Be dina barn om förlåt när du gör ett misstag

Att be dina barn om förlåt är att förmedla till dem att misstag är mänskliga och att det finns sätt att försöka åtgärda dem.
Be dina barn om förlåt när du gör ett misstag

Senaste uppdateringen: 19 november, 2023

När du ber om förlåt till dina barn, låter du dem veta att de förtjänar respekt. Du låter dem förstå att vi alla gör misstag, oavsett vår ålder eller roll. Det spelar ingen roll om vi är barn, vuxna, föräldrar, barn, chefer eller anställda. Att be om förlåt är en handling av ödmjukhet, empati och mänsklighet, och något du bör lära dina barn från tidig ålder.

Föräldrar förmedlar ofta sina barn vikten av att ta ansvar för sina misstag. Vi vill att de ska be om förlåt när de skadar någon annan. Därför, när vi ser att ett barn beter sig olämpligt mot ett syskon, vän eller klasskamrat, kräver vi att de ska be om förlåt. Men när vi själva gör fel  mot våra barn, missar vi ofta att själva be om förlåtelse.

Att be dina barn om förlåt, är det att undergräva din egen auktoritet?

Det kan vara lätt att tänka att när vi erkänner ett misstag inför våra barn, undergräver detta vår auktoritet. Vi är rädda för att detta kan göra det svårt för dem att lyda när vi sedan sätter gränser. Av denna anledning undviker många föräldrar att be sina barn om förlåt, för att inte förlora deras respekt. Vi tänker att barnen ser denna handling som ett tecken på svaghet och att kan äventyra det hierarkiska bandet.

Men att som vuxen be dina barn om förlåt innebär inte att man sänker sitt eget värde. I själva verket är det tvärtom. Att ta ansvar för våra fel gör oss till bättre människor. Att säga ordet “förlåt” för att försöka reparera skadan du har orsakat kommer därför inte att få dem att respektera dig eller värdesätta dig mindre. Snarare kommer de att förstå att du är en människa och att det betyder att du också gör misstag.

En mamma som ber sin lilla dotter om ursäkt.
Att be om förlåtelse innebär att vara ledsen för felet du gjort, även om det inte var avsiktligt eller överlagt. Det handlar om att ärligt känna att du hade fel och att ditt barn förtjänar en ursäkt.

Be dina barn om förlåt som en kärlekshandling

Det är fel att tro att någon som älskar dig aldrig kan skada dig. Människor som älskar varandra sårar också varandra. Men någon som kan be om ursäkt är någon som inte är rädd för att vara sårbar, mänsklig och ärlig. Att säga förlåt till sina barn är faktiskt ett sätt att förmedla ett betydande värde.

Samtidigt måste denna handling åtföljas av konkreta handlingar som försöker återställa misstaget. Om du till exempel har bett om förlåt för att du har skrikit på dem är det viktigt att du är aktsam med tonfallet nästa gång. Om du ber om förlåt för att du måste avboka en resa du lovat dem kan du som kompensation bjuda dem på en mindre utflykt till helgen.

Värden överförs genom exempel

Att kräva att ett barn ska lära sig att be om ursäkt utan att föregå med gott exempel är orättvist och inkonsekvent. Det är som att skrika åt dem att sluta skrika eller att inte prata illa om sina vänner bakom deras rygg när du klagar på dina egna vänner. Du kan till exempel säga följande: “Jag vill be om ursäkt för att jag inte höll mitt ord, jag är verkligen ledsen för det. På så sätt, förutom att visa ödmjukhet, lär du dem hur man ber om förlåtelse.

Det är viktigt för barn att se att man genom att be om förlåt inte behöver känna sig svag eller underlägsen. Istället är det av stort värde att kunna be om förlåtelse. Det visar också, genom ditt eget beteende, att du bryr dig om hur den andra personen känner.

Förlåtelse är ett viktigt verktyg för att skapa sociala band som ditt barn behöver införliva från en ung ålder och sedan bära in i vuxen ålder.

En pappa som knäböjer för att be sin son om förlåtelse.
Både bristen på och överskottet av ursäkter speglar en oansvarig och oempatisk attityd. Dessutom kan det ge ett förvirrande besked till barnet.

Missbruka inte ordet förlåt

Å andra sidan måste vi vara medvetna om att det inte är någon bra idé att missbruka det här ordet eftersom det kommer att få ditt barn att tappa förtroendet för dig. Som vilken annan person som helst, förväntar de sig att du, efter några ursäkter, inte kommer att upprepa samma misstag. Annars kommer budskapet att vara mycket förvirrande för barnet och de kommer att känna stor besvikelse.

Ångerfullhet är viktigt

Ett förlåt utan äkta ånger betyder ingenting. Ännu värre, de lämnar en bitter smak i mottagarens mun. För att denna handling inte ska förlora sitt värde är det viktigt att ta till det endast när du verkligen är ledsen över det du har gjort och ångrar konsekvenserna. Dessutom gör en urskillningslös användning av ordet “förlåt” att det förlorar sin betydelse, så använd det endast vid tillfällen som verkligen förtjänar det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Giannini Iñiguez, H. (2008). Del perdón que se pide y del perdón que se da. Atenea (Concepción), (497), 11-22.
  • De Martini, S. M. A. (2019). Paternidad y perdón [en línea]. Postprint del artículo publicado en: Revista Valores de la Academia del Plata. 2019, 8. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/13332

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.