Hur man svarar på barns svåraste frågor

Du har säkert funderat över hur du ska kunna svara på ditt barns komplicerade frågor alla gånger. Här är några nycklar att tänka på.
Hur man svarar på barns svåraste frågor
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 19 juli, 2023

Alla barn, från födseln, försöker ta reda på hur världen fungerar. Allteftersom de växer upp fortsätter denna nyfikenhet, men på ett annat sätt än när de var bebisar. När de är mellan 3 och 5 år får vi ofta höra våra barns svåraste frågor. Och ibland får de oss att stanna upp och inte alls veta vad vi ska ge för svar.

När barn börjar kunna hantera språket är deras frågor deras metod för att få värdefull information som hjälper dem att förstå världen. Därför måste vi komma ihåg att nyfikenhet är nyckeln till lärande. I den här artikeln ska vi titta på hur vi ska svara på våra barns svåraste frågor. Om du är nyfiken, missa inte detta.

Vad gör barns svåraste frågor så svåra?

Ofta är vi helt oförberedda på våra barns nyfikna skede och deras svåraste frågor. Kanske beror det på att vi när vi var små fick höra: “Du är inte gammal nog att veta det ännu” eller “När du är äldre kommer du att förstå”. Men dessa typer av fraser gör inget annat än att försämra kommunikationen. Dessutom kan det faktum att vi inte kan svara på dessa frågor skapa ångest eller osäkerhet hos barnet.

Även om vi ibland inte heller vet svaret på deras frågor är det viktigt att vi ändå lyssnar och ger dem en sammanhängande och positiv förklaring. Det kan till exempel gälla ämnen som är komplicerade att hantera, som död, separationer, sex eller religion. Men även om vi inte har svaren, betyder det inte att vi inte kan ge dem någon sorts förklaring för att lugna deras oro.

En mamma som inte vet hur hon ska svara på sina barns frågor.
Om vuxna inte kan ge svar på barns oro eller om vi ger för komplicerade svar, kan detta minska barnens motivation att lära sig.

Hur svarar vi på våra barns svåraste frågor?

Vi har alla någon gång fått en fråga från ett barn som vi inte riktigt kunnat svara på. I den här situationen finns det några hjälpande riktlinjer som kan hjälpa oss att hitta svar på dessa frågor.

Anklaga aldrig ditt barn för att vara för nyfiken

Närhelst våra barn ställer frågor till oss måste vi få dem att känna att vi är intresserade av deras frågor eller bekymmer. Vi får aldrig banna dem eller skälla ut dem för deras nyfikenhet inför en fråga som gör oss obekväma. Tvärtom måste vi försöka etablera en öppen kommunikation med barnen där tillit är en prioritet.

Försök att svara på dem spontant

Ibland kan barns svåra frågor göra oss generade och med det göra det svårt för oss att vara naturliga när vi svarar. I dessa situationer, om vi inte kan komma på något bra svar, kan vi säga åt dem att vänta ett ögonblick och gå och leka en stund och att vi ska återkomma med ett svar på deras fråga. Detta ger oss lite tid att fundera över vilket svar vi ska ge dem, och göra det på ett naturligt sätt, utan genans.

Vänta på att få höra barnets åsikt

När de små ställer frågor till oss bör vi inte ge dem förhastade svar. Det är bättre att i stället först fråga dem om de själva vet något om ämnet, och vad de tycker om det. Och dessa gånger får vi antagligen tillfälle att njuta av deras svar, eftersom de i den åldern är fulla av oskuld, kreativitet och fantasi.

Om du inte har svar på deras fråga, säg bara det

Vi kan hamna i en situation där vårt barn ställer en fråga till oss som vi inte har något svar på. I dessa fall är det bästa du kan göra att låta dem veta att föräldrar inte alltid har svaret på alla frågor.

En liten pojke ställer en fråga till sin mamma som hon inte vet hur hon ska svara på.
Barn behöver förstå att föräldrar inte alltid har svaren på alla frågor, men att vi alltid kommer göra allt för att försöka klargöra deras tvivel.

Det finns ingen anledning att ge omfattande förklaringar

När våra barn ställer en fråga till oss är det viktigt att vara exakt och ge dem informationen på ett tydligt och enkelt sätt. För om vi formulerar mycket omfattande svar gör detta bara att de ställer fler frågor. Detta leder bara till fler tvivel än de hade från början. Så tänk på att anpassa ditt svar till barnets ålder.

Om du inte vet svaret kan ni leta efter det tillsammans

Som vi tog upp ovan så får vi ibland frågor om saker vi verkligen inte kan svaret på. Och vi behöver inte veta allt. Så när detta händer kan vi säga till våra barn att vi inte vet, men att vi kan försöka ta reda på svaret tillsammans. Till exempel är att leta efter information på internet eller i en bilderbok, så länge det är lämpligt för deras ålder, ett utmärkt alternativ.

Vi kommer alltid att berätta sanningen

Om vi inte är tydliga och inte berättar sanningen för att vi vill undvika att svara på vissa av våra barns svåra frågor, kan vi hamna i motsättningar i framtiden. Det är alltid bättre att ge ett enkelt men sant svar än att använda ett metaforiskt språk eller att tillgripa lögner.

Om hur man svarar på barns svåraste frågor

Vi kan ibland känna oss obekväma med barns svåraste frågor, men vi behöver inte se det så. I verkligheten existerar inte komplexa frågor, dock finns det frågor som vi inte vet hur vi ska svara på ordentligt eller som vi inte har svaret på just nu.

Dessa gånger kan vi hjälpa oss själva med råden ovan. Vi kan också använda retoriska frågor för att hjälpa oss att omvandla barnets fråga till en inlärningsprocess.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Stoppard, M. (1998). Las preguntas difíciles que hacen los niños. Ediciones Barataria.
  • Elwin Harris, G. (2012). Las grandes preguntas de los niños y las sencillas respuestas de los grandes. Ediciones Paidot.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.