När kan barn börja äta fisk och skaldjur?

Barn kan börja äta skaldjur efter två års ålder. Dessförinnan bör dessa undvikas i syfte att förhindra utvecklingen av allergier.
När kan barn börja äta fisk och skaldjur?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 30 januari, 2023

Fisk och skaldjur har ett utmärk näringsinnehåll. Av denna anledning är de lämpliga livsmedel att inkludera i de flestas kostvanor. Det finns dock ett antal begränsningar när det gäller dess intag. Spädbarn, till exempel, bör inte konsumera skaldjur. Här berättar vi för dig när barn kan börja äta skaldjur på ett säkert sätt och förklarar varför det är viktigt att vänta.

Först och främst bör det noteras att en otidsenlig introduktion av vissa livsmedel i kosten för spädbarn faktiskt kan öka risken för att utveckla allergier och andra autoimmuna problem. Av denna anledning är det viktigt att alltid respektera de tidsangivelser och indikationer som ges av er läkare.

Införandet av skaldjur i barnens kost

Kompletterande matning börjar vid 6 månaders ålder. Vid denna tidpunkt kan vissa fiskar redan inkluderas i kosten. Skaldjur och annan fisk bör dock inte erbjudas barn förrän de är minst 2 år gamla. Annars riskerar de att utveckla allergier som kan förvärra deras kostvanor för resten av livet.

Man bör också komma ihåg att inte alla produkter som ingår i denna grupp alls är lämpliga för barn. Det är alltid bättre att börja med kokta eller grillade räkor. Förutom att ha en smak som är omtyckt av små barn så har de ett inte alltför besvärligt skal. Med tiden kan andra arter som inkluderar krabba eller musslor inkluderas i kosten, även om båda livsmedel kräver vissa färdigheter för att kunna ätas utan risk.

En ung flicka som plockar upp räkor från en skål.
Det är bäst att vänta tills ett barn är två år innan du bjuder på skaldjur. På så sätt undviks utvecklingen av allergier risken för kvävning minskar.

Fördelarna med skaldjur

Förutom att prata om när barn kan börja äta skaldjur så vill vi också berätta om några av fördelarna med konsumtionen av denna matgrupp. Det är dock viktigt att se till att dessa ingår i en balanserad och varierad kost. Om det finns ett underskott av viktiga näringsämnen kan en kronisk sjukdom utvecklas.

De förbättrar muskelfunktionen

Fisk och skaldjur innehåller proteiner av högt biologiskt värde, men har annars få kalorier. Dess höga biologiska värde innebär att de innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen inte kan syntetisera på egen hand. Dessutom uppvisar de bra resultat vad gäller metabol förmåga, så utnyttjandet blir optimalt.

Enligt forskning publicerad i Annals of Nutrition & Metabolism är det viktigt att se till att proteinintaget är optimalt under de tidiga stadierna av livet. Vid denna tidpunkt är kraven höga på grund av kroppens utveckling och tillväxt. För att generera vävnader är det viktigt att dessa näringsämnen finns i tillräckliga mängder.

En pojke som förnöjt förtär musslor.
Fisk och skaldjur bidrar med en god tillgång på proteiner med högt biologiskt värde som tas upp av kroppen väl.

Fisk och skaldjur förhindrar utvecklingen av sköldkörtelproblem

För att säkerställa att sköldkörteln fungerar korrekt är det viktigt att se till att tillgången på mineraler är tillräcklig. Både järn och jod ingriper i de fysiologiska processer som utförs i detta organ och modulerar syntesen av sköldkörtelhormoner. Det visar en studie publicerad i tidskriften Biological Trace Element Research.

Faktum är att jod är viktigt för att undvika hypotyreos på medellång sikt. Lyckligtvis är skaldjur en god källa till detta mineral, liksom många andra livsmedel från havet. I händelse av att sjukdomen redan har utvecklats är det viktigt att övervaka intaget av detta näringsämne.

Barn kan äta skaldjur efter två års ålder – inte tidigare

Som du har sett är skaldjur en grupp livsmedel med hälsofördelar. De kan dock inte inkluderas i kosten för barn före två års ålder. Att vänta tills denna punkt är nödvändigt för att undvika uppkomsten av allergier som kan villkora barnets kost för livet.

Till en början är det en bättre idé att erbjuda produkter som är lättsmälta och som har en låg risk att orsaka autoimmuna problem, som magert kött och fisk. När barnet blir äldre kan bredden av livsmedel ökas för att säkerställa variation i kosten.

Slutligen, när man introducerar skaldjur i kosten är det bättre att välja de bitar som är lättare att äta så att barnet vänjer sig vid dem. Du kan till och med förbereda soppor och buljonger med huvuden och skalen på djur som räkor eller krabbor. På så sätt erhålls en kraftfull smak och hög näringstäthet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Luo, J., Hendryx, M., Dinh, P., & He, K. (2017). Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biological trace element research179(1), 38–44. https://doi.org/10.1007/s12011-017-0954-x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.