6 fantastiska hobbyer för barn

Blir dina barn lätt uttråkade? Innan de hinner slå sig ner framför teven eller datorn kan du kolla in dessa tips på hobbyer för barn.
6 fantastiska hobbyer för barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 08 januari, 2021

I dagens artikel ska vi komma med förslag på några härliga hobbyer för barn som kan göra ditt liv lite enklare när dina småttingar inte vet vad de ska hitta på.

De flesta barn har en förmåga att lätt bli uttråkade. Ibland verkar det till och med som om ingenting i hela världen kan underhålla dem. Oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig!

En hobby är en aktivitet som någon gör helt enkelt för att de tycker om att göra det. När en person är passionerad för någonting finns det knappast något som gör dem gladare än att helt få ägna sig åt denna aktivitet.

Hobbyer för barn har samma effekt. Det blir därför ofta deras favoritaktivitet. Barnen ser fram emot stunden när de kan göra det som de älskar.

Barn kan göra sina hobbyer ensamma, i en grupp, hemma, i skolan, i en klubb, utomhus eller inomhus. Det finns förstås många olika hobbyer, men här nedan ska vi nämna 6 stycken som dina barn säkert kommer att gilla.

6 utmärkta hobbyer för barn

1. Måleri

Konst är synonymt med avslappning, underhållning och glädje för många människor. Att sitta ner för att rita och måla kan för barnen vara ett av de roligaste sätten att uttrycka sig själva.

Barns teckningar genomgår alltid flera stadier, där teckningarna utvecklas allteftersom de mognar. Försök inte rätta barnet eller lära ut hur man ska göra “på rätt sätt”. Låt också bli att försöka tolka teckningarna eller förklara vad barnet ska göra.

Du kan helt enkelt sitta ner bredvid ditt barn, se på och hålla hen sällskap. Genom att uppmuntra barnets insatser och ansträngningar kommer du också hjälpa hen att bygga en stark självkänsla och ett bra självförtroende.

2. Läsa och skriva

Att läsa är en utmärkt aktivitet med många stora fördelar för barns utveckling. Med åren blir även skrivning ofta ett utmärkt hobbyalternativ.

Det finns professionella som organiserar kurser där barn kan lära sig att skapa, lyssna till och dela litterära verk. Eftersom de flesta berättelser man läser lär ut moral och nödvändiga färdigheter är det också ett utmärkt tillfälle för barnen att reflektera över det de hör.

Dessutom finns det möjlighet att skapa spel och aktiviteter runt berättelserna som barnen spontant skapar. Det finns ingen åldersgräns för dessa kurser. Alla åldrar kan bidra med att skapa och dela något fantastiskt. 

Hobbys för barn: En pojke som målar en tavla.

3. Idrott

Det finns ingen tvekan om att idrott har stor inverkan på barns utveckling, på alla möjliga sätt. Med detta menar vi inte bara idrott där man kan tävla. Bara genom att ge barnet en boll eller ett lämpligt idrottsredskap har man gett barnet en möjlighet att utöva sin hobby i hemmet.

Idrott motverkar också en stillasittande livsstil och fetma, stimulerar motoriska förmågor och stärker muskler och ben. Naturligtvis är idrott också ett utmärkt sätt att få nya vänner.

“Hobbyer skyddar dig från passion. En hobby blir din passion.”

– Marie von Ebner-Eschenbach –

4. Brädspel

Vad gör man när det regnar och barnen inte har något att göra hemma? En mycket bra hobby för barn är brädspel. Utan att de ens inser det kan de spendera en hel eftermiddag med att spela.

Monopol, Sänka skepp och Kimble är bara några av de tusentals brädspel som finns på marknaden. De är perfekta för de där regniga eftermiddagarna hemma. Återigen uppmuntras barnen att umgås. Alla dessa spel kräver att man är ett par eller en grupp av spelare. 

5. Gåtor, korsord och ordpussel

Om dina barn tycker om mentala utmaningar är aktiviteter som dessa en utmärkt hobby. Gåtor stimulerar förnuftet och fantasin. Dessutom uppmuntras barnet att använda språket för att beskriva objekt och djur.

Korsord å sin sida uppmuntrar förmågan att hitta svar och leta efter synonymer till bekanta ord. Slutligen erbjuder ordpussel en bra visuell utmaning som också hjälper barn att känna igen uttryck.

Hobbys för barn: Ett barn spelar baseball.

6. Utomhuslekar

Hur kunde tidigare generationer ha roligt utan telefoner eller datorer? Svaret är enkelt: de lekte utomhus. Att springa i skogen, bygga fort i trädgården eller skapa en bil av kartong kan vara fantastiska äventyr för barn. 

Om du vill dela tid med dina barn kan du vara kreativ och överraska dem med dessa aktiviteter. De kommer älska att leka med dig, och du kan se till att de har roligt på ett kontrollerat och säkert sätt.

Som du kan se betyder det inte att de alltid måste få se på TV eller använda teknik bara för att de är uttråkade. Det finns så många hobbyer för barn, de behöver bara börja utforska dem. De har ju en hel värld att upptäcka! Och du kan bli deras äventyrskompis!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Marín Laborda, J. (2011). El sudoku: un medio de desarrollo del pensamiento matemático. In-fan-cia: educar de 0 a 6 años: revista de la Associació de Mestres Rosa Sensat.
  • Pérez, M. C. (2011). Los juegos de mesa en la educación infantil. Pedagogía Magna, (11), 354-359.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.