Själen: en film med 5 fantastiska lärdomar för barn

Själen är en animerad film som berättar historien om en musiker med en dröm, men som råkar ut för en olycka.
Själen: en film med 5 fantastiska lärdomar för barn
Laura Ruiz Mitjana

Skriven och verifierad av psykologen Laura Ruiz Mitjana.

Senaste uppdateringen: 09 februari, 2023

Filmkonsten är ett mycket användbart verktyg för att överföra värderingar, berättelser och kunskap. Det finns många filmer som bär på budskap och lärdomar för barn, och en av dem är Själen, en film som släpptes på Disney+ av Pixar år 2020. Det är en resa mot sig själv, mot livet, döden och känslor, som bjuder in barn och vuxna att reflektera över många viktiga aspekter.

I följande artikel har vi valt ut fem fantastiska lärdomar för barn som den här filmen ger oss. Det är en idealisk film att se med de yngre medlemmarna i ditt hushåll. Inte bara kommer de att ha roligt, de kommer också att lära sig. Och vi är säkra på att du också kommer att gilla den!

Själen, en film som talar om liv och död

Själen är en amerikansk film som släpptes 2020. Den handlar om känslor och många andra ämnen, perfekt för att arbeta med olika aspekter av emotionell intelligens i barndomen. Det är en animerad film med äventyr, drama och komedi. Filmen är regisserad av Peter Docter och producerad av Pixar Animation Studios.

Den berättar historien om Joe Gardner, en musiklärare som har en dröm: att bli en känd jazzmusiker. Men innan han uppnår denna dröm råkar han ut för en olycka och hamnar i det som ligger bortom livet och där han måste resa för att komma tillbaka.

På den här resan lär han sig om sitt förflutna, sin nutid och kanske sin framtid. Han kommer att upptäcka känslor som han kanske inte varit medveten om och beträder en resa inom medvetande och personlig tillväxt.

Själen: en film med fantastiska lärdomar för barn

Själen är utan tvekan en av Pixars stora uppenbarelser de senaste åren, den erbjuder fantastiska lärdomar för barn och även för vuxna. Här följer några av lärdomarna för barn från denna mycket genuina film.

Vikten av att njuta

De säger att livet är kort, eller hur? Detta är den första stora lärdomen som Själen lämnar hos oss: Vikten av att njuta av livet och de små stunderna, allt eftersom tiden går (och det fort) för alla.

En scen ur Själen.
© Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures (Distributör: Disney+)

Detta är vad huvudpersonen upplever när han ser att saker och ting inte går som han förväntat sig och han måste ställas inför följande fråga: Njuter jag verkligen av livet? Att lära barn detta kan hjälpa dem att fokusera på nuet från tidig ålder.

Att förlora rädslan för att ta risker, en av lärdomarna i Själen; en film om mod

En annan lärdom från Själen, som är användbar för både barn och vuxna, är att misslyckande också är en läxa. Från det här meddelandet kommer ytterligare en lärdom: Om du släpper rädslan för att ta risker kommer du att uppnå fantastiska saker. Och inte ”stora saker” i materiell mening, utan helt enkelt det som gör varje människa lycklig.

Sanningen är att, genom att försöka så händer flera saker genom livet: Antingen uppnår vi det vi tänkt oss eller så blir vi frustrerade, lär oss, förlorar saker … Allt detta är en mycket nödvändig del för känslomässig tillväxt under barndomen.

Kämpa för det du tror på

En annan lärdom som Själen som film lämnar oss med är att vi måste kämpa för det vi tror på, även om det innebär möjligheten att misslyckas. Som vi ser med dess huvudperson, som kämpar för att uppnå sin dröm, även om han måste möta många svårigheter mellan sin idé och uppnåendet av sitt mål.

Men han möter dem så gott han kan. Och alla dessa svårigheter är inlärningsmöjligheter som kommer att vara mycket användbar för de små.

Njut av processen

Vad är viktigare, resan, destinationen, resultaten eller processen som leder till dem? En annan bra lärdom från filmen är just detta, genom vilket barn kan reflektera över idén om att uppnå mål och drömmar.

Det är väldigt givande att komma dit vi vill, ja, men hur är det med resan dit? Det är också en källa till lärdomar, rikedomar och erfarenheter som kan hjälpa oss att möta andra utmaningar i framtiden.

Reflektera så lär du dig

Själen är en film som ständigt uppmanar oss att reflektera över livet, döden, känslor, drömmar, önskningar och svårigheter. Barn, även om de är små, har ofta fått möta situationer som de kanske inte hade förväntat sig.

Själen, en film.
© Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures (Distributör: Disney+)

Någons död, frustrationen över att inte få allt rätt från start, barndomens första rädsla? Genom berättelsen, dess karaktärer och dess manus kan ditt barn ställa sig en rad frågor om alla dessa frågor och reflektera över dem.

Och du då? Har du redan sett den? Tycker du att filmen ger andra lärdomar utöver dessa? Om du inte har sett den och du gillar filmer som förmedlar värden, fulla av action, men med en dos dramatik och komedi, då är Själen ett bra alternativ att se med de små.

Dessutom, efter att ha sett den med dem kan du reflektera över huvudpersonens berättelse, vad han uppnår, vad han vill och svårigheterna han måste möta för att uppnå sin dröm. Det är en bra film att på ett naturligt sätt börja behandla tabubelagda ämnen som döden eller mänskligt lidande.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.