Barns hår - så tar du hand om det

Barns hår - så tar du hand om det

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barns hår är någonting man måste vara försiktig med. Även om det kan verka lätt att ta hand om det är det också enkelt att göra vissa misstag. När det kommer till att ta hand om ditt barn kan ingenting tas för givet.

Har du någon gång tittat närmare på ett barns hår? Kommer du ihåg hur ditt var?

Små barns hår är väldigt känsligt, så du kan inte behandla det på samma sätt som en vuxens hår. Idealet är att behålla så mycket av dess naturliga skönhet som möjligt. Nedan kommer vi att ge dig några tips.

Tips för att ta hand om barns hår

Använd ett schampo med neutralt pH

Barnschampon med neutralt pH rengör effektivt utan att torka ut eller lämna rester i barnets hårbotten. Generellt innehåller den här typen av schampo ingen tvål eller alkohol, så de är ett skonsamt alternativ för ditt barns hårbotten.

Fördelar med schampo med neutralt pH

  • De rengör barns hår varsamt, skonsamt och effektivt.
  • De är hypoallergena, vilket bidrar till att skydda ditt barns hårbotten och hud.
  • Barnets hår blir mjukt och väldoftande,

Lär dig att reda ut ditt barns hår

Om ditt barns hår trasslar ihop sig finns det flera sätt att reda ut det. För det första – välj noga vilken typ av kam du använder. Välj alltid en stor kam med glesa taggar så att du kan reda ut de värsta tovorna på ett varsamt sätt.

Ett annat sätt att reda ut ditt barns hår är att kamma det när de är i duschen. Du kan samtidigt stärka håret genom att använda balsam speciellt gjorda för barn.

En bebis i badet.

Börja alltid i topparna, särskilt om håret är långt. När du har rett ut allt trassel, börja kamma från hårbotten till topparna på ett jämnt sätt.

En annan strategi är att dela upp håret i sektioner och börja kamma igenom topparna. Det är också bra att veta att det bästa tillfället att göra det här är när barnet är i duschen, eller strax efteråt.

Undvik parfymer i hår och hårbotten

De flesta barnläkare rekommenderar att man undviker parfymer eftersom barnet annars kommer att andas in alkoholen från parfymen. Undvik också att applicera puder, eftersom de kommer att andas in det också.

Använd produkter utan alkohol

Om du tycker om att fixa ditt barns hår och forma det med hårspray eller gel – försök alltid använda produkter utan alkohol eller parfym.

Kom också alltid ihåg att tvätta deras hår noga för att undvika mjäll och rester i hårbotten.

Barnschampo med neutralt pH rengör effektivt utan att torka ut eller lämna rester i barnets hårbotten.

Borsta ditt barns hår varje dag

Ett barns långa hår borde borstas lika ofta som deras tänder borstas. Det är bäst att göra det på morgonen och på kvällen. Alla människor tappar hårstrån varje dag, och nya växer ut.

När hårstrån lossnar från hårbotten trasslar de in sig med de andra hårstråna. Det är därför som håret bör borstas minst två gånger varje dag.

Tips för att kamma oregerligt hår

Om ditt barns hår är ostyrigt eller tjockt är det också bra att borsta det dagligen för att “tämja” det på ett naturligt sätt. Då behöver man inte använda kemiska produkter eller behandlingskrämer.

När du borstar bångstyrigt hår ska du alltid stryka med varsamma rörelser från hårbotten till topparna, och från pannan och bakåt.

Bad- och duschattiraljer.

Använd kallt vatten

När du tvättar ditt barns hår, använd kallt vatten. Det är inte bra att använda alltför hett vatten eftersom det sliter på både hår och hårbotten. Om ditt barn inte gillar kallt vatten kan du använda ljummet vatten.

Som ett extra trick rekommenderar vi att låta det ljumma vattnet vara kvar i håret, och applicera balsam. Det här ska bara användas för mycket ostyrigt hår. 

Det ljumma vattnet kommer då att öppna porerna och låta balsamet verka. Låt verka i minst en minut, och skölj försiktigt.

Slutligen rekommenderar vi att man har en bra frisör. Dåliga behandlingar hos frisören kan vara svåra att reparera. Det kan skada ditt barn även in i vuxenlivet, då dessa skador kan vara svåra att få bukt med.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.