Trikotillomani under tonåren: Orsaker och behandling

Här kan du läsa allt du behöver känna till om trikotillomani och vad du kan göra för att lindra denna störning hos tonåringar.
Trikotillomani under tonåren: Orsaker och behandling
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 11 oktober, 2020

Trikotillomani är i grunden en störning i en persons impulskontroll som får personen att dra ut sitt hår.

Med tanke på att det kan bli en dålig vana kan det med tiden leda till att man förlorar en stor del av håret. I själva verket kan hårstråna sluta växa i vissa områden, eller växa mindre rikligt.

Om du har ett barn eller en familjemedlem som lider av denna störning ska du veta att det finns sätt att hjälpa dem. Börja med att hjälpa personen att identifiera problemet. Erbjud samtidigt honom eller henne terapeutiska alternativ.

Bakgrunden till trikotillomani

Experter är inte säkra på exakt vad som utlöser denna störning, men specialister tillskriver dess uppkomst till flera faktorer, till exempel:

 • Miljöfaktorer. En person kan utveckla trikotillomani som ett resultat av t.ex. depression eller stress.
 • Genetiska faktorer. Vissa experter anser att störningen är ärftlig och att flera medlemmar i samma familj kan ha trikotillomani.
 • Biologiska faktorer. Experter tror att trikotillomani under tonåren är resultatet av en biokemisk obalans i hjärnan. Som ett resultat fungerar vissa ämnen eller neurotransmittorer inte ordentligt.
 • Streptokocker. En hypotes säger att en bakterieinfektion av streptokocker kan leda till trikotillomani.

Det finns flera tecken som visar att en ung person kan ha drabbats av trikotillomani. Till exempel:

 • märkbart håravfall
 • glesa ögonfransar eller ögonbrynshår
 • kala fläckar på huvudet eller andra delar av kroppen
 • infekterade hårfolliklar

Det är värt att påpeka att detta beteende vanligtvis också påverkar flera olika områden, som ögonbrynen, ögonfransar samt brösthår och ansiktshår hos män.

Beteende hos individer med trikotillomani

I de flesta fall uppstår beteendet under åren innan tonåren eller under tidiga tonåren. Vissa kan dock utveckla trikotillomani redan före 2 års ålder eller mellan 3 och 4 års ålder.

Bland tonåringar är det en tvångsmässig nervös störning som liknar vuxnas.

Tonåringar har en tendens att oroa sig mycket över sitt utseende. Därför får trikotillomani ofta dem att skämmas över sitt utseende. Det leder till att de försöker dölja håravfallet på olika sätt.

Ungdomar som lider av trikotillomani har ofta låg självkänsla och lider av depression eller ångest.

I själva verket har denna störning också associerats med tvångssyndrom (OCD). Studier har emellertid visat att de två störningarna faktiskt inte är relaterade.

Behandling av trikotillomani

I nuläget finns det inget definitivt botemedel mot trikotillomani. Det finns däremot alternativa medicinska behandlingar som kan hjälpa tonåringar att kontrollera beteendet effektivt.

 • Den vanligaste behandlingen för trikotillomani är kognitiv beteendeterapi. Detta går ibland hand i hand med medicinering med serotoninåterupptagshämmare.
 • Ett annat behandlingsalternativ som har visat sig ha gynnsamma resultat är hypnos.
 • Dagböcker som personen använder för att logga sitt mående och yttre faktorer kan bidra till att identifiera vilka faktorer som utlöser en episod. Att veta hur och när beteendet är vanligast hjälper läkarna att administrera korrekt behandling.
 • Psykoanalys, bland andra metoder.

Faktorer som kan leda till en episod

De faktorer som kan få tonåringar att dra ut håret är svåra att identifiera och undvika. I allmänhet är de vanligaste anledningarna de hormonella förändringarna som är typiska för tonåren. Familjekonflikter, också vanliga under denna tidsperiod, är en annan ledande faktor.

Samtidigt kan byte av skola, att förlora en släkting och sexuella övergrepp också leda till återfall. Det är viktigt att söka professionell hjälp och respektera ditt barn. Se till att han eller hon inte känner sig dömd. Han eller hon kommer säkert att uppskatta ditt stöd.

Det finns hopp!

Viljan att bli fri från detta beteende kan hjälpa ditt barn att leta efter alternativ till att dra ut håret.

1. Upprätta en plan för att sluta göra det

Lär dig känna igen när personen känner impulsen att dra ut håret och försök göra något positivt i det ögonblicket. Att föra en dagbok över de gånger han eller hon drar ut håret hjälper personen att inse hur stort problemet egentligen är.

2. Uppmuntra hälsosamma alternativ för att uttrycka känslor

Dessa alternativ ska vara enkla och okomplicerade att tillämpa, som att rita, måla, lyssna på musik osv. Tonåringar kan också prova volontärarbete. Detta kan hjälpa till att rensa deras tankar och ge dem något positivt och givande att göra.

3. Förbättra deras självkänsla och självacceptans

Negativa känslor och obekväma situationer är en del av livet – de tillhör själva upplevelsen att vara människa. Att acceptera detta kan minska ens behov av att dra ut sitt hår.

Att bygga upp tonåringens självkänsla genom att ersätta negativa tankemönster med positiva tankar hjälper honom eller henne att etablera sina värderingar och sätta upp mål i livet.

Genom att följa dessa förslag såväl som en behandlingsplan som upprättats av en professionell kommer tonåringen inse att han eller hon kan kontrollera sin trikotillomani och leva ett rikt och lyckligt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.