2 hälsosammare alternativ för att ersätta socker i barnmat

Det är viktigt att ersätta socker i barnmat som ett sätt att förebygga många sjukdomar samt garantera ett hälsosammare liv.
2 hälsosammare alternativ för att ersätta socker i barnmat
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 24 maj, 2023

Visste du att du kan ersätta socker i dina barns mat som ett sätt att förebygga många sjukdomar samt säkerställa ett hälsosammare liv? Även om tungans smaklökar har funktionen att identifiera smaker (beskt, sött, salt och surt) så är det hjärnan som är ansvarig för att bearbeta denna information och bestämma vad vi gillar.

Emellertid tillåter neuronal plasticitet i sin dynamik under barndomen oss att variera vår uppfattning om smaker och modulera vår aptit. Eftersom det är föräldrar som är ansvariga för att laga maten som barn äter, är det vi som ”utbildar” deras smak för mat.

Varför gillar människor söt mat?

Ett barn som äter en hälsosam efterrätt.

Glukosen som kommer med söta livsmedel används av våra celler som en energikälla och är det primära bränslet som kroppen behöver för att fungera.

Smaken för söt mat kommer från ämnesomsättningen, men som du kanske har märkt blir det snabbt ett behov.

2 hälsosammare alternativ för att ersätta socker i barnmat

Du bör veta att frukter är rika på fruktos. Genom att ge ditt barn juicer, smoothies eller erbjuda frukt naturligt, så införlivar du redan de sockerarter de behöver i kosten.

Men om din önskan är att öka sötman i maten för att stimulera deras smaksinne och inte beröva dem en sådan behaglig smak, då rekommenderar vi här två hälsosammare alternativ för att ersätta raffinerat socker.

Honung

Honung är rikt på glukos, och som tillsats är det en utmärkt mat för att söta barns efterrätter eller morgongröten. En enda tesked räcker ofta för att uppfylla detta syfte.

Denna produkt har, förutom sin sötma, avsevärda egenskaper som förebygger och lindrar vanliga åkommor under barndomen. Det är dock väldigt viktigt att inte erbjuda denna produkt till barn under 1 år, annars kan de utveckla ett livshotande tillstånd som kallas spädbarnsbotulism.

Bland honungens goda egenskaper kan vi inte undgå att nämna följande:

 • Den är antimikrobiellt: Det förhindrar spridning av bakterier, svampar, virus och parasiter.
 • Den hjälper till att motverka hosta och halsont.
 • Den hjälper till att läka och förhindra infektioner i sår och mindre brännskador.
 • Dess glukossammansättning gör den till en kraftfull naturlig energigivare.
 • Den lindrar obehaget av förkylning.
 • Den är en naturlig källa till vitaminer och mineraler.

Stevia rebaudiana

Stevia rebaudiana, populärt kallad stevia, liksom honung, är sötare än raffinerat socker. Det är ett konstgjord sötningsmedel med kalorier som inte ger viktökning. Detta betyder inte att det kan konsumeras utan gränser. En studie publicerad i tidskriften Food and Chemical Toxicology associerar missbruk av konstgjorda sötningsmedel med dysfunktionella förändringar i tarmfloran. Av denna anledning bör det intas med måtta.

Stevia bladextrakt, som sötningsmedel, finns i både flytande och pulverform och ibland i små tabletter. Ett annat alternativ kan vara sackarin, som har liknande egenskaper.

Näringsrekommendation. En efterrätt utan sötningsmedel eller tillsatt socker

Ett barn som äter en hälsosam efterrätt.

Vi vill betona att det alltid är bättre att erbjuda barn naturlig mat utan tillsatt socker, men om du ska lägga till sötningsmedel är det att föredra att använda alternativ som honung och stevia, snarare än raffinerat socker.

Slutligen vill vi erbjuda dig detta läckra recept på rispudding som ditt barn kommer att älska. Följ bara stegen som vi rekommenderar så märker du att du inte behöver socker vid beredningen.

Ingredienser:

 • 3 matskedar ris.
 • 1 liter mjölk.
 • ½ liter vatten.

Förberedelse

Lägg 3 matskedar ris för att mjukna under tryck med ½ liter vatten. Låt det koka i 15 till 20 minuter.

Häll litern mjölk i en annan behållare och värm den över spisen så att den kokar och reduceras. Ge det cirka 15 minuter efter att det börjar koka.

Häll sedan riset och vattnet från den andra behållaren i grytan med mjölken och låt det fortsätta koka. Då och då måste du röra om så att det inte fastnar.

Din dessert är klar när du ser att den blir tjock, söt och gulaktig.

Använd alternativ för att ersätta socker

Det bästa du kan göra för barns hälsa är att begränsa konsumtionen av raffinerat socker. På så sätt kommer de inte att känna ett lika stort behov  av det under vuxen ålder. Dessutom kommer deras ämnesomsättning inte att påverkas, och risken för diabetes och fetma minskar. Kom ihåg att den bästa tiden att ingjuta goda vanor är under barndomen. Slösa inte bort denna möjlighet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Committee on toxicity of chemical in food, consumer products and environment. Discussion paper on potential risks from various sweeteners in the diet of infants aged 6 to 12 months and children aged 1 to 5 years. TOX/2019/36.
 • Food Data Central. Dates, medjool. Departamento de Agricultura de Estado Unidos. Abril 2019.
 • Gómez Fernández-Vegue M. Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria. Comité de Lactancia Materna y Comité de Nutrición de la Asociación Española de Pediatría. Noviembre 2018.
 • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
 • Organización Mundial de la Salud (OMS). Ingesta de azúcares para niños y adultos. 2015.
 • Paglia L, Friuli S, et al. The effect of added sugars on children health outcomes: obesity, obstructive sleep apnea syndrome (OSAS), Attention-defycit/Hiperactivity disorder (ADHD) and chronic diseases. Intedisciplinary Update. 2019.
 • Saraiva A, Carrascosa C, et al. Natural sweetener: the relevance of food naturalness for consumers, food security aspects, sustainability and health impacts. International Journal of Environmental Research and Public Health. Septiembre 2020. 17 (17): 6285.
 • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.