4 pinsamma frågor som barn ställer

4 pinsamma frågor som barn ställer
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barns nyfikenhet är deras sätt att upptäcka och utforska världen genom sina egna ögon och individuella upplevelser. Med var och en av sina frågor försöker de definiera begrepp, övertygelser och en egen verklighetsvision.

Det är därför det är så viktigt för dig att veta hur du svarar på alla deras “pinsamma” frågor. De bygger sin uppfattning om världen efter dina reaktioner och svar.

Du måste se dessa frågor som det första beviset på deras växande intellekt och kognitiva utveckling. Ett barn som ställer frågor är ett barn som är medvetet om vad som händer runt omkring.

Det är inte så svårt att svara på pinsamma frågor som du kanske tror

1. Hur kom barnet in i magen?

När du är mamma till flera barn och det blir dags att berätta att de ska få ett nytt syskon kommer de säkert att ställa en fråga som denna.

När de gör det ska du inte se obekväm ut, och då kommer dina barn inte heller att bli det. Berätta sanningen på ett enkelt sätt och förklara att du kommer berätta mer när de blir äldre.


2. Varför har vuxna mer utvecklade kroppsdelar?

Det är ganska normalt för pojkar att jämföra sig själva med sin pappa. Var inte orolig, det är ganska normalt och naturligt. Om dina barn ställer pinsamma frågor om detta räcker det med att berätta för dem att med tiden förändras deras kropp också. Förklara att alla organ i kroppen utvecklas och växer, månad för månad och år för år.

“Barns nyfikenhet har en tendens att ge dem instruktioner, och vi måste dra nytta av detta.”
-Fénelon-

3. Fråga en överviktig kvinna om hon är gravid

Om ditt barn ställer den här frågan högt blir det ganska pinsamt för dig! Men kom ihåg att barn inte har utvecklat de sociala kriterier som vi vuxna vet är rätt. Utnyttja situationen för att prata om respekt för skillnader, diskretion och försiktighet.

4. När man ser någon med rynkor och vitt hår: Varför blir det så?

I dessa fall måste du prata med dem om livet och att alla människor åldras, och deras kroppar förändras. Förklara att med tiden kommer allas kroppar att åldras och se annorlunda ut.

Dra också nytta av frågan med att förklara att de måste visa respekt och hänsyn för äldre. Genom att besvara den här frågan ger du dem också en livsläxa som de alltid kommer att komma ihåg.

Hur du svarar på dina barns pinsamma frågor

  • Slappna av. Kom ihåg att när ett barn ställer dessa frågor är det inte för att han dömer eller menar något dåligt med dem. Han ställer dem bara utifrån en törst efter kunskap. Det är vi som vuxna som ofta ser mer än det som verkligen finns i deras frågor.
  • Diskretion. När du får en pinsam fråga, förklara för dina barn att det finns vissa frågor som man bäst ställer privat. Integritet är ett koncept som lärs med exempel; barn vet inte naturligt hur de ska använda det, det måste läras ut till dem.
  • Uppmuntra och stimulera deras nyfikenhet. Dessa frågor är ett tecken på intelligens. Därför ska du inte tillrättavisa dina barn för att de ställer dem. Du är vuxen och måste acceptera att de behöver ett svar. Svara på dem så hjälper du dina barn att lära sig mer.
  • Anpassa dina svar till barnens ålder. Det finns saker som du bör förklara på olika sätt och med olika mycket information, beroende på deras ålder. Allteftersom tiden går kan informationen bli mer specifik.
  • Håll kommunikationskanalerna öppna. Försök inte att undvika deras frågor, och bli heller inte arg på dem för att de ställer dem. Kommunikation är nyckeln till hälsosamma relationer mellan föräldrar och deras barn.
  • Använd exempel för att hjälpa dem att förstå bättre. Om du tar dig tid att svara på dina barns frågor kommer de att känna sig viktiga och värdefulla. Du kan använda vardagliga exempel, böcker eller väl valda videor för att underlätta processen.
  • Var mild och artig. När du pratar med andra människor bör du alltid göra det med respekt. Utnyttja dina konversationer med dina barn för att lära dem bra uppförande från en ung ålder.

Föräldrar ansvarar för att ge sina barn alla svar de letar efter. Andra kanaler, som tv, internet eller vänner, kan ge dem fel eller mycket olämplig information.

Alla pinsamma frågor som kommer in i deras huvuden är ganska naturliga. Var inte generad när de frågar dig vissa saker. Se det som något positivt och njut av det faktum att de litar på dig tillräckligt för att fråga dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.