De bästa filmerna från DreamWorks

Upptäck de mest framstående filmerna från DreamWorks från de senaste åren. Du och din familj kommer älska att se dem om och om igen!
De bästa filmerna från DreamWorks

Senaste uppdateringen: 28 december, 2019

Trots att de måste tävla mot kraftfulla och enormt stora konkurrenter som Disney och Pixar har DreamWorks-studio skapat flera framgångsrika barnfilmer. Här listar vi de bästa filmerna från DreamWorks.

Många av Dreamworks animerade filmer har blivit riktiga klassiker. Dessutom var DreamWorks den första animeringsstudion som vann en Oscar för bästa animerade film.

Kan du gissa vilken film som vann Oscar-utmärkelsen? Nedan hittar du svaret och mycket mer om dina barns favoritfilmer som du kanske inte visste var från DreamWorks.

Barnfilmer från DreamWorks

Shrek

Shrek är en av de största klassikerna från Dreamworks. Filmen tar ett steg bort från många traditionella stereotyper i filmbranchen och gör framgångsrikt narr av dem, något som gör filmserien populär bland både barn och vuxna.

DreamWorks: Shrek
© DreamWorks Animation

När filmen släpptes för 18 år sedan hade filmen ingen motsvarighet, den var ett helt nytt tänk. Berättelsen utspelar sig i en sagovärld, som till en början verkar vara en typisk saga om magiska varelser och prinsessor. Men i Shrek är ingenting som det verkar… Och det är det gröna träsktrollet som måste rädda prinsessan från en hemsk prins.

Andra faktorer som har spelat en viktig roll i Shrek-filmernas framgång är att dialogerna är otroligt underhållande, de humaniserar sina många olika karaktärer med vardagliga problem och de väver på ett smart sätt samman flera olika sagoklassiker som vi alla känner igen – och presenterar dem som vi aldrig har sett dem förut.

Det var faktiskt den ursprungliga Shrek-filmen som vann en Oscar 2002 för bästa animerade film. Dreamworks släppte senare ytterligare tre filmer med världens favoritträsktroll i huvudrollen.

Draktränaren

Alla barn älskar drakar, både i böcker och film. Kanske var det därför som Dreamworks under 2010 släppte sin animerade film Draktränaren. Och den blev snabbt en av de mest populära barnfilmerna från DreamWorks Animation.

Berättelsen handlar om Hicke Hiskelig Halvulk III, en ung pojke som inte uppfyller förväntningarna från sin far och från samhället han lever i. Liksom de flesta barnfilmer bjuder Draktränaren på ett viktigt budskap. Och i det här fallet är budskapet mer relevant idag än någonsin tidigare: det är okej att vara dig själv, du behöver inte vara som alla andra.

Draktränaren rekommenderas för barn från 6 års ålder, men även äldre barn och vuxna tycker om den äventyrliga berättelsen och kan uppskatta filmens budskap.

Återigen utnyttjade DreamWorks filmens framgång och släppte Draktränaren II under 2014. Och tidigare i år (2019) kom Draktränaren III till bioduken.

Sagan har faktiskt varit så populär att DreamWorks också skapat Drakryttarna, en tecknad serie för barn i förskoleåldern och uppåt. Hela serien finns på Netflix.

Fler fantastiska filmer från DreamWorks

Flykten från hönsgården

Ett år innan Shrek släppte DreamWorks ytterligare en stor film, Flykten från hönsgården. Trots att filmens debut var för nästan 20 år sedan är den populär även idag. Flykten från hönsgården är faktiskt den största stop-motion-animerade blockbuster-hiten genom tiderna.

Chicken run
© DreamWorks Animation

Filmen äger rum på en hönsgård där hönorna planerar att fly efter att ha insett vad framtiden innebär för dem. Filmen är menad som underhållning för hela familjen, men avslöjar också de tragiska förhållanden som många djur tvingas leva i.

Kung Fu Panda

Barn älskar att titta på filmer med djur i huvudrollen, och det är en av anledningarna till att Kung Fu Panda är en sådan hit. Kung Fu Panda är en komedi för barn och vuxna med en rollista späckad av djur, inklusive pandan Po.

När Po väljs som kung fu-mästare kommer han i kontakt med världens fem bästa kung fu-kämpar, och naturligtvis är de alla djur: en tigrinna, en trana, en apa, en viper och en syrsa.

Men filmens djur är inte det enda som gör berättelsen fascinerande. Filmen skiljer sig från andra barnfilmer med sin grafiska design och sina djärva färger. Och återigen gjorde Dreamworks den senare till en hel serie filmer; den första uppföljaren släpptes 2011 och nästa 2016.

Om dina barn inte har sett dessa filmer ännu är det dags att planera en filmkväll för hela familjen. Dina barn kommer garanterat älska dessa och alla andra barnfilmer från DreamWorks Animation. Så vad väntar du på?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.