Recept för sex månader gamla bebisar

En av grundpelarna till en hälsosam kost är variation. Så här kommer vi att lära dig hur du förbereder enkla recept för sex månader gamla bebisar.
Recept för sex månader gamla bebisar

Senaste uppdateringen: 08 mars, 2022

Från sex månader och framåt kan tilläggskost införas. Detta är ett nyckelögonblick i barnens liv eftersom det är ett steg i riktning mot hur deras förebilder beter sig. Det betyder inte att du borde sluta erbjuda bröstmjölk då denna mat är den mest lämpliga för spädbarn under hela deras första levnadsår, och är väldigt nyttig även efter det. Men eftersom introduceringen av fast föda som ett komplement även det har sina fördelar, kommer vi här att presentera de bästa recepten för sex månader gamla bebisar.

Vilka recept kan förberedas för bebisar som är sex månader gamla?

Nedan visar vi några av de bästa recepten för sex månader gamla bebisar. Alla utmärker sig genom dominansen av färska ingredienser och för att innehålla en hög näringstäthet.

Det är värt att klargöra att det finns ett antal olika livsmedel som du inte får introducera fram till barnets första födelsedag, detta för att inte äventyra barnets hälsa. Vi rekommenderar att du säkerställer vilka livsmedel det rör sig om i samråd med din barnläkare.

1. Äppelpannkakor med havregryn

Skålar med havregryn med bitar av frukt som bildar djuransikten.

Havregryn är ett av de bästa spannmålen att inkludera i ett barns kost, eftersom det innehåller en stor mängd fibrer. Detta element är viktigt för att ge näring till barnets tarmflora, vilket framgår av forskning publicerad i The Journal of Nutritional Biochemistry.

För att göra pannkakorna behöver du följande ingredienser:

  • 5 dl växtbaserad mjölk
  • 120 ml havregryn
  • 1 ägg
  • Ett halvt äpple
  • En nypa kanelpulver

Dessa pannkakor är väldigt enkla att tillaga. Du behöver bara blanda ingredienser i en mixer tills du får en smet.

Häll sedan en del av denna beredning i en het panna med en klick smör och stek dem väl på bägge sidor.

2. Potatismos med morot

Det är viktigt att säkerställa tillgången på kvalitetskolhydrater och andra viktiga mikronäringsämnen i kosten för sex månader gamla bebisar. Av denna anledning är beredningen av grönsakspuréer till stor hjälp. Dessutom är dessa preparat vanligtvis väldigt populära hos de små och genererar sällan barska miner.

Det är viktigt att notera att det går väldigt enkelt och snabbt att förbereda en puré. Det är bara att skala två potatisar och en morot och sedan skära dem i små tärningar. Koka allt med lite vatten i en kastrull tills de är mjuka och mixa sedan med en stavmixer. Tillsätt varmt vatten tills du når önskad konsistens.

3. Puré av kyckling, ärter och bönor

Under de första stadierna av livet ökar proteinbehovet, ditt barn växer med stormsteg. Av denna anledning är det viktigt att tillfredsställa dessa krav genom att erbjuda näringsämnen av ett högt biologiskt värde, såsom de som kommer från livsmedel av animaliskt ursprung.

För att tillaga en puré med hög proteinhalt skär du ner ett kycklingbröst i små bitar och bryner det. Tvätta samtidigt ett par deciliter ärtor och bönor som är färdiga att äta. Lägg grönsakerna i grytan där köttet ligger och täck allt med vatten, så att det får koka i 30 minuter. Mixa sedan allt med en stavmixer och det är allt!

4. Jordgubbssmoothie

Att inkludera frukt i recepten för sex månader gamla bebisar är viktigt för att säkerställa en kontinuerlig tillförsel av antioxidanter. Dessa neutraliserar bildandet av fria radikaler och förhindrar utvecklingen av kroniska och komplexa sjukdomar.

För att förbereda en utmärkt jordgubbssmoothie behöver du bara lägga 10 jordgubbar tillsammans med 2,5 deciliter växtbaserad mjölk eller modersmjölksersättning i en behållare lämplig för en mixer. Mixa allt till en lätt konsistens och ge det sedan till ditt barn.

Förbered dessa läckra recept för sex månader gamla bebisar

Som du har sett är det väldigt enkelt att förbereda recept som passar sex månader gamla bebisar. Det är viktigt att erbjuda ditt barn en varierad kost så att de vänjer sig vid att äta olika livsmedel. Detta kommer att minska motviljan mot främmande livsmedel i framtiden.

Glöm samtidigt inte att bröstmjölk är den mest grundläggande maten under det första levnadsåret. Tack vare detta kan allergier förebyggas och risken för att utveckla kroniska och komplexa sjukdomar på medellång sikt minska.

Och kom ihåg att om du har tvivel om maten som ditt barn får eller inte får äta, rådgör då med er barnläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. Disponnible en: https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. Disponible en: https://doi.org/10.1159/000499374

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.