För tidigt klimakterium och graviditet

För tidig klimakterium kan vara ett problem för kvinnor som fortfarande planerar att skaffa barn och familj. Men måste dessa planer uteslutas helt? Vi ger dig svaret i den här artikeln.
För tidigt klimakterium och graviditet

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2020

Tidig menopaus uppstår när ägglossning och menstruation upphör hos kvinnor under 40 år. Det kan bero på genetiska faktorer eller livsstil. Men förstör ett för tidigt klimakterium en kvinnas chans att bli gravid?

Efter att ha fyllt 51 år, vilket är medelåldern för början av klimakteriet, genomgår den kvinnliga kroppen stora förändringar. Detta kan dock hända ännu tidigare på grund av förändringar som vi kommer att förklara närmare nedan.

När kvinnor under 40 år slutar ha ägglossning och menstruationen försvinner är detta känt som för tidigt klimakterium. Detta drabbar cirka en av 1 000 kvinnor mellan 30 och 40 år, och en av 100 mellan 40 och 50 år.

Förutom de normala symptomen på klimakteriet kan en för tidig menopaus också ha andra effekter på en kvinnas kropp. Många undrar om det orsakar infertilitet för de som knappt har fyllt 40 år.

Vi kommer att försöka ge dig information om detta problem.

Orsaker till för tidigt klimakterium

 • Stress: Kvinnor som lider av hög stress är 80% mer benägna att uppleva att deras menstruationer försvinner före 45 års ålder. Dessutom intensifieras klimakteriets symptom.
 • Rökning: Rökning kan ge upphov till för tidigt klimakterium. I själva verket går kvinnor som inte röker i regel in i klimakteriet upp till tre år senare än de som röker. Det främsta skälet är att tobak minskar produktionen av östrogen, vilket också kan orsaka andra problem, som osteoporos.
 • En stillasittande livsstil: Återigen verkar livsstil vara en avgörande faktor. Fysisk aktivitet främjar effektiv metabolism och därför friskare muskel- och hjärtvävnad och även en bättre hormonbalans.
 • Operationer eller genetiska störningar: Operationer som hysterektomi eller ovariektomi (avlägsnande av en eller båda äggstockarna) kan leda till för tidig menopaus. På liknande sätt kan celiaki eller Turners syndrom också leda till detta tillstånd.
 • Onkologisk behandling: Kemoterapi och strålterapi är också möjliga orsaker till att ägglossningen upphör för tidigt.
För tidig klimakterium: kvinna med cigarett och vin

Symptom på för tidigt klimakterium

Symptomen på ett för tidigt klimakterium är desamma som klimakteriet för kvinnor över 50 år. Dessa är:

 • Huvudvärk
 • Sömnlöshet och svettningar, särskilt på natten
 • Värmevallningar vid olika tidpunkter på dagen
 • Känslomässig instabilitet: depression, irritabilitet, sorg
 • Smärta under sex, vilket minskar lusten efter sex
 • Hjärtklappning och takykardier
 • Olika problem med urinvägarna
 • Viktökning
 • Vaginal torrhet och torr hud

“För tidig menopaus uppstår när ägglossningen hos kvinnor under 40 år upphör, vilket gör att menstruationen försvinner. Det drabbar cirka en av 1 000 kvinnor mellan 30 och 40 år och en av 100 mellan 40 och 50 år. ”

För tidig menopaus och graviditet

Kan tidig menopaus leda till infertilitet? Förutom de ovan nämnda nackdelarna kan tidig menopaus orsaka störningar, såsom en tendens att utveckla osteoporos och ledvärk, hjärt- och kärlsjukdomar och en ökad risk för bröstcancer.

En annan negativ konsekvens är sterilitet. Men det finns alternativ för att komma till rätta med detta.

För tidig klimakterium: kvinna fläktar sig med solfjäder
För att vara tydlig: klimakteriet får kroppen att sluta med ägglossningen. Men genom in vitro-befruktning eller äggdonation kan du ändå få ett foster i livmodern. Kom ihåg att din livmoder är i perfekt skick, så det hindrar dig inte att bli mamma efter klimakteriet.

Bland kvinnor som lider av detta tillstånd blir mellan 5% och 10% av kvinnorna gravida utan några åtgärder. Till stor del beror detta på en periodisk funktion av äggstockarna under en viss tidsperiod.

Faktum är att många av dessa graviditeter ofta inte är planerade, eftersom kvinnorna för de mesta tror att de har tappat förmågan att bli gravida.

Denna dysfunktion i äggstockarna går inte att behandla. Det är dock viktigt att kvinnan medicineras med hormonella tillskott för att öka östrogennivåerna. Detta hormon uppfyller viktiga immunologiska och reglerande funktioner i kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Estudio de la insuficiencia ovárica primaria e insuficiencia ovárica oculta (2017). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. Prog Obstet Ginecol. 2017;60(6):600-611.
 • Karina Juárez R; Ricardo Lara A; José García O. Insuficiencia ovárica prematura: una revisión. REV CHIL OBSTET GINECOL 2012; 77(2): 148 – 153.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.