Fördelarna med att resa i ung ålder

Fördelarna med att resa i ung ålder
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 04 juni, 2018

Att resa i ung ålder kan helt förändra en persons liv. Kunskap om olika livsstilar och kulturer kan få en att ifrågasätta sina egna övertygelser och perspektiv.

Småttingar borde få chansen att resa, för det kan vara en livsförändrande upplevelse. I en värld där alla rusar för att hålla jämna steg med sina scheman och förpliktelser kan det vara ett universellt botemedel att stampa på bromsen och iaktta sin omgivning.

Nya destinationer öppnar upp sinnet och påverkar många aspekter av livet på ett positivt sätt. Det gäller inte bara vuxna; även barn som håller på att utforska världen kan slås av häpnad av allt som finns “där ute”.

Att låta barn resa i ung ålder är en utmärkt vana som föräldrar kan nyttja. Man behöver inte nödvändigtvis spendera tusentals kronor på att resa halvvägs runt jorden. Nya saker finns runt hörnet, och det finns gott om saker att upptäcka i varje region av Sverige.

På vilket sätt? Vi ska berätta nedan.

“Att resa har dödliga konsekvenser för fördomar, intolerans och trångsynthet.”

-Mark Twain-

Fördelarna med att resa i ung ålder

Att packa resväskan och lämna huset i några dagar har stora fördelar för både den fysiska och mentala hälsan. Några inkluderar:

  • Minskad stress: att koppla bort från jobb, problem och åtaganden ger oss en chans att vila, återfå energin och bli gladare. Det är viktigt att inte planera för mycket, för då kan man känna sig stressad igen och komma hem från semestern i ett ännu sämre skick.
  • Stimulerar hjärnan: att upptäcka nya platser, dofter, smaker och upplevelser hjälper hjärnan att “jobba” för att assimilera allt som är okänt. Därmed hålls sinnet ungt och förmöget att fortsätta ta till sig information.
  • Uppmuntrar mentalt välmående: att resa förbättrar självkänslan eftersom det involverar personliga utmaningar, såsom att anpassa sig till ny mat, regler och till med språk om man reser långt. Dessutom kan verkliga upplevelser bidra till mer lycka än materiella saker.
Flicka planerar resa

Att resa i ung ålder är ännu bättre

Resor erbjuder så många fördelar för vuxna, men småttingarnas sinnen berikas ännu mer. Kom ihåg att en resa ofta innebär att ge sig ut i det okända för ett barn.

Kanske vet det inte ens hur långt bort det ska, hur det kommer komma dit eller ens när det kommer komma hem. Här nedan summerar vi de tre största fördelarna resor för barn:

1. Ett nytt perspektiv

När vi är barn slår sättet vi analyserar och tolkar världen på fast vårt synsätt. Men när ett barn lämnar staden, landet eller kontinenten lär hon sig att se livet med andra ögon.

Då inser hon att allt inte måste göras som hon lärt sig. Med så många saker att se kommer hon få nya vanor för livet och andra värderingar inom arbete, relationer och omgivning.

Hon kanske även får smaka på mat hon aldrig provat innan, ser sporter hon aldrig tidigare bevittnat eller bara hör ett annat språk. Världen är full av möjligheter, det handlar bara om att hitta dem.

2. Nyfikenheten väcks

Eftersom han kommer att se många saker han inte vetat om tidigare och kanske inte ens föreställt sig kommer han ha många frågor. Varför talar man det här språket här? Varför talar de en annan typ av svenska? Varför gillar de den här maten så mycket? Vad heter den där sången?

Det bästa med det är att alla sinnen kommer vara klarvakna. Hans uppmärksamhet kommer vara 100% hängiven till att identifiera allt han ser.

Av den anledningen stärker barnen även sin speglande, kritiska och rationella anda. Det finns en anledning till allt som existerar och händer, och de vill lära sig om det till varje pris.

Barn på resande fot

3. Bättre relationer och livskvalitet

Att resa i ung ålder är en utmaning för hela familjen. Det krävs samarbete och tålamod att tolerera allas närvaro 24 timmar om dygnet, vilket antagligen inte är fallet hemma.

Att åka på resor är en chans att fördjupa banden genom nya upplevelser, eftersom syskon och föräldrar blir till resekamrater.

Både föräldrarna och barnen ställs inför nya upplevelser, så det centrala är vad som händer, inte vad varje person gör.

Efter att ha rest blir familjen mer enad och flexibel.

Tips att tänka på när man reser med barn

Om du ska åka på en resa med dina barn kan de här rekommendationerna hjälpa:

  • Glöm inte att ta med dig alla dokument du behöver.
  • Packa de säkerhets-, mat- och hygienartiklar en bebis eller litet barn kan behöva.
  • Några mediciner – de mest generiska – kan vara bra att ha i en nödsituation (men undvik att självmedicinera).
  • Planera aktiviteter så att ni har tillräckligt med tid för att vila och göra justeringar i sista stund.
  • Undvik platser med för mycket människor, utan skugga eller som inte lämpar sig för barn.
  • Ha alltid mat, dryck och leksaker till hands.

Avslutningsvis ska du vara beredd på att ha roligt. Om du tar förebyggande åtgärder och har en bra attityd kan resan bli ett ovärderligt minne för barnen.

Att resa i ung ålder öppnar upp ett fönster mot världen som erbjuder barnen ett nytt perspektiv på livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.