionetter behöver du också garn, en pinne, wellpapp och klister. 

Själva tillverkningsprocessen är ganska enkel. Först och främst behöver du göra formen på karaktären och vara säker på att fästa trådarna på armarna och benen. Fäst sedan pinnen på andra sidan. Om ni gjort rätt kommer marionetten få liv genom att ni rör på trådarna.

3. Geometriska färger och former

Beroende på barnens ålder kan du lära dem färger, siffror, bokstäver och även former genom att använda hemgjorda leksaker. Du behöver inte ens använda speciellt mycket material till det.

Du kan exempelvis göra geometriska figurer av tjock kartong. Måla sedan pappen i samma färg som formen. Fråga ditt barn om vilket par som passar ihop. Barnet kommer att lära sig genom lek.

4. Fiskespel

Med lite fantasi och kreativitet kan du tillverka några riktigt roliga barnspel. Ett exempel är fiskespel där du använder klädda fiskar. Börja med att skära ut fiskformer av färgade tyger. Det är ganska enkelt.

Sedan sätter du dit en ögla av ull som ska likna fiskens mun. För fiskespöet behöver du en pinne, lite tråd och en krok gjord av gem (eller något liknande) på toppen.

Lägg fisken på golvet. Barnet, antingen det sitter på en stol eller står, måste fånga fisken genom att kroka fast gemet genom öglan. Ni kommer att ha roligt i timmar!

hemmagjorda leksaker

Hemgjorda leksaker passar alla åldrar. Använd det du har hemma och låt fantasin flöda.

Vi råder er att ha en låda eller påse hemma där ni kan lagra pysselmaterial. Ta tillvara och använd pyssel en regnig eftermiddag då de vanliga spelen och leksakerna inte fångar barnens intresse.

Vad ska du spara? Plastflaskor, wellpapp, tråd, lådor, lock, färgat papper, knappar… I princip nästan allting som skulle ha gått till avfall men som kan återvinnas. Dina barn kommer älska att göra någonting annorlunda och du kan hjälpa dem att göra leksaker och leka tillsammans med familjen.

Hemgjorda leksaker är definitivt en jättebra ide för att skapa en värld full med äventyr. De ger också barnen en möjlighet att njuta av något de gjort alldeles själva. Om barnen är riktigt små bör du själv göra leksakerna åt dem. Överraska dem sedan med en jätterolig present.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.