Konformitet under tonåren
Tonåren är en komplicerad period för unga människor eftersom de går igenom många förändringar och är ständigt på jakt efter en identitet. Under denna period är det vanligt att märka en viss vilja till konformitet hos vissa ungdomar, vilket gör att de blir mycket sårbara för påtryckningar från sin kamratgrupp. En konsekvens är att de slutar kämpa för att vara sig själva.
Lyckligtvis minskar denna inställning med tiden, då ungdomen bygger sin identitet och blir mer autonom. När den kan tänka och vara sig själv lyckas den också motstå tryck från sin kamratgrupp.
“Konformitet är frihetens fängelse och tillväxtens fiende.”
-John F. Kennedy-
Vad menar vi när vi pratar om konformitet?
Konformitet innebär alla de förändringar i en persons åsikt eller beteende som uppstår till följd av ett tryck som andra utövar på dem.
Ibland är detta tryck från gruppen inte verkligt, utan det är ungdomen själv som agerar enligt vad den tror att gruppen tycker. I andra fall är trycket i högsta grad verkligt.
Vänskapsgruppen är mycket viktig under detta skede och hjälper barnen att bygga sin identitet. Problemet uppstår när unga människor överkonformerar sig eller blir alltför beroende av sina vänner. Detta kan få negativa konsekvenser för utvecklingen av deras identitet.
Varför uppstår konformitet?
Det kan finnas flera orsaker och enligt Solomon Asch är följande de viktigaste:
- Tankar om underlägsenhet: Vissa unga tror att gruppens idéer är mer värdefulla än deras egna, och också mycket mer tillförlitliga. Av denna anledning tenderar barn med låg självkänsla att anpassa sig lättare än andra och integrera dessa idéer eller värderingar som sina egna. Logiskt spelar personliga faktorer och gruppegenskaper också en roll här.
- Ett behov av tillhörighet: Många ungdomar följer gruppens åsikter eller idéer bara för att få acceptans, även om de inte delar samma åsikt. Rädslan för att bli avvisad får dem att anpassa sig offentligt till gruppen, även om de inte gör det privat.
- Typ av anknytning under barndomen: En osäker anknytning har visat sig göra barnet mer benäget till konformitet under tonåren.
Hur kan vi hjälpa till som föräldrar?
Ungdomstiden är ett komplicerat skede och det är mycket viktigt att upprätta tydliga gränser och regler från barndomen. Dessa måste vara lämpliga för deras ålder och åtföljas av lämpliga konsekvenser vid bristande efterlevnad.
I linje med detta kan vi hjälpa våra barn på följande sätt:
- Stöd deras ambitioner och drömmar.
- Undvik maktkamp och låt dem själva uppleva de goda eller dåliga resultaten av sina handlingar.
- Behåll flytande kommunikation och främja ärlig dialog, utan att undvika svåra ämnen.
- Hjälp barnen att upptäcka situationer med konformitet för att bli uppmärksam på dem och sträva efter att uppnå den bästa lösningen.
- Arbeta med de tankar och övertygelser som begränsar dem.
- Uppfostra ungdomar att främja sitt självförtroende för att säkerställa att de har god självkänsla och tillräcklig styrka. På så sätt kan de motstå negativ påverkan under ungdomen och lyckas bli framgångsrika i vuxen ålder.
Angående konformitet under tonåren
Alla människor har en tendens att anpassa sig för att bli accepterade av andra, och ungdomar än mer.
Ungdomen är ett stadium där acceptans inom närmiljön är avgörande och om detta innebär att tonåringar måste följa tankarna eller idéerna hos sin kamratgrupp, kommer de att göra det trots att de inte själva delar dem.
Det är viktigt att vi arbetar med ungdomar angående alla dessa aspekter. Vi måste göra det klart för dem att de måste vara sig själva och alltid sträva efter att vara den bästa versionen av sig själv, utan att tävla med någon och bara för sin egen tillfredsställelse.
Självklart är inte all konformitet av ondo, och ibland är att ansluta sig till gruppen den bästa lösningen. Men när så inte är fallet är det just de som inte konformerat sig som vi minns som hjältar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- McLeod, S. (2018). Solomon Asch-Conformity Experiment. SimplyPsychology. Viitattu, 3, 2020. https://www.simplypsychology.org/asch-conformity.html?tp=1
- Coos Salgado, L. L., Mora Acevedo, G., Ramírez González, V. G., & Reyes Alvarez, D. A. (2019). Conformismo social. https://repositorio.lasalle.mx/handle/lasalle/2094