9 hudförändringar under klimakteriet och hur du behandlar dem

Huden genomgår flera förändringar under klimakteriet. Läs om 9 vanliga hudförändringar du kan uppleva under klimakteriet, och hur du hanterar dem.
9 hudförändringar under klimakteriet och hur du behandlar dem
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 22 maj, 2024

Klimakteriet är ett naturligt skede i en kvinnas liv som markerar slutet på den reproduktiva funktionen. Det kännetecknas av betydande hormonella förändringar och hormonella störningar som kan påverka olika delar av kroppen, inklusive huden. När hormonerna fluktuerar genomgår huden ett antal förändringar som kan resultera i vissa besvär eller tillstånd. Följande är några vanliga hudförändringar under klimakteriet och tips på hur man kan behandla dem.

Vad händer med kvinnors hud under klimakteriet?

De första tecknen på hudens åldrande börjar vid 30 års ålder, när östrogennivåerna börjar sjunka. Några av de vanligaste förändringarna är uttunning av huden, uppkomsten av rynkor, hyperpigmentering och försenad sårläkning.

Men det är inte allt. I följande artikel ska vi berätta om några vanliga hudförändringar som kvinnor kan uppleva under klimakteriet.

En kvinna som går igenom klimakteriet.

1. Torr hud

En av de vanligaste förändringarna under klimakteriet är torr hud. Minskade östrogennivåer kan minska produktionen av mukopolysackarider, hyaluronsyra och naturliga oljor i huden, vilket leder till förlust av fukt i huden.

En studie publicerad i tidskriften Mechanisms of Aging and Development förklarar att “Det är viktigt att nämna att huden påverkas mycket av alla dessa hormonförändringar, vilket leder till en minskning av kollagenhalten, fukthalten, elasticiteten och tjockleken, och påverkar kvaliteten på alla hudlager.”

Kvinnor kan också uppleva en minskning av hudtemperaturen i vissa delar av kroppen. För att bekämpa torrhet är det därför viktigt att använda fuktighetskrämer som är rika på ingredienser som hyaluronsyra och lipider.

En studie av postmenopausala kvinnor publicerad i tidskriften Menopauzalny visar att genom att applicera arganolja på huden kan man förbättra hudens återfuktning och hjälper till att återställa hudens barriärfunktion samt bibehålla vattenretentionskapaciteten.

2. Hudförändringar under klimakteriet kan leda till rynkor och fina linjer

Med åldrande och minskad kollagenproduktion är det vanligt att rynkor och fina linjer uppstår hos kvinnor under klimakteriet. En artikel publicerad av tidskriften Dermato-Endocrinology beskriver uppkomsten av rynkor runt munnen och ögonen, och ojämn hudfärg i rynkorna.

I dessa fall kan krämer eller serum som innehåller retinoider och antioxidanter hjälpa till att minska uppkomsten av dessa rynkor och främja kollagenproduktionen.

3. Slappare hud

Klimakteriet kan också orsaka slapp hud. Forskning publicerad i American Journal of Physical Anthropology förklarar att ansiktets åldrande hos kvinnor under klimakteriet är förknippat med ett plattare ansikte, slapphet och hängande mjuka vävnader, veck runt näsan och djupare munveck.

Detta beror på minskad förekomst av elastinfibrer som ger de nödvändiga egenskaperna för hudens elasticitet. För att motverka detta problem är det viktigt att inkorporera muskelstärkande övningar och använda uppstramande krämer som innehåller aktiva ingredienser som C-vitamin, ferulsyra, kollagen och hyaluronsyra.

Det är viktigt att införliva mat som är rik på antioxidanter i kosten, såsom frukt och grönsaker, för att bekämpa slapp hud.

En studie publicerad i tidskriften Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine visar att resveratrol erbjuder antiinflammatoriska, antioxidativa och åldersmotverkande egenskaper, samt skydd mot UV-strålning. Som sådan kan det vara en idealisk komponent att inkludera i din hudvårdsrutin.

4. Hudkänslighet

Hudkänslighet är ett av de symptom som många kvinnor upplever under klimakteriet. Detta kan leda till rodnad, klåda och torrhet.

Det är bäst att hålla en personlig hudvårdsrutin som inkluderar hudprodukter utan dofter eller alkohol. Tänk också på att undvika att använda varmt vatten när du tvättar ansiktet.

5. Mörka fläckar

Mörka fläckar, även kända som melasma eller hyperpigmentering, är en annan vanlig hudförändring hos kvinnor under klimakteriet. Faktum är att denna hyperpigmentering kan variera beroende på hudfototyp och exponering för ultraviolett strålning.

Användning av daglig solkräm med hög skyddsfaktor, samt applicering av depigmenterande krämer som innehåller ingredienser som kojinsyra och C-vitamin, kan hjälpa till att minska uppkomsten av dessa fläckar.

6. Vuxenakne är en av de vanliga hudförändringar vi kan uppleva under klimakteriet

Även om klimakteriet är förknippat med en minskad benägenhet för akneutbrott, kan vissa kvinnor dabbas av vuxenakne under detta skede på grund av hormonella förändringar. Det är viktigt att använda skonsamma ansiktsrengöringsprodukter och söka hjälp av en hudläkare för korrekt behandling.

Du kanske också är intresserad av: För tidigt klimakterium och graviditet

7. Åderbråck

Under klimakteriet kan vissa kvinnor uppleva uppkomsten av åderbråck i benen. Dessutom kan man även uppleva en ökning av telangiektasier, vilket är ådernät av små ytliga blodkärl.

En studie publicerad i European Journal of Vascular and Endovascular Surgery förklarar att klimakteriet kan vara en riskfaktor för utvecklingen av vensjukdomar. För att minska besvären i samband med dessa är det en bra idé att bära kompressionsstrumpor och höja upp benen när det är möjligt.

8. Torr hårbotten

En kvinna i klimakteriet som tittar på hennes hår i spegeln.

Hårbotten kan också påverkas under klimakteriet, och bli torrare och benägen att klia. I sin tur kan minskade östrogennivåer minska hårets täthet, inklusive kroppshår och könshår.

Att använda skonsamma schampon och fuktgivande balsam kan hjälpa till att hålla hårbotten frisk och minska torrhet. Dessutom är det bäst att undvika hårda hårbehandlingar som blekning eller permanent.

9. Sköra naglar är en annan av de hudförändringar du kan uppleva under klimakteriet

Under klimakteriet kan vissa kvinnor märka förändringar i utseendet och kvaliteten på sina naglar, såsom skörhet och förtunning. Dessutom kan nageldystrofier, som är onormala förändringar som påverkar naglarnas struktur, färg, form med mera, uppstå.

Att hålla naglarna korta och använda stärkande produkter kan vara användbart för att förhindra brutna naglar och göra att de ser bättre ut.

Hudförändringar under klimakteriet och vikten av medicinsk konsultation

Klimakteriet kan utlösa en rad olika hudförändringar på grund av hormonella fluktuationer. Det finns dock flera åtgärder som kan du kan vidta för att behandla dessa förändringar och hålla huden frisk och fräsch.

Det är viktigt att hålla en ordentlig hudvårdsrutin, skydda huden från solen, följa en balanserad kost och vid behov söka råd från en hudläkare. Med rätt vård kan du behålla en frisk hud med lyster under klimakteriet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.