Fem mysterier och spänningsböcker för tonåringar

År efter år fortsätter mysterier och spänningsböcker för tonåringar att vara bästsäljare. Läs vidare för att upptäcka några av de bästa!
Fem mysterier och spänningsböcker för tonåringar

Senaste uppdateringen: 20 november, 2020

Numera är det svårt för tonåringar att ta sig för vana att läsa böcker. Det beror på att det finns så många former av underhållning där ute. Vissa böcker och teman är dock fortfarande mycket vällästa bland unga människor och förblir populära även med tidens gång, såsom mysterier och spänningsböcker.

För att uppmuntra och främja läsning hos ungdomarna har vi satt ihop en lista. Här hittar du en rad engagerande mysterier och spänningsböcker för tonåringar… och för alla andra också för den delen!

Mysterier och spänningsböcker för tonåringar

Mord i labyrinten av J. J. Connington

De allra flesta mysterier och spänningsböcker börjar med en mordutredning och bara genom att läsa titeln förstår du att den här boken inte är något undantag. Denna bok fokuserar på en häcklabyrint på en engelsk lantgård, där gårdens ägares kroppar dyker upp.

mysterier och spänningsböcker

Det enda beviset som polisen hittills har är mordvapnet: giftpilar. De misstänkta är ägarnas släktingar eftersom de är de enda som vet hur man hittar inuti labyrinten. Denna thriller håller läsaren fastnaglad vid sidorna! Som läsare vill man upptäcka de olika ledtrådarna tillsammans med polischefen som hanterar ärendet.

I dödens labyrint av James Dashner

Titeln på den här boken ger dig en uppfattning om varför vi inkluderade den i vår lista. James Dashner, författaren till denna psykologiska actionthriller, presenterar i den här boken den första titeln i en trilogi.

Handlingen rör sig kring Thomas, en ung man som vaknar upp i en hiss en dag och inte ens kommer ihåg sitt namn. Han minns inte heller anledningen till att han befinner sig i hissen. Dessutom vet han inte vart han ska.

Hissen når dock sin destination och när dörrarna öppnas välkomnar en grupp tonåringar Thomas till ett område. Dessa ungdomar bor tillsammans i detta område utan att veta varför. Det enda de vet är att labyrintens dörrar öppnas på morgonen och stängs på natten, och att var 30: e dag kommer det en ny medlem till gruppen genom hissen.

Författarinnan Laura Gallego

Laura Gallego en av de mest framstående författarinnorna av mysterier och spänningsböcker för tonåringar. Hennes böcker kombinerar fantasi, historia och mystik för att skapa fascinerande berättelser som engagerar både unga och gamla.

mysterier och spänningsböcker

Hennes författarskap är unikt, liksom hennes framgång. Bästsäljare som exempelvis Idhúns minnen (The Idhúns Memories) är ett smakprov på det. En annan av hennes böcker, som sticker ut för att den kombinerar kärlek, äventyr, mysterium och vänskap, är The Book of Portals, med karismatiska tonårskaraktärer och mycket fantasi.

Fler mysterier och spänningsböcker för tonåringar

Don’t Look Back av Jennifer L. Armentrout

Det här är en berättelse full av intriger, mysterier och humor. Den är väldigt lättläst och kommer att fängsla dina tonåringar. De kommer inte att kunna sluta läsa förrän de har avslutat hela boken!

Samma natt som Sam förlorar sitt minne försvinner hennes vän Cassie. Från och med det ögonblicket bestämmer sig Sam för att förändra sig från sitt tidigare jag och ändra sitt liv. Men det finns någon som vet vad som hände den natten då Cassie försvann och denna någon tänker inte låta Sam börja sitt nya liv och därmed återfå sitt minne. Om hon kommer ihåg… kan hon dö.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Asensi, Matilde (2006) Todo bajo el cielo
 • Armentrout, J. (2015). Cuidado. No mires atrás. Maeva Young.
 • Castillo, Javier (2017) El día que se perdió la cordura
 • Connington, J. (2018). Asesinato en el laberinto. Siruela.
 • Dashner, J. (2010). Correr o morir. Turtleback Books.
 • Gallego, L. (2009). Memorias de Idhún: la resistencia. SM.
 • Gallego, L. (2014). El libro de los portales. Booket.
 • Grijelmo, Alex (2019) El cazador de estilemas
 • Kirk, Shannon (2018) El plan
 • Larsson, Stieg (2005) Los hombres que no amaban a las mujeres
 • Setterfield, Diane (2006) El cuento número trece
 • Sierra, Javier (2017) El fuego invisible
 • Neuhaus, Nele (2010) Blancanieves debe morir 
 • Sveistrup, Søren (2019) El caso Hartung
 • Tokarczuk, Olga (2009) Sobre los huesos de los muertos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.