Unga som är intresserade av gastronomi

Fler och fler unga blir intresserade av gastronomi och att vara kreativa i matlagningen! Köket är ett utrymme för upptäckt och experiment.
Unga som är intresserade av gastronomi

Senaste uppdateringen: 23 augusti, 2023

Gastronomi är en värld som attraherar många unga. Ungdomars relation till mat verkar ha genomgått betydande förändringar efter den instängning som kom med pandemin 2019. Barn och ungdomar tillbringade mycket tid hemma, utan möjlighet att gå ut och träffa kompisar, vilket fick många att ge sig ut i gastronomins värld. Och idag är unga mer än någonsin intresserade av gastronomi.

Dessutom är vegetarianism, veganism och införandet av hälsosamma matvanor alltmer utbrett bland unga. Och detta verkar också vara en trend inom gastronomin i allmänhet. Faktum är att många unga delar med sig av sina kulinariska erfarenheter och verk på bloggar och andra sociala nätverk.

Unga som är intresserade av gastronomi

Vilket intresse som unga har av gastronomi kan variera mycket beroende på kultur, social miljö och utbildning. Faktum är att en stor del av den unga befolkningen har få kunskaper när det gäller att tillaga en tallrik mat. Men samtidigt blir allt fler unga idag är intresserade av att utöka sina gastronomiska kunskaper.

En studie utförd av Nestlé-observatoriet i Spanien visar några mycket intressanta fakta om spanska ungdomars matvanor under covid-19-isoleringen. Här är några av resultaten:

  • 30 % av de intervjuade ungdomarna har ökat sin konsumtion av frukt, grönsaker och baljväxter.
  • 30 % av ungdomarna åt under pandemin för första gången en av de mest traditionella rätterna inom det spanska köket: Potatistortilla.
  • 12 % av dessa unga vågade sig på att baka sitt första bröd.
En tonåring som förbereder en fräsch sallad.
Genom att välja en hälsosammare livsstil börjar många unga få nära och daglig kontakt med mat som är ny för dem.

Inverkan av trender

Det är ett en god trend att en hälsosam livsstil är ett hett ämne bland tonåringar. Egenvårdsmetoder, både fysiska och psykiska, blir mer och mer utbredda bland den yngre generationen.

På senare tid har tonåringars sociala favoritnätverk översvämmats med inlägg om att börja med hälsosamma vanor. Vi kan till exempel hitta recept på maträtter som inkluderar grönsaker, baljväxter och proteiner och även värdefull information om hur man tar hand om den mentala och känslomässiga hälsan. Unga på digitala medier väljer att konsumera innehåll som kan bidra positivt till deras övergripande välbefinnande. Detta visar att hälsomedvetenheten har ökat avsevärt.

En omsorg om miljön och ett engagemang för djur driver i sin tur fler och fler tonåringar att följa en vegetarisk eller vegansk livsstil. Denna fråga för många till det motsvarande kulinariska området på ett mer ansvarsfullt och kreativt sätt.

Du kanske vill prova på att tillaga denna dessert: 2 recept på barnvänliga glasstårtor

För unga som är intresserade av gastronomi är det en värld av utforskande

Gastronomi är en term som innefattar studier och praktik av matlagning, presentation och konsumtion. Men vi kan också säga att det är kulinarisk konst. Det är en värld av glädje och utforskande.

De olika sensationerna som varje maträtt ger kan transportera oss till avlägsna platser med bara en tugga. Det är en orsak till varför många unga är så ivriga på att våga sig utöver vad de är vana vid att äta och prova nya rätter. På så sätt kan de vidga sina vyer och få en bättre förståelse för kulturell mångfald.

I köket kan unga förnya, avsmaka, kombinera och skapa rätter och sätta sin personliga prägel på dem. På så sätt kan deras matlagning också spegla deras stil. Det ger en möjlighet till många att känna sig självständiga och ta äran för att ha lagat mat med sina egna händer.

En svart tonåring som bakar i köket.
Gastronomi kan hjälpa unga att finna en form av konstnärliga och kreativa uttryck. Genom att kombinera smaker, texturer och aromer kan de skapa rätter som blir lika vackra som de är läckra.

Dela bord, dela en upplevelse

Gastronomi kan bli en grupp- och gemenskapsaktivitet, där unga och äldre människor kan träffas för att dela sin kärlek till den kulinariska konsten. Att laga mat och äta tillsammans kan vara ett sätt att stärka kommunikationen och trivsamheten. Det hjälper också till att bygga närmare och mer meningsfulla relationer.

I detta avseende, så är unga som är intresserade av gastronomi en positiv aspekt som kan ge viktiga individuella och sociala fördelar. Det är tydligt att det skapar ett värdefullt utrymme för unga människor där de kan hitta sig själva, om de känner sig lockade av det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Souza Moraes, K. C., de Almeida, M. E. F., & Santos, V. S. (2019). Efecto de la gastronomía sobre la aceptabilidad de las verduras por los adolescentes. Ciencia y Salud12(1), e26699-e26699.
  • VII Observatorio Nestlé. (2020). La alimentación de las familias durante el confinamiento. Los adolescentes mejoran sus hábitos en el confinamiento: comen más fruta y verdura, innovan en la cocina y hacen más ejercicio. Nestlé España S.A

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.