Fem livsmedel för bra studieresultat

Valnötter, avokado, bananer och andra hälsosamma livsmedel är bra för barn som går i skolan. Genom att äta bra och hälsosamt stärks deras inlärningsförmåga och koncentration.
Fem livsmedel för bra studieresultat
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2019

Visste du att det finns specifika livsmedel för bra studieresultat?

Skolarbete kräver mycket energi. Barn tillbringar flera timmar om dagen med att läsa böcker, försöka förstå och komma ihåg vad de lärt sig i skolan, och det kan vara mycket påfrestande.

Att äta rätt handlar inte så mycket om kvantitet, utan om kvalitet. Ge dina barn något lätt att äta så att de inte blir proppmätta. För mycket mat tvingar matsmältningssystemet att arbeta mer, vilket gör att det blir ytterst lite energi över för lärande. Genom att äta lätt hjälper man matsmältningen.

Blodflödet fokuseras på de hårdast arbetande organen, samtidigt som vissa livsmedel gynnar inlärningsförmågan mer. Under prov är det solklart att så mycket energi som möjligt bör riktas till ett och samma ställe: hjärnan.

Livsmedel för bra studieresultat

Nedan ger vi er en lista över livsmedel som är bra för skolarbetet. Listan grundas på näringsämnen som bidrar till frisättningen av neurotransmittorer. Dessa näringsämnen är tillräckligt goda för att både barn, tonåringar och vuxna ska tycka om dem.

1. Valnötter och andra nötter

Är det en tillfällighet att valnötter ser ut som den mänskliga hjärnan? Oavsett hur den ser ut är innehåller valnötter mängder av fettsyror, fosforsyror och omega-3, en perfekt kombination för att stimulera hjärnan.  

Att äta valnötter och andra nötter hjälper minnet. De stimulerar även kritiskt tänkande.

Nedan följer intressant information om valnötter:

  • Valnötter innehåller magnesium och fibrer. Magnesium och fibrer reglerar blodsockernivå och blodflöde.
  • De innehåller antioxidanter och håller sinnet ungt.
  • Valnötter innehåller omega-3, vilket bidrar till maximal inlärningsförmåga.
  • Valnötter stimulerar produktionen av serotonin.
frukt

2. Banan

Banan är ett jättegott och komplett livsmedel som är bra för skolarbete. Den mänskliga hjärnan upptar 20% av kroppens energi och det är viktigt att återskapa energin som förbrukas.

Banan innehåller mycket B- och C-vitamin, men ännu viktigare att veta är att banan innehåller kaliumsalt och tyrosin. Kaliumsalt och tyrosin stimulerar, bland annat, produktionen av neurotransmittorer som är viktiga vid inlärning. Neurotransmittorer innehåller serotonin och dopamin.

Att äta en banan, varannan eller var tredje dag, är viktigt för kroppens välmående. Bananer innehåller följande näringsämnen:

Kaliumsalt, B-vitamin och folsyra: ökar hjärnans funktion.

3. Avokado

Avokado innehåller bl.a. mycket omega-3, ett enkelomättat fett som främjar nervsystemet.

En avokado på kvällen innan ett prov hjälpa ditt barn att komma ihåg, lära och resonera på bästa möjliga sätt. Avokado är också rikt på B- och C-vitamin, kaliumsalt och magnesium. Om ditt barn äter avokado med salt och citron får han eller hon i sig lite av varje samtidigt som nervsystemet aktiveras.

För mycket mat tvingar matsmältningssystemet att arbeta mer, vilket gör att det blir ytterst lite energi över för lärande. Genom att äta lätt hjälper man matsmältningen.”

4. Mörk choklad

En annan naturlig energikälla som hjälper vid skolarbete och andra svåra skol- och arbetsuppgifter är choklad. För att undvika för mycket socker, mjölk och fett som försvårar matsmältningen, välj mörk choklad.

En liten chokladkaka innan eller under skolarbetet hjälper ditt barn att koncentrera sig bättre på uppgiften. Valnötter, bananer och choklad stimulerar produktionen av endorfiner. Endorfiner stödjer nervsystemets utveckling och håller oss pigga.

Choklad innehåller kakao som är rikt på koffein och antioxidanter. De stimulerar nervsystemet och hjärnaktiviteten.

fruktsmoothie

5. Äpplen

Äpplen hjälper hjärnan att hålla sig pigg utan tillskott av koffein. De hjälper också till när vi vill minska ångest och törst.

Inför prov finns det inget bättre än att välja rätt livsmedel för bra studieresultat. För att utnyttja matens egenskaper till fullo behöver du dock även vila och motionera.

Slutligen vill vi också tillägga: undvik kolhydrater och fett, och drick mycket vatten. Det är viktigt att man behåller vätskebalansen när man studerar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.