Kan barn äta sushi?

Idag ska vi besvara frågan om barn kan äta sushi eller inte, en av de mest internationellt populära av alla asiatiska rätter.
Kan barn äta sushi?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 12 februari, 2023

Sushi är en av de mest populära rätterna i världen. Det finns många sätt att förbereda den, och typer för att tillfredsställa alla smaker. Det är dock en rätt som har en viss mikrobiologisk risk. Därför vill vi här klargöra en sak: Kan barn äta sushi?.

Det första du bör tänka på är att denna exotiska rätt inte bör ätas under graviditeten. Rå fisk kan innehålla mikroorganismer som kan äventyra fostrets överlevnad. Matförgiftning i detta tillstånd anses vara särskilt farligt.

Vid vilken ålder kan barn äta sushi?

Det är viktigt att vänta tills barnens immunförsvar är fullt utvecklade innan de kan inkludera sushi i kosten. Annars kan de drabbas av en infektion av mikroorganismer som kan orsaka allvarlig skada. Det uppskattas att från 5 års ålder är ett barns försvarsmekanismer fullt fungerande. Så vid den tiden kan barnet prova på sushi gjord på rå fisk. Innan detta datum bör du ta till versioner av sushi som inte innehåller rå fisk, det vill säga om du alls vill erbjuda den här typen av mat till den lille.

Dessutom bör du ta hänsyn till att sushi vanligtvis serveras med en produkt som har en mycket kryddig smak, en som kallas wasabi. Detta livsmedel rekommenderas inte heller för barn eftersom det kan orsaka irritation och sveda i näsborrarna. Det är en för stark produkt för att ätas under de första stadierna av livet helt enkelt.

En ung flicka som provar sushi.
Sushi innehåller vitaminer, mineraler och omega-3-fettsyror som bidrar till att förbättra hjärt-kärlhälsan och förebygga vissa sjukdomar.

Fördelarna med sushi

Trots att sushi är en känslig maträtt ur livsmedelshygienisk synvinkel så har den specifika hälsofördelar när den introduceras som en del av en balanserad och varierad kost. Förstekta och -bearbetade versioner bör dock undvikas, eftersom de kan ackumulera transfettsyror.

Sushi förbättrar den kardiovaskulära hälsan

Sushi görs vanligtvis med fet fisk, som lax. Dessa produkter innehåller en hög koncentration av omega-3-fettsyror. Dessa element har visat sig vara fördelaktiga för kardiovaskulär hälsa på grund av deras antiinflammatoriska effekt. I detta avseende minskar de risken att drabbas av ateroskleros.

Sushi förebygger sköldkörtelsjukdomar

För att säkerställa att sköldkörteln fungerar korrekt är det viktigt att se till att nivåerna av järn och jod är korrekt. Det visar forskning publicerad i tidskriften Biological Trace Element Research. Du bör ta hänsyn till att om ditt jodintag är otillräckligt kan hypotyreos utvecklas, vilket kan påverka ämnesomsättningen och kroppssammansättningens tillstånd.

Sushi ger kvalitetsenergi

Det centrala inslaget i sushi, förutom fisk, är ris. Denna produkt är en källa till högkvalitativa kolhydrater med ett lågt glykemiskt index. Därför är det utmärkt för att se till att energinivåerna hålls höga, vilket är helt avgörande för människor som ofta ägnar sig åt fysisk aktivitet – som barn!

Faktum är att rotfrukter, baljväxter och ris är de bästa källorna till kolhydrater i kosten. Av denna anledning är de ofta att föredra framför pasta, eftersom denna mat innehåller mycket raffinerat mjöl som har en betydande inverkan på blodsockernivåerna. På medellång sikt kan de påverka metabolismens funktion negativt.

Barn under fem år bör inte äta sushi om den innehåller rå fisk.
Det är bäst att undvika att erbjuda sushi till barn under 5 år eftersom de kan drabbas av infektioner. Ett annat alternativ skulle vara att förbereda den utan rå fisk, som kan ersättas med till exempel surimi.

Från 5 års ålder kan barn äta sushi

Som vi redan har nämnt kan barn börja äta sushi när de fyllt 5 år. Det är dock bättre att vänta lite längre med att servera kryddstark mat som wasabi. Före denna tidpunkt är det bäst att undvika rätter med rå fisk i för att minska risken för att de utvecklar en infektion på grund av mikroorganismer.

Tänk hur som helst på att sushi kan tillagas på många olika sätt. Det är möjligt att förbereda den här rätten utan rå fisk och ersätta den med surimi eller något annat fiskproteinderivat. I dessa fall finns det inga problem relaterade till livsmedelshygien som kan påverka barnets hälsa, det är ett livsmedel som är helt lämpligt att äta i alla skeden av livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
  • Luo, J., Hendryx, M., Dinh, P., & He, K. (2017). Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biological trace element research179(1), 38–44. https://doi.org/10.1007/s12011-017-0954-x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.