Min tonåring gör narr av mig

Om din tonåring gör narr av dig är det viktigt att sätta gränser för vad som är acceptabelt och vid behov söka professionell hjälp.
Min tonåring gör narr av mig

Senaste uppdateringen: 21 maj, 2023

Att ha en tonåring bör betraktas som en högrisksport. Det är inte alltid lätt att hänga med under detta skede av livet. Ett skede som kännetecknas av att det är fullt av utmaningar och sökande. Naturligtvis är vissa ungdomar mer rebelliska, instabila och oförutsägbara än andra, men vi kan säga att de generellt sett har attityder som ofta kan skapa förvirring och ilska hos deras föräldrar, till exempel när din tonåring gör narr av dig.

Relationen med våra tonårsbarn är ofta en källa till osäkerhet, adrenalin eller förvirring. Att förstå dem är mycket svårare än vi skulle vilja. Kommunikationen flyter sällan harmoniskt. Hinder i anknytningen dyker upp dagligen och ibland tror vi att det inte finns något vi kan göra för att förbättra kommunikationen med våra tonåringar.

Dessutom är vi ibland deras favoritobjekt för förlöjligande och förnedring, och det gör verkligen ont. Fast även om den här känslan snurrar runt i våra sinnen regelbundet så måste vi förstå att detta inte betyder att de inte älskar oss. Fortsätt läsa om du behöver få en anledning till ditt barns oempatiska attityd.

Att vara mamma till en tonåring

När barn är små ser de sina föräldrar som perfekta och nästan allsmäktige varelser. De tror att vi vet allt och kan allt. Av denna anledning njuter de av vårt sällskap, våra kramar, lekar och samtal – att offentligt visa tillgivenhet är inte något problem.

Men barn växer upp och lämnar sin roll bakom sig. Samtidigt slutar de att se oss som perfekta. Denna upptäckt förändrar hela scenariot. Vi pratar om den vändpunkt som kommer när våra barn slutar vara barn och blir till ungdomar. samtidigt blir vi till människor av kött och blod, som gör misstag och inte har alla svar.

När det fruktade ögonblicket kommer, även om det inte alltid är så allvarligt som det verkar, så märker vi en plötslig förändring i deras attityd, förändringar som gör ont, gör oss obekväma och hindrar oss. De typiska frågorna dyker upp i våra sinnen: Hur kan det komma sig att någon som agerade som min största beundrare för inte så länge sedan, nu förolämpar mig varje dag? När blev jag hennes värsta fiende? Varför låter han mig inte längre krama honom? Varför är det så att min tonåring nästan ständigt gör narr av mig?

En tonårsflicka som ignorerar sin mamma.
Ibland börjar tonåringar avvisa oss genom förolämpningar, hån och sårande kommentarer, allteftersom deras vänner blir deras allierade och förtrogna.

Retfulla, sårande kommentarer och pinsamheter

Tonåren är en tid av förvirring, tvivel och upptäckter. Tonåringar förstår inte sig själva, så att förvänta sig att vi ska förstå dem är ganska illusoriskt. Poängen är att de från ett ögonblick till ett annat börjar utmana auktoriteter, ljuga om var de är och med vem, leka med gränser och testa vår beslutsamhet.

På den här vägen uppfattas vi ibland som enkla mål, allt medan deras vänskaper blir deras främsta allierade. När vi vill kontakta dem för en konversation gör vår tonåring kanske narr av oss och förödmjukar oss, även inför andra människor.

Det är precis när de är med sina vänner som deras ovänliga attityder verkar förstärkas. Så fort vi vill säga ett ord får de oss att inse att de inte är intresserade av vad vi har att säga, att det är nonsens eller att: ”Du förstår inte någonting.” Faktum är att de ofta skäms av det vi säger. Av denna anledning vill de inte att vi ska engagera oss i sammankomster med deras kamrater, och ibland till och med ber oss att inte ens säga hej.

Varför avvisar vår tonåring oss plötsligt?

Våra tonåringar avvisar oss eftersom de behöver skilja sig från sina vårdgivare. De är på jakt efter att upptäcka sin egen identitet, borta från oss. Således vill de erövra mer autonomi och börja fatta sina egna beslut. I grund och botten vill de känna sig fria att hitta sig själva. Samtidigt behöver de hitta sina genuina intressen och önskningar, bygga upp sina egna övertygelser och utveckla kritiskt tänkande.

För att göra denna färd effektiv tar de ofta till attityder som sårar och irriterar oss. De gör narr av oss för att de blir oberoende genom att ogilla oss.

En mamma öppnar sin tonårsdotters sovrumsdörr.
Unga människors beteende är ofta mer rebelliskt än vanligt eftersom de vill få oss att förstå att de inte längre är barn, alltså borde vi inte behandla dem som sådana.

Hur man agerar i dessa situationer

Det är viktigt att veta att så länge som upproriskheten förblir inom legitima gränser, bör vi inte oroa oss. Men om trots mot auktoritet, respektlöshet och asociala beteenden inte är proportionerliga, då är det viktigt att konsultera relevant vårdpersonal.

I händelse av att oempatiska beteenden med vuxna inte överstiger vad som kan förväntas så bör vi undvika att ta det personligt när vår tonåring gör narr av oss eller retar oss. Det är dock viktigt att sätta gränser för att markera vikten av att respektera andra, utan att för den skull glömma det särskilt utsatta skede som vårt tonårsbarn går igenom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mestre, M, V., Tur, A, M., Samper, P., Nácher, M, J., Cortés, M, T. (2007).
    Estilos de crianza en la adolescencia y su relación con el comportamiento prosocial
    Revista Latinoamericana de Psicología, vol. 39, núm. 2, 2007, pp. 211-225
    Fundación Universitaria Konrad Lorenz Bogotá, Colombia. 
  • Puello Scarpati, M., Silva Pertuz, M, & Silva , A. (2014). Límites, reglas, comunicación en familia monoparental Con hijos adolescentes. Diversitas: Perspectivas en Psicología, 10(2), 225-246. Consultado el 10 de enero de 2023 en http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-99982014000200004&lng=en&tlng=es.
  • Rosado, Y. (2013). ¡Renuncio! Tengo un hijo adolescente, ¡y no sé qué hacer‪!‬ Guía para que tú y tus hijos disfruten de su adolescencia. Aguilar.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.