7 situationer som bara mammor till tonåringar förstår

Här följer en lista över situationer som mammor till tonåringar får vara med om dagligen. Om du inte är där än... förbered dig på vad som kommer!
7 situationer som bara mammor till tonåringar förstår
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ungdomstiden är en period av fysiska och känslomässiga förändringar som verkligen påverkar ditt barns beteende. Du kommer att få vara med om perioder av revolt och brist på kommunikation. Men under denna svåra period ska du ändå komma ihåg att du är inte ensam – många mammor till tonåringar går igenom samma saker.

Det är viktigt att du vet hur du ska reagera när din tonåring visar attityd eller beter sig på ett visst sätt. Även om det kan göra dig galen kommer de att klara sig fint bara du lär dem bra värderingar.

“Ju bättre en tonåring vet om värdet av värderingar och undviker motsatsen till dem, desto bättre och mer lyckade kommer hans eller hennes beslut att vara.”

– Doktor José Martinez Costa –

Mammor till tonåringar: Förbered er på detta!

1. Ett beroende eller överdrivet användande av internet och sociala medier

Till skillnad från andra generationer har tonåringar idag tillgång till internet och sociala medier, som i stort sett låter dem göra vad som helst. De kan göra skoluppgifter tillsammans med och interagera med andra utan att behöva lämna sina rum.

Därför har sociala medier blivit ett slags beroende för många människor.

Tonåringar bombarderas med information. Alltså måste du hjälpa dem så att de kan stå emot saker som inte är nyttiga för dem. Det är viktigt att begränsa tillgången till nätsidor som kan vara direkt farliga. Du måste också lära dem att ta hand om sig själva.

2. FOMO – fear of missing out eller rädslan att missa något

Det här är ett fenomen som blir allt vanligare på grund av den konstanta uppkopplingen till mobila enheter. Det uppstår alltså när folk tror att alla andra i deras sociala nätverk har roligare än de har. 

Det är oundvikligt att tonåringen kommer att känna en överväldigande press att göra det som andra gör. Det sista de vill är antagligen att stanna hemma och därmed inte vara lika cool. 

En tonåring med sin telefon.

3. En förmåga att överdriva och vara dramatisk

Tonåringens hjärna står på gränsen till vuxenlivet. Dock utvecklas den fortfarande. Den hormonella omställningen ger tonåringar ett annat (och till och med förvridet) perspektiv på tillvaron.

Många av de situationer de ställs inför kommer att låta väldigt dramatiska. Tonåringar tror att allt är akut och mycket viktigt.

Något som för dig kan verka väldigt trivialt är tvärtom mycket prioriterat av tonåringen. Du måste förstå att din verklighet och ditt barns inte är likadana. Och därför är inte heller era reaktioner desamma.

Det är viktigt att du kan uppfostra när det är nödvändigt. Men se alltid till att du också är förstående.

4. Vikten av vänner

Alla som någonsin har varit tonåring vet hur viktigt det är att ha nära vänner.

Under tonårstiden värdesätter tonåringar de som “förstår dem” allra mest. Det betyder att de också kan vara beredda att trotsa dig för att känna sig mer accepterade i sitt sociala sammanhang. 

5. Frustration över kommunikationen med föräldrarna

Det är naturligt att kommunikationen förändras när barnen går från att vara just barn till att bli tonåringar. Tonåringens föräldrar blir människor som sätter upp regler och kräver att sysslor görs hemma. Det är däremot minst av allt det som tonåringen själv vill.

Den goda nyheten är att det alltid är möjligt att ha en bra relation med sina tonåringar och ändå upprätthålla sin auktoritet.

Det är upp till dig att klura ut hur du ska förändra situationen så att dina barn får en hälsosam och lycklig ungdomstid.

En tonåring som oroar sig för en tenta.

6. Frustration över att inte kunna leva upp till förväntningar

Tonåringar har också känslomässiga och sociala utmaningar som du kanske, eller kanske inte, kommer ihåg. Det är inte lätt att både vara en bra skolelev, hjälpa till med hushållssysslor och dessutom vara populär bland vännerna. 

Därför blir en tonåring lätt frustrerad av att försöka leva upp till förväntningarna som ställs av omgivningen.

7. Förändringar i smak och intressen

Många föräldrar märker inte hur mycket deras barn växer och förändras. Den musik, mat och de aktiviteter de en gång älskat kanske inte längre är några favoriter.

Under ungdomstiden kommer den riktiga personligheten fram. Många saker kan därför ändras under denna period. Vår p ersonlighet formas lite i taget av erfarenhet och utbildning. 

Helt säkert har många mammor till tonåringar varit med om liknande situationer. Om du inte är där än så förbered dig på att möta det med kärlek och lugn. 

Som en ansvarsfull vuxen är det alltså du som ska guida tonåringen och hjälpa honom eller henne, utan att bli hans eller hennes rival.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.