Varför går tonåringar och lägger sig så sent?

Tonåren innebär många förändringar i kroppen och även det sociala livet som ofta leder till mindre sömnbehov och att de somnar väldigt sent om nätterna.
Varför går tonåringar och lägger sig så sent?

Senaste uppdateringen: 04 oktober, 2023

Klockan är 03:00, och medan du sover som bäst har ditt barn ännu inte ens börjat gäspa. Möjligen surfar de på sina sociala nätverk och interagerar med sina vänner på sin mobil. Eller så kanske de tittar på någon populär ny serie. Varför går tonåringar och lägger sig så sent? Fortsätt läsa för att lära dig mer om det.

Det första du behöver veta är att tonåringar inte går och lägger sig sent för att irritera dig och få dig att tappa tålamodet när du ska försöka få upp dem till skolan nästa morgon. De gör det inte heller av lättja, ansvarslöshet eller upproriskhet. Snarare somnar de sent eftersom deras biologi säger åt dem att göra det.

Sömn i tonåren

Sömn är ett väsentligt fysiologiskt behov, och det krävs en specifik mängd och kvalitet på sömnen för att tillfredsställa behovet av vila. Vi vet alla att vi behöver sova för att vår kropp och själ ska fungera ordentligt. Men alla människor behöver inte lika mycket sömn. Även om det finns vissa parametrar, är sanningen att det inte finns något universellt och avgörande svar i denna aspekt.

Faktum är att den rekommenderade vilotiden varierar avsevärt beroende på ålder. Framför allt sover nyfödda barn längst, och i genomsnitt 15 timmar om dagen. Samtidigt är 7 till 8 timmars vila det idealiska för personer över 65 år.

Tonåringar som dansar på en fest.
Många tonåringar går igenom stora förändringar i dygnsrytmen. De främsta anledningarna är bland annat att skapa band med sina kamrater och en överdriven användning av teknik.

Ta reda på varför tonåringar går och lägger sig så sent

De flesta ungdomar går och lägger sig sent och vaknar sent. Väckarklockan som ringer klockan 07.00 blir deras värsta mardröm. Därför är det konstigt att se någon ung människa som vaknar före lunchtid på helgdagar. I allmänhet börjar de sin lediga dag vid lunchtid.

En studie utförd i Colombia av Neuroscience Research Group ger några slutsatser i detta avseende. Till exempel att det under detta skede av livet finns en fördröjning på cirka två timmar i början av nattsömnen och tidpunkten för uppvaknande. Denna modifiering förklaras av hormonella influenser på melatoninutsöndringen och de reglerande mekanismerna för sömn-vaken-cykeln.

I linje med denna forskning förklarar neuropedagogen och biologen David Bueno att unga människor somnar sent på grund av den mognadsprocess som tallkottkörteln genomgår vid denna tid i livet. Det bör beaktas att denna hjärnstruktur spelar en grundläggande roll i moduleringen av sömnmönster och dygnscykeln.

Du kanske också vill läsa: Min tonåring gör narr av mig

Bandet med kompisarna kan leda till att tonåringar lägger sig sent

Vi kan inte glömma det sammanhang som omger våra ungdomar. Å ena sidan är detta utvecklingsstadiet för sociala aktiviteter. I detta avseende står bandet med kamrater i centrum och påverkar alla aspekter av livet, inklusive sömnen, oavsett om det sker genom möten ansikte mot ansikte eller via digital kommunikation. Samtidigt gör tonåringars önskan att känna sig inkluderade att de offrar många timmars sömn.

Kärlek

En annan faktor som i hög grad tenderar att påverka ungdomars sömnrutin är romantisk kärlek. De som upplever förälskelse för första gången tenderar att uppleva mer intensiva nätter som kan involvera erotiska, kognitiva och känslomässiga komponenter. Nattens tystnad och mörker inbjuder dem att känna, tänka, älska eller gråta intensivt.

En tonårsflicka som sover med sin mobiltelefon i handen och lyser i ansiktet.
Det konstgjorda ljuset från elektroniska enheter gör att melatoninutsöndringen minskar, vilket gör det svårare att nå ett tillstånd av dåsighet.

Du kanske också vill läsa: Min tonårsdotter vill bli vegan

Teknologi är en orsak till att tonåringar lägger sig så sent

Slutligen, den uppsjö av tekniska apparater som de flesta ungdomar har i sina sovrum gör det än svårare att somna tidigt. Underhållning via mobiltelefoner, surfplattor och tv-apparater eller datorer blir obegränsad, vilket hindrar tillfredsställande vila. Gränslös användning av teknik kan utöver effekterna på sömnrutinen dessutom skapa negativa konsekvenser för den mentala hälsan.

Ett problem med flera orsaker

Sammanfattningsvis förstår vi att det faktum att ungdomar är vakna på natten inte kan förklaras av en enda orsak. Tvärtom, det finns neurobiologiska, kontextuella och psykologiska aspekter som bidrar till denna vana som ofta stör vuxna. Det är dock viktigt att avfärda tanken att unga människor sover till middagstid eftersom de är lata eller oansvariga.

Sanningen är att de ofta försöker anpassa sig till en verklighet som skiljer sig från deras behov. I själva verket står ungdomars biologiska behov av sömn i kontrast till kravet på skolgång. Gymnasieskolorna öppnar sina dörrar väldigt tidigt på morgonen och tvingar eleverna att avbryta sin vila på ett konstlat och obekvämt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bueno, D. (2022). El cerebro del adolescente: Descubre cómo funciona para entenderlos y acompañarlos. Grijalbo.
  • Talero, C., Durán, F., & Pérez, I. (2013). Sueño: características generales: Patrones fisiológicos y fisiopatológicos en la adolescencia. Revista Ciencias de la Salud11(3), 333-348. Consultado el 30 de enero de 2023 en http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-72732013000300008&lng=en&tlng=es.
  • Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM, Alessi C, Bruni O, DonCarlos L, Hazen N, Herman J, Adams Hillard PJ, Katz ES, Kheirandish-Gozal L, Neubauer DN, O’Donnell AE, Ohayon M, Peever J, Rawding R, Sachdeva RC, Setters B, Vitiello MV, Ware JC. Recomendaciones actualizadas de duración del sueño de la National Sleep Foundation: informe final. Salud del sueño. 2015 Diciembre;1(4):233-243. doi: 10.1016/j.sleh.2015.10.004. Epub 2015 Octubre 31. PMID: 29073398.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.