De 5 mest rekommenderade frukterna för barn

Det är viktigt att veta vilka de mest rekommenderade frukterna är för barn så att du kan erbjuda dem vad de behöver. De är alla mycket näringsrika och tillgängliga året runt.
De 5 mest rekommenderade frukterna för barn
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vet du vilka de mest rekommenderade frukterna för barn är? I den här artikeln berättar vi vilka de är så att du kan erbjuda dem till dina barn varje dag.

För att ge våra barn rätt näring måste de äta alla slags livsmedel och näringsämnen – så länge det inte finns några matintoleranser eller sjukdomar som gör det problematiskt förstås.

Idag har vi sammanställt information om de mest rekommenderade frukterna för barn som erbjuder vitaminer, fiber och andra nyttigheter. Det är bara att prova några roliga recept med dem, till exempel fruktspett eller hemmagjord glass. Låt er väl smaka!

Varför är frukter specifikt så viktiga?

De hjälper till att förebygga sjukdomar

Vitaminer, fiber, antioxidanter, mineraler… Frukt och grönsaker är en grundläggande del av ett barns hälsosamma kost.

Förutom många andra fördelar spelar de en nyckelroll för att minska risken för att utveckla vissa sjukdomar, som fetma, hjärt-kärlsjukdomar, vissa former av cancer, högt kolesterol, typ 2-diabetes och många andra.

Därför rekommenderar barnläkare att föräldrar inkluderar frukt i alla måltider under dagen. De kan serveras som efterrätt, ett mellanmål eller för de stunder när våra barn är hungriga och vi inte vill ge dem godis eller kakor.

Det är viktigt att föräldrar lär sina barn goda matvanor från en tidig ålder så att de inte känner sig “tvingade” att äta frukt och grönsaker.

rekommenderade frukterna: baby matas med frukt

Frukt för spädbarn

De första frukterna som barn kan äta är äpplen, päron och bananer. Lite senare kan man börja införliva andra frukter som plommon och körsbär (båda utan kärnor), druvor (skalade och skivade, utan kärnor), kiwi och ananas.

När barnet är ett år gammalt kan han eller hon äta i princip alla frukter som vuxna kan äta, till exempel persikor, aprikoser, apelsiner, mandariner, honungsmelon, vattenmelon, mango och papaya.

“Varje gång du äter eller dricker föder du antingen sjukdomar eller så bekämpar du dem.”

Heather Morgan, MS, NLC

Frukt har även andra fördelar, som att de erbjuder en försvarlig mängd vätska. Eftersom frukt faktiskt kan bestå av upp till 90% vatten hjälper de till att förhindra uttorkning under sommaren.

De erbjuder som sagt också en stor dos vitaminer och mineraler. Och de ger en betydande mängd kolhydrater och vegetabiliska fibrer.

”Forskning har visat att barn äter mer frukter eller grönsaker efter upprepad exponering under 8 eller 9 dagar. Det är dock medfött att välja bort bittra smaker och barn kan behöva mer exponering för dessa.”

–Maria Soledad Tapia, barnläkare–

En boost med energi!

Frukter innehåller också socker som är lätt att ta upp. De tillhandahåller mycket av den energi som barn behöver och förbränner under hela dagen.

Samtidigt hjälper frukt dina barn att hålla sig borta från mer ohälsosamma livsmedel som godis och bakverk, eftersom de fyller det behovet åt dem.

rekommenderade frukterna: flicka biter i äpple

Vilka är de mest rekommenderade frukterna för barn?

Barn kan äta alla typer av frukt när de är över ett års ålder och en kost blir bara bättre ju mer variation den erbjuder. Det finns dock vissa frukter som rekommenderas mer än andra:

1. Äpplen

Ett äpple är en utmärkt frukt för barn, och ofta en av de första de äter (i puréform). Äpplen är extremt näringsrika eftersom de innehåller fiber, kalcium, magnesium, natrium, järn, vitaminer och kolhydrater.

Äpplen är mycket uppfriskande och fuktgivande med tanke på att de till 85% består av vatten. De är lätta att smälta (särskilt när de har blivit skalade) och innehåller naturliga och sunda sockerarter.

2. Bananer

Bananer är rika på kalium, folsyra och C-vitamin. De hjälper till att kontrollera vätskeansamlingen och gör att skelettet bättre kan absorbera kalcium.

3. Päron

Päron har snarlika egenskaper som äpplen. Tack vare deras söta smak och vattniga konsistens är de en favorit bland barn.

De innehåller en stor dos fiber och vitaminer och hjälper till att minska magproblem som förstoppning. Dessutom är de lätta att kombinera med andra frukter i desserter och puréer.

4. Jordgubbar

För vissa barn kan smaken av jordgubbar vara lite för stark eller sur, så alla barn kommer inte att gilla dessa röda bär med en gång. Men när de provar en läcker och verkligt söt jordgubbe gillar de den med en gång! Jordgubbar är mycket näringsrika eftersom de innehåller vitaminer, kalium, järn, fosfor och kalcium.

Det är viktigt att inte ge dina barn jordgubbar med socker. Om du behöver mildra deras smak är det bättre att använda apelsinjuice, till exempel.

5. Persikor

Persikor är en av de mest rekommenderade frukterna för barn eftersom de hjälper barn som lider av förstoppning att få ordning på magen. De hjälper också till att lindra andra magsmärtor.

De innehåller också vitaminer, järn, magnesium, kalium och kalcium. Se bara till att alltid ta bort den stora kärnan innan du serverar dem.

Nu när du vet vilka de mest rekommenderade frukterna är för barn är det dags att lära sig nya sätt att tillaga dem. Alternativen är obegränsade – från puréer, juicer och smoothies till att strö över glass, yoghurt eller gröt. Och naturligtvis bör de alltid tvättas ordentligt och förvaras svalt på sommaren.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.