Fördelarna med poesi för tonåringar
Poesi är en dyrbar produkt som samhället behöver men som vid många tillfällen förblir okänd eller inte erkänns tillräckligt. Med detta i åtanke kanske du undrar varför det är viktigt att föra tonåringar närmare poesi. Det finns flera skäl som ges av akademiker, lärare, terapeuter och experter inom utbildningsområdet som stödjer dess relevans för unga människors utveckling. Vi berättar mer om fördelarna som poesi har för tonåringar här nedanför.
Lär dig om fördelarna med poesi för tonåringar
Från barndomen är det viktigt att förstå värdet av poesi. Dess musikalitet, rytm och estetik väcker kreativitet och kärlek till böcker. Men inte alla föräldrar vet hur man introducerar sina barn för poesi. Faktum är att det ibland inte är lätt heller. Den här litterära genren avskys ofta eftersom föräldrar och pedagoger inte vet hur de ska välja rätt dikter som kan vara av intresse för unga människor.
1. Poesin främjar emotionell utbildning
Enligt en studie från 2022 publicerad av universitetet i Barcelona syftar poesi i klassrummet till att införliva emotionell utbildning så att ungdomar lär sig att hantera sina känslor. I den studien uppmuntrades ungdomar att skriva sina egna dikter och recitera dem i grupp. Ett annat alternativ som också visade sig vara framgångsrikt var att välja antologier av samtida och moderna författare som representerade dem.
Det är troligt att elever ser poesi som något gammaldags och som inte har något med deras verklighet att göra. Det kan bli på det här sättet om den första kontakten med genren bärs av fel författares hand, med svåra texter, pinsam kvalité eller utan någon historisk koppling som gör att de kan känna sig identifierade. Som ett resultat vet tonåringarna inte hur de ska förstå att det faktiskt är en uttrycksmetod som är fritt tillgänglig för dem när de behöver det.
2. Poesin hjälper dem att bilda sina egna åsikter, en terapeutiska funktion som utgör en av fördelarna med poesi för tonåringar
Stadiet som tonåren utgör är ofta det känsligaste eftersom det är den period då individer skapar sin egen identitet. Det råder ingen tvekan om att samhället kräver kritiskt tänkande och även självkännedom. Därför inbjuder läsning av poesi tonåringar att utveckla åsikter som är kritiska och som är deras egna, där smaker och intressen värderas och att allt detta är kopplat till känslor.
”Genom poesi har jag hittat sätt att lära känna mig själv lite bättre, att se att det fanns författare som två eller tre århundraden innan jag föddes hade känt på samma sätt som jag någon gång i livet. Poesi talar om känslor som du kan identifiera dig med, och jag tror att det är därför det är en av de litterära genrer som läsaren känner sig mest tillfreds med.”
– Luzán (2006) –
3. Poesi främjar tolerans och ömsesidig respekt
När någon skriver en dikt kommer deras identitet fram med en poetisk röst. Detsamma händer när läsaren läser en dikt och gör sina egna tolkningar, antingen omedvetet eller medvetet. Det är därför poesin öppnar ett hav av möjligheter. Det är en annorlunda och plural uttrycksform som inbjuder till respekt för åsikternas variation. Ett bra sätt att främja detta värde som poesi erbjuder i klassrummet är att läsa flera dikter och bjuda in eleverna att ge sin syn på dem: vad de har sänt, vad de har känt när de läste dem eller om de har sett något som fångade deras uppmärksamhet.
4. Poesi inbjuder tonåringar att förstå livet
Som nämnts i följande forskning utförd 2021 vid universitetet i Jaén; när individen läser en dikt, då läser individen den genom sina egna tankar, livserfarenheter och känslor. Därför blir dikten av den erfarenheten också deras egen. I detta avseende bör det noteras att det finns flera författare som har nämnt att poesi är kopplat till livet på ett nästan magiskt sätt. Till exempel Federico García Lorca, Ángel González och samtida poeter som Medel, bland andra.
Poesi är en inneboende del av alla
Nu när du vet om fördelarna med poesi för tonåringar är det dags att sätta sin läsning och sina studier i praktiken. För att göra detta rekommenderar vi att du väljer poesiantologier av hög kvalitet av författare som tilltalar just denna åldersgrupp.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bejarano Parpal, G. (2022). Un primer contacto con la poesía a través de los autores contemporáneos. Propuesta de implementación en el aula de 1 o de ESO. ¡Hagamos un recital de poesía!
- López Florindo, A. (2021). «Poesía en el aula. Taller de poesía creativa en el aula de 2o de la ESO».
- Luzán, J. (2006). Gente con poesía. El País. Recuperado de (última consulta: 01/11/2022).