Emotionell hunger hos ungdomar: Hur identifierar man den och vad kan man göra?

Emotionell hunger blir ett allt vanligare problem bland ungdomar och är relaterat till höga nivåer av stress. Lär dig mer i den här artikeln.
Emotionell hunger hos ungdomar: Hur identifierar man den och vad kan man göra?

Senaste uppdateringen: 27 augusti, 2022

Det blir allt vanligare att ungdomar lider av emotionell hunger. Stunder av stress kan påverka aptiten, särskilt hos de ungdomar som tenderar att uppleva stress i vågor. Det är dock viktigt att identifiera problemet och lösa det i tid för att undvika en viktökning som kan påverka deras hälsotillstånd negativt.

Innan du börjar bör det noteras att hungern reagerar på flera olika stimuli. Ibland är det ett blodsockerfall som utlöser denna känsla, men ibland ligger fokus på tarmflorans tillstånd eller hormonbalansen.

Fysiologisk hunger har hur som helst ingenting med emotionell hunger att göra. I det senare fallet finns det inget behov av näringsämnen från kroppen, utan bara en önskan att äta.

Hur man identifierar emotionell hunger

Emotionell hunger uppstår när stimuleringen av aptitcentret utförs av andra skäl än faktiska kalori- eller näringsbehov. Detta sker ofta under situationer av stress eller nöd.

Enligt en studie publicerad i tidskriften BMC upplever de flesta en ökad aptit inför ångest, medan en tredjedel av befolkningen istället kanaliserar den genom bristande aptit.

I allmänhet är denna process lätt att identifiera eftersom de vanliga kostmönstren förändras utöver att öka intaget. Emotionellt hungriga ungdomar börjar konsumera mat i stora mängder och verkar aldrig bli mätta. Dessutom finns det en viss förkärlek till att äta söta och ultraprocessade produkter.

En tonårspojke som äter snabbmat.
Ungdomar tenderar att upprätthålla dieter som är rik på socker och transfetter, och som dessutom är hög på ultraprocessad mat. Detta försämrar tarmens mikroflora och på sätt och vis försämrar även hjärnans funktion.

Vad ska man göra om en tonåring lider av emotionell hunger?

Att kontrollera emotionell hunger kan vara svårt. En av nycklarna är dock att identifiera vad som orsakar den stressiga situationen och försöka lösa den. Ibland kan det bli nödvändigt att överväga en psykologisk intervention för att agera på den utlösande faktorn och utveckla  strategier för självkontroll.

När det gäller näring är det bra att implementera kost som ger en fyllnadskänsla och därmed framkallar mättnad. Därmed är det en bra idé att öka fiberintaget i kosten samt prioritera närvaron av grönsaker.

Likaså har det visat sig att dricka ett glas vatten före huvudmåltiderna hjälper till att uppnå en större mättnadskänsla. Detta kan hjälpa till att undvika ett okontrollerat matintag.

Ibland kan det dock vara nödvändigt att tillgripa farmakologisk behandling indikerad av en specialist inom området. Denna strategi är mycket användbar i de fall där total kontroll över födointaget går förlorad och frekvent hetsätning förekommer.

Emotionell hunger kan till och med utlösa en ätstörning, och i dessa fall är tidig intervention tillrådlig för att förhindra att den förvärras och lämnar följdsjukdomar.

Strategier för att förbättra kontrollen

Som nämnts har emotionell hunger en stark mental komponent, men bland dess terapeutiska strategier kan vi inkludera kontroll genom mat. Denna strategi involverar tarmfloran, eftersom mikroorganismerna som utgör den påverkar det centrala nervsystemets funktion.

För att allt ska fungera korrekt är det därför lämpligt att inkludera fermenterade livsmedel med högt fiberinnehåll i kosten för att säkerställa en god matsmältning.

Dessutom kommer bibehållande av en hälsosam tarmflora att förhindra uppkomsten av inflammatoriska sjukdomar som orsakar matsmältningssymtom, avstötning av livsmedel och undernäring.

En tonårsflicka som äter en sallad.
Komplett, varierad och fiberrik kost bidrar till vården av tarmfloran. Dessutom gynnar de känslan av mätthet, vilket motverkar emotionell hunger.

Emotionell hunger hos ungdomar är ett allt vanligare problem

Den stressande stimuli som vi för närvarande utsätts för gör emotionell hunger till ett allt vanligare tillstånd. Ungdomar bör övervakas noggrant eftersom dessa situationer kan bli återkommande och okontrollerade. Och om det inte åtgärdas i tid kan hälsotillståndet skadas.

Kom ihåg att för att bekämpa emotionell hunger är det viktigt att se till att intaget ger en mättnadskänsla, men det är också nödvändigt att ta hand om tarmflorans hälsa. Inkludera därför livsmedel med probiotika i kosten, undvik industriella ultrabearbetade livsmedel och främja fysiska aktiviteter för att förbättra livskvaliteten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kaiser, B., Gemesi, K., Holzmann, S. L., Wintergerst, M., Lurz, M., Hauner, H., Groh, G., Böhm, M., Krcmar, H., Holzapfel, C., & Gedrich, K. (2022). Stress-induced hyperphagia: empirical characterization of stress-overeaters. BMC public health22(1), 100. https://doi.org/10.1186/s12889-021-12488-9
  • Dennis, E. A., Dengo, A. L., Comber, D. L., Flack, K. D., Savla, J., Davy, K. P., & Davy, B. M. (2010). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults. Obesity (Silver Spring, Md.)18(2), 300–307. https://doi.org/10.1038/oby.2009.235

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.