Funktionella livsmedel för barn

Functional foods är ett begrepp man använder om livsmedel som är utvecklade för att ha en specifik hälsoeffekt på kroppen. De består huvudsakligen av probiotika och prebiotika, som hjälper till att förbättra hälsan. Lär dig allt om dem här!
Funktionella livsmedel för barn

Senaste uppdateringen: 08 februari, 2020

Funktionella livsmedel eller mervärdesmat, efter engelskans functional foods, är livsmedel som, oavsett näringsvärde, har en specifikt gynnsam effekt på hälsan, antingen genom att förbättra den eller genom att minska risken för sjukdom. Nedan kan du upptäcka vilka funktionella livsmedel som finns som är lämpliga för barn, liksom deras effekter.

Funktionella livsmedel för barn

Dessa livsmedel kan vara:

 • Helt naturliga.
 • Ett livsmedel till vilket en komponent läggs till eller tas bort genom teknik eller bioteknik.
 • Där en eller flera komponenters karaktär har blivit förändrade.
 • När biotillgängligheten för en eller flera av komponenterna har modifierats.
 • Alla tänkbara kombinationer av ovanstående möjligheter.

Probiotika och prebiotika tillhör denna grupp. De är de vanligaste när man ser till functional foods för barn. Probiotika och prebiotika modifierar tarmfloran för att ha gynnsamma effekter hos barnet.

Det finns också en kombination av pro- och prebiotika, till exempel synbiotika. De stimulerar den selektiva tillväxten av ett begränsat antal bakterier i tjocktarmen.

Functional foods: yoghurt och frukt

Probiotika

Denna grupp inkluderar levande mikroorganismer (bakterier och jäst) som har en positiv effekt på hälsan. Man hittar dem i livsmedel som yoghurt, andra syrade mejeriprodukter eller till och med fermenterade köttprodukter.

De mest använda mikroorganismerna är mjölksyrabakterier (Lactobacillus, Streptococcus och Bifidobacterium). De har en gynnsam effekt på grund av att de:

 • Ger en mer balanserad kolonmikrobiota och förebygger diarré orsakat av rotavirus hos spädbarn.
 • Konkurrerar med patogena mikroorganismer om att fästa på deras receptorer och bindningsställen.
 • Tillverkar cytokiner (proteiner som kan samordna immunsystemets respons).
 • Ökar den sekretoriska IgA-responsen.

Numera finns det ett stort intresse för att visa en relation mellan probiotika och följande:

Yoghurt

Yoghurt är ett utmärkt sätt att öka intaget av kalcium och andra näringsämnen, särskilt hos små barn och barn som inte får tillräckligt med mjölk eller bröstmjölksersättning.

Den är en slags syrad mjölk, som blivit syrad och koagulerad av L. bulgaricus och Streptococcus thermophilus. Att tillsätta Lactobacillus casei eller andra laktobaciller till yoghurt verkar öka andelen laktobacillus i avföringen, vilket indikerar att det kan ha gynnsamma effekter.

Bröstmjölksersättning kompletterad med probiotika

På marknaden finns det olika typer av modersmjölksersättning som kan klassificeras efter om de bara innehåller prebiotika, prebiotika och probiotika eller bara probiotika.

Deklarationen från European Society for Pediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) godkänner att man tillsätter probiotika i ersättningar för lite äldre spädbarn, men inte till de nyföddas ersättning eftersom de är bakteriearter som skiljer sig från barnets egen tarmflora.

Functional foods: olika mejeriprodukter

Prebiotika

En annan grupp av functional foods för barn är prebiotika. Prebiotika är icke-smältbara ämnen som kan gynna människor på grund av selektiv stimulering av tillväxt eller aktivitet hos en gynnsam grupp tarmbakterier.

Inulin och fruktoligosackarider (FOS) kommer industriellt från cikoria, men finns också i vete, lök, bananer, vitlök och purjolök.

Fruktooligosackarider har en roll i utvecklingen av tarmbakterieflora. Deras jäsning i kolon producerar kortkedjade fettsyror, såsom ättiksyra, propionsyra och smörsyra:

 • De är en energikälla för epitelcellerna i kolon.
 • De förbättrar biotillgängligheten för kalcium, magnesium, zink och järn.

Modersmjölksersättning kompletterad med prebiotika

Bröstmjölk är rik på komplexa galaktooligosackarider (GOS), som fungerar som naturliga prebiotika och främjar utvecklingen av bifidobakterier. Därför finns det modersmjölksersättningar med prebiotika för att imitera sammansättningen av bröstmjölk.

Mjölkersättning med FOS och GOS gynnar tillväxten av barnets egna bifidobakterier och laktobaciller, både i början av tjocktarmen och ner mot slutet av den. Eftersom tarmfloran utvecklas olika hos varje barn kan man inkludera dem i alla typer av modersmjölksersättning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ewaschuk, J. B., & Dieleman, L. A. (2006). Probiotics and prebiotics in chronic inflammatory bowel diseases. World journal of gastroenterology12(37), 5941–5950.
 • Manual práctico de nutrición en pediatría. (2007) . Asociación española de pediatría.
 • Moro, G., Minoli, I., Mosca, M., Fanaro, S., Jelinek, J., Stahl, B., & Boehm, G. (2002). Dosage-related bifidogenic effects of galacto-and fructooligosaccharides in formula-fed term infants. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition34(3), 291-295.
 • Oliveros Leal, L., & Moreno Villares, J. M. (n.d.). Prebióticos en fórmulas infantiles. Anales de Pediatría, Unidad Clínica del Hospital12.
 • Vitoria Miñana I. (2006). Alimentos funcionales en pediatría. En:AEPap ed. Curso de Actualización Pediatría 2006. Madrid: Exlibris Ediciones; 2006. p. 111-7.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.