Varför ungdomar inte vill göra hushållssysslor

Många ungdomar "glömmer" att hjälpa till i hemmet och som ett resultat blir deras föräldrar arga. Idag vill vi prata om varför ungdomar inte vill göra hushållssysslor och vad du kan göra åt det.
Varför ungdomar inte vill göra hushållssysslor
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns barn och tonåringar som faktiskt städar sina rum utan att deras föräldrar påminner dem en miljon gånger. Samma barn borstar säkerligen också tänderna och tvättar händerna utan att behöva ständiga påminnelser. Ungdomar och tonåringar är helt kapabla att göra dessa saker på egen hand, men ofta gör de helt enkelt det bara inte. I dagens artikel ska vi berätta om varför de flesta ungdomar helst inte vill göra hushållssysslor.

Varför ungdomar inte vill göra hushållssysslor

I allmänhet så tycker tonåringar att någon annan borde göra det som de inte vill göra. Eller att om de inte vill göra en hushållssyssla just nu, borde de kunna göra det senare, närhelst de känner för det. Varför är det på det här viset? Varför vill inte ungdomar göra sina hushållssysslor? Och vad kan du som förälder göra om dina tonåringar inte vill sköta sina hushållssysslor? Vi ger dig några råd härnedan.

Två ungdomar sitter i soffan med mobilen i handen.

“Jag glömde bort att göra mina hushållssysslor”

Många föräldrar får ständigt höra av sina tonåringar att de “glömde” att göra vissa saker. De glömde att ta på sig ryggsäcken, ta sin smutsiga disk till diskstället, städa sitt rum, läxorna osv. Om du misstänker att denna glömska är ett manipulerande trick så kommer du troligen att uppleva en serie obehagliga känslor. Dessa kan till exempel vara ilska, mer ilska samt ännu mer ilska.

Var försiktig när din tonåring gnäller över hushållssysslor

Att gnälla är inte ett lämpligt sätt för ditt barn att kommunicera med dig. Uppmuntra ditt barn att sluta gnälla genom att be dem tala med sin normala röst. Eller vägra helt enkelt att svara när han eller hon gnäller. Du bör också berömma ditt barn när han eller hon pratar på ett ansvarsfullt sätt.

Belöna dina barn när de gör sina hushållssysslor. Och förklara på ett snällt sätt varför de ska göra sina sysslor utan att gnälla. Säg till dem att om de gnäller så kommer du inte att lyssna förrän de adresserar dig mer respektfullt.

Det är sant att vissa ungdomar är mycket manipulerande. Men de flesta är uppriktiga när de lovar att göra saker om “bara en minut” eller “nästa gång.” Men de tenderar ändå ofta att glömma dessa löften så snart som de har lovat. Och som ett resultat står den smutsiga disken kvar i diskhon, deras rum är fortfarande en röra och de pluggar inte för sitt prov… igen.

Det kan verka respektfullt att vänta på att de ska titta klart på sitt TV-program innan du insisterar. Men om inte dina barn redan har visat att de kan hålla sina löften, kommer det bara att vara kontraproduktivt för alla att låta dem skjuta upp sina sysslor.

För dig kan det kännas som att dina barn ljuger för dig… I slutändan kommer du att bli irriterad på dem och dina barn bli irriterade på dig. Oavsett om det är bådas fel och ni båda känner att ni har misslyckats, eller om ni skyller på varandra, så är situationen hur som helst negativ.

Se det inte som att dina barn förråder dig

Det är lätt att känna att dina barn förråder dig när de lovar att göra sina sysslor om en minut och sedan inte gör det. Samtidigt är det dumt att fortsätta lita på en tonåring som regelbundet bryter mot dessa löften.

Tonåring staplar pennor istället för att plugga.

Om du fortsätter att ge ditt förtroende till dina barn, snarare än att hantera problemet, kommer du bara att låta problemet fortsätta. Ansvar är något som ungdomar behöver lära sig. Men de behöver en lärare för att lära sig det. Och det jobbet tillhör dig.

I den meningen kan du inte förvänta dig att ditt barn ska ta sitt ansvar om du inte tar ditt. Om du ständigt lämnar ditt sovrum i en röra… du inte plockar bort från bordet efter middagen… Om dina barn ser hur du skjuter upp arbetsuppgifter till sista minuten, då kan du inte förvänta dig att de ska bete sig annorlunda.

Så om du vill att dina barn ska göra saker på ett bra och ansvarsfullt sätt, måste du göra detsamma först. Du måste vara det maximala exemplet på beteenden som du vill att dina barn ska utveckla. Kom ihåg att du alltid är deras viktigaste förebild i allt som du gör, inklusive hur du hanterar ditt eget ansvar.

Ha tålamod

Du måste också vara mycket tålmodig med dina barn eftersom tonåren är ett komplicerat stadium. De letar efter sin egen identitet och kommer att försöka göra saker “på sitt eget sätt”. Och de kommer att försöka pressa gränserna och utmana dina regler, vilket är helt normalt. Men din attityd under hela denna process är grundläggande.

Om du blir arg eller irriterad över hur de gör saker, kommer du bara att bidra med negativ förstärkning. Så tålamod är viktigt. Att vara tålmodig med dina barn hjälper dig att få en bättre relation med dem. Dessutom kommer de att känna att du alltid respekterar dem.

Slutsats om varför ungdomar inte vill göra hushållssysslor

Tonåringar är mer benägna att göra saker utan att behöva ständiga påminnelser när de känner sig respekterade, värderade och att någon lyssnar på dem. Så var villig att förhandla och att vara flexibel. Men var noga med att på förhand fastställa konsekvenser för dina barn. På så sätt vet de hela tiden vad du förväntar dig av dem. Samtidigt vet de vad som kommer att hända om de inte tar sitt ansvar.

https://youaremom.com/teens/parenting-teens/understanding-your-teen/do-chores/


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.