4 tips för att lära barn att ha en hälsosam livsstil

Uppfostra dina barn till att balansera sinnet och kroppen och du kommer förbättra din familjs livskvalitet.
4 tips för att lära barn att ha en hälsosam livsstil
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2019

Våra barn lär sig mer om vi föregår med gott exempel än från något annat. Det är därför viktigt att man har goda vanor så att man kan uppfostra barnen till att också ha en hälsosam livsstil.

Att bibehålla en hälsosam livsstil innebär mer än bara god näring; det involverar dessutom att man fungerar bra som familj, på jobbet och att man tar hand om sig själv.

Då man blir förälder så försöker man fylla den nya rollen så bra man kan, men då man ofta generellt är oerfaren så kommer man antagligen att begå många misstag ändå.

Det viktiga är alltid att söka stöd och lära sig allt eftersom. Utöver att prata med en specialist så kan man också hitta mycket information på internet som kommer hjälpa oss att bli bättre.

Den tid som vi spenderar med våra barn är väldigt viktig, men det är vad vi gör tillsammans med dem som är det riktigt viktiga.

Då man spenderar tid med dem så måste man alltid vara medveten om att ens uppgift är att uppfostra dem och att de kommer ta efter det som man gör själv.

Uppfostra med kärlek och kvalitet för att leva en hälsosam livsstil

Om man uppfostrar barnen till att leva en hälsosam livsstil så kan man räkna med en framtid där män och kvinnor respekterar sina kroppar, inte missbrukar substanser och som lever i harmoni med omgivningen .

Dessa barn kommer också att inspirera andra med de goda vanor som har lärt dem, och därmed också själva föregå med gott exempel.

Pojkar som spelar fotboll.

Hur väl barnets lyckas baseras, till stor del, på föräldrarnas förståelse av faktumet att inte alla barn är likadana; vi måste därför acceptera deras skillnader, styrkor, förmågor och misstag.

Vi kommer då att förstå vilka förmågor de har och vi kommer inte tvinga dem till att göra saker som de inte tycker om och som de inte kan göra.

Tips för att uppfostra barn till att leva en hälsosam livsstil

Kom ihåg att då vi pratar om att uppfostra barn till att leva en hälsosam livsstil så refererar vi inte bara till deras matvanor, utan även den relation som de har med sina familjemedlemmar, den typ av aktivitet som de utför och hur de skyddar sig själva emotionellt.

Med andra ord pratar vi om fysisk, emotionell och spirituell hälsa. Här är några tips som hjälper dig att guida dina barns uppfostran mot en bättre och hälsosammare livsstil:

Mat

Du bör försöka vänja dem vid att äta hälsosam mat redan från en ung ålder. Tänk på att de kommer vänja sig vid den mat du ger dem.

Tillred tillräckligt med mat så att både du och din bebis kan njuta av en god rätt tillsammans.

Försök att uppnå en livsstil som respekterar kroppen, undviker missbruk av substanser och som lever i harmoni med den omkringliggande miljön.

Motion och träning

Uppmana dina barn till att redan tidigt praktisera sport. De kanske måste prova flera olika aktiviteter innan de vet vad de tycker om.

Det viktiga är att man hittar en aktivitet som inte bara förbättrar deras fysiska tillstånd, utan som även hjälper dem att bygga en god karaktär.

Det är väldigt viktigt att du inte kräver något av dina barn som du inte kan kräva av dig själv.

Naturen

Uppfostra alltid dina barn till att ha kontakt med naturen. De kommer älska att äta frukost i parken eller ha en picknick på eftermiddagen.

Dessa aktiviteter kommer lära dem att respektera miljön och ta hand om den så att framtida generationer också ska kunna njuta av den.

Då ni är ute i naturen så bör ni prata om vikten av att ta hand om planeten och alla levande varelser. En vanlig promenad kan bli till en bra inlärningsupplevelse.

Pojke som planerar växt.

Uppmuntra dina barn till att socialisera och leva en hälsosam livsstil

Uppmuntra dina barn att skaffa nya vänner. Detta kommer göra dem mer sociala och hjälpa dem förstå vikten av att respektera och att hjälpa andra.

Om du uppfostrar dina barn till att ha en hälsosam livsstil och leva sina liv med kärlek, integritet och vänlighet kommer de vara väl förberedda för resten av sina liv.

Genom att ge dina barn en hälsosam uppfostran och att lära dem att respektera naturen kommer de kunna bli goda medborgare och även kunna inspirera och uppmuntra andra till att leva på samma sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lipnowski, S. et al. Healthy active living: Physical activity guidelines for children and adolescents. Paediatrics and Child Health (2012). doi:10.1093/pch/17.4.209
  • Lipnowski, S. et al. Healthy active living: Physical activity guidelines for children and adolescents. Paediatrics and Child Health (2012). doi:10.1093/pch/17.4.209

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.