6 tips för att förbättra din tonårings attityd
Det är ganska vanligt att ungdomar har en dålig attityd ibland. Det försvinner förr eller senare, men det är ändå en svår tid för alla. I den här artikeln tar vi upp några tips för att hjälpa dig hantera och förbättra din tonårings attityd.
Hur kan du förbättra din tonårings attityd?
1. Upprätta regler tillsammans
Husregler hjälper till att upprätthålla en sund balans hemma, samtidigt som man främjar ansvar och respekt, liksom empati för andra. Om alla familjemedlemmar dessutom deltar i att fastställa dessa regler gör det att alla verkligen känner sig involverade.
Om ni alla till exempel håller med om att ni alltid ska prata med och behandla varandra med respekt kan du falla tillbaka på denna regel om din tonåring börjar vara respektlös mot dig under en konversation eller när ni bråkar. Påminn ditt barn om att han eller hon gick med på att alltid behandla dig med respekt.
2. Sätt inte negativa etiketter på ditt barn
Det finns en teori som går under namnet Rosenthaleffekten. Den säger att om ett barn eller en tonåring ständigt får kommentarer som “du är lat” kommer han eller hon till sist att acceptera att det är sådan de är och kommer att agera i enlighet med detta.
Försök att fokusera på barnets beteende och berätta för ditt barn hur det får dig att känna. Säg saker som: “Det irriterar mig när du uppför dig så här”, eller “Det gör mig ledsen när jag ser att du inte försöker tillräckligt hårt.”3. Beröm ditt barn och stärk hans eller hennes positiva beteenden
Självklart kan föräldrar inte bara blunda när deras barn uppvisar ett dåligt beteende. Men om barn märker att deras föräldrar bara uppmärksammar dem när de inte uppför sig kan det faktiskt vara ett incitament för dem att fortsätta bete sig på det sättet.
Därför bör föräldrar berömma sina barn ofta. Genom att berömma ditt barn varje gång han eller hon har en positiv attityd uppmuntrar du barnet att upprepa det goda beteendet.
4. Lyssna på vad som oroar din tonåring
Att förminska sitt tonårsbarns problem eller bekymmer är ett mycket vanligt misstag bland föräldrar. Många av oss anser ofta att tonårsproblem är ganska obetydliga och irrelevanta, och därför kan vi i slutändan trivialisera dem.
Försök att lyssna på ditt barn när han eller hon behöver dela med sig av sina problem och tankar. Undvik att minimera deras betydelse eller byta ämne. Många gånger kan det vara en lättnad för tonåringar att få prata om ämnet och att någon försöker känna empati med dem.
5. Rak och öppen kommunikation kan förbättra din tonårings attityd
Enligt professor Preston Ni är det viktigt att veta hur man använder rak och öppen kommunikation när man har att göra med bråkiga tonåringar. För att göra det måste du stärka din position som förälder. Du kan göra det genom att använda förhandlingsfärdigheter eller lära dig att säga “nej” på ett diplomatiskt sätt.
På det här sättet gör din tonåring mindre motstånd mot saker du säger och det förbättrar i längden hans eller hennes attityd. Du blir också en bra förebild för ditt barns självförtroende och självkänsla.
6. Prata om dina känslor med ditt barn
Ofta har en dålig attityd sin grund i stress och frustration. Det kan bero på att din tonåring inte vet hur man ska hantera sina känslor eller hur man kan uttrycka dem. Precis som föräldrar vill att deras barn ska uttrycka sina känslor och tankar behöver barnen se att föräldrarna gör samma sak.
Om du som förälder visar dina känslor öppet framför dina barn kommer de att lita mer på dig. Det gör att de känner sig säkrare när de pratar om sina egna känslor. Kort sagt, om du inte visar dem hur du uttrycker dig själv, hur ska de då lära sig att göra det?
“Goda vanor som haft sin grund i barndomen gör hela skillnaden.”
Sammanfattningsvis är det oundvikligt att dina barn kommer uppleva humörsvängningar under tonåren. De kommer inte sällan ha en dålig attityd. Men om du använder rak kommunikation, fastställer regler för familjen och ser till att skapa ett förtroendefullt förhållande med dina barn, bland annat, kommer du att kunna hantera denna komplicerade livsfas på det mest hälsosamma och positiva sättet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ni, P. (s.f.). How to communicate effectively and handle difficult teenagers. Communication coaching.
- Schreck, A., & Riestra, M. P. (2015). Misión imposible: cómo comunicarnos con los adolescentes. Grijalbo.