Min tonårings första brustna hjärta
I den här artikeln ger vi dig några tips som kan tjäna som en guide när du har att göra med din tonårings första brustna hjärta.
Uppbrott är ofta djupt smärtsamma. När det händer ungdomar är det viktigt att föräldrarna är närvarande och stöttar dem.
Ungdomstiden förstorar upp allt
Din tonårings första brustna hjärta kan få honom eller henne att känna som om världen går under. Rastlöshet, irritabilitet, djup sorg och apati är alla känslor som kan förknippas med att förlora sin första kärlek.
Din tonårings känslomässiga mognad håller fortfarande på att utvecklas. Därför kan det vara svårt för honom eller henne att balansera vardagens alla ansvar och samtidigt den överväldigande smärtan från uppbrottet, med följd att det kan påverka hela din tonårings liv: akademiskt, socialt och inom familjen.
Återhämtningsprocessen efter ett trasigt hjärta är inte lätt och det tar ett tag. Men om du sträcker ut din hand till din tonåring och blir dennes rådgivare – om du vägleder utan att ta över – hjälper du honom eller henne att få styrka och självförtroende.
Dessutom förstärker du anknytningen och bandet mellan er.
Din tonårings första brustna hjärta
Att se sin deprimerade och apatiska tonåring efter en uppbrott kan vara uppslitande. Dessutom kan sinnesstämningen vara i flera veckor eller månader när det har att göra med en tonårings första brustna hjärta. Men det beror helt på barnets känslomässiga mognad.1. Lyssna på din tonåring
Naturligtvis måste din tonåring vara den som frivilligt berättar historien om hans eller hennes misslyckade relation.
Du bör inte pressa på din tonåring att prata om det om han eller hon inte vill det. Och ställ inte för många frågor heller. Låt din tonåring ventilera sina känslor och naturligtvis måste du undvika att döma honom eller henne. Varken din tonårings eller hans eller henne partners beteende är något du ska stå till doms över.
Om du vill ge något råd måste du först be om tillstånd innan du delar med dig av din åsikt. Var så mild och försiktig som möjligt så att dina ord fungerar som en guide och inte låter som en attack.
2. Distrahera din tonåring
Ett annat tips är att hålla ditt barn distraherat och sysselsatt. Om möjligt, ta med honom eller henne på semester eller organisera en aktivitet. På det sättet kan du hålla din tonåring distraherad så att han eller hon får lite tid och perspektiv att läka sitt trasiga hjärta.
3. Uppmuntra till att sporta och vara aktiv
Vid träning frigörs endorfiner som ger omedelbart välbefinnande till kroppen. Dessutom bidrar de till att minska stressnivåerna. På så sätt kan ditt barn “bränna upp” sina frustrationer. Lite i taget kommer han eller hon att kunna hantera sitt uppbrott bättre.
4. Försök få din tonåring att gå ut med sina vänner
Det är vanligt att tonåringar isolerar sig efter ett uppbrott. Om så är fallet med ditt barn, uppmuntra honom eller henne att gå ut med sina vänner för att glömma hjärtesorgen. Vänskap är det bästa stödet i svåra tider.
5. Uteslut inte terapi
Många stigmatiserar besök hos psykologer och tycker att det är onödigt “extremt”, men när det kommer till relationer håller många vuxna kvar vid dåliga erfarenheter från sin ungdom och som de inte läkte ordentligt från. Senare utvecklar de då dåliga beteenden som gör det svårt för dem att lära sig hur de älskar en annan person.
Det är därför viktigt att du inte utesluter terapi för din tonårings brustna hjärta. Det kan hjälpa honom eller henne att övervinna sitt känslomässiga lidande snabbare och mer effektivt.
Dessutom förbereder det din tonåring på att bättre hantera uppbrott i framtiden. Och inte bara det, utan det kan även hjälpa din tonåring att hantera förluster i andra aspekter av livet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mañas, A. G., & Martín, C. (2011). La sexualidad en adolescentes y jóvenes. Evidencias en pediatría, 7(2), 1. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/5616746.pdf
- Oliva Delgado, A. (2011). Apego en la adolescencia. Acción Psicológica, 8 (2), 55-65. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/16925/file_1.pdf?sequence=1
- Sánchez Jiménez, V., Ortega Rivera, F., Ortega Ruiz, R., & Viejo Almanzor, C. (2008). Las relaciones sentimentales en la adolescencia: satisfacción, conflictos y violencia. Escritos de Psicología (Internet), 2(1), 97-109. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1989-38092008000300011
- Vargas, E., & Barrera, F. (2002). Adolescencia, relaciones románticas y actividad sexual: una revisión. Revista colombiana de psicología, (11), 115-134. https://www.redalyc.org/pdf/804/80401109.pdf