Fruktpuré för bebisar med förstoppning

Idag ska vi visa dig vilka som är de bästa fruktpuréerna för bebisar med förstoppning i syfte att minska eller förhindra denna åkomma.
Fruktpuré för bebisar med förstoppning

Senaste uppdateringen: 31 oktober, 2021

När kompletterande matning börjar kan vissa bebisar tillfälligt utveckla förstoppning. Denna process är inte allvarlig, men det finns några åtgärder som kan bli tagna då det kommer till kosten för att hjälpa bebisar med förstoppning, så som fruktpuréer.

Tänk på att det också är viktigt att du garanterar ett tillräckligt intag av vatten. Vätskan tillsammans med fibrer möjliggör en ökning av volymen av fekal bolus, vilket på så sätt uppnår en mer effektiv förflyttning genom matsmältningskanalen. Dessutom lyckas denna vätska stimulera smörjningen av avföringen, vilket möjliggör en lättare tarmtömning.

Här är några recept på fruktpuré för att hjälpa din lilla bebis.

Vilka frukter ska inkluderas i barnmat för bebisar med förstoppning?

Färsk frukt.

När man förbereder fruktpuré för bebisar med förstoppning är det viktigt att prioritera de med högt fiberinnehåll. Detta eftersom dessa ämnen har visat sig kunna modulera de peristaltiska rörelserna i matsmältningskanalen. På så sätt förbättrar de transporten och minskar de besvär som är förknippade med förstoppning, vilket framgår av forskning publicerad i tidskriften Nature Reviews.

De bästa alternativen för detta ändamål är mogna bananer, plommon, vindruvor, apelsiner, mandariner, avokado, kiwi, papaya och päron. Alla dessa frukter har olösliga såväl som lösliga fibrer inuti, vilka jäser på tarmnivå och gynnar tillväxten av tarmbakterier.

Det är viktigt att komma ihåg att näringen inom barnets mikrobiota kan vara positiv för att förebygga förstoppning, enligt en studie publicerad i Advances in Nutrition. Därför är det ett bra alternativ att komplettera frukten med fermenterade livsmedel med ett högt innehåll av probiotika, såsom yoghurt.

Exempel på fruktpuréer för bebisar med förstoppning

Det är inte bara viktigt att inkludera frukter med högt fiberinnehåll i dessa puréer, det är viktigt att kombinera dem ordentligt. På så sätt uppnås bättre organoleptiska egenskaper för att öka acceptansen av maten hos barnet.

De bästa kombinationerna med frukt för förstoppade spädbarn är följande:

  • Papaya
  • Päron, plommon och vindruvor
  • Kiwi och banan
  • Banan och avokado
  • Apelsin och banan

Det är bäst att förbereda dem i små mängder för att förhindra att de oxiderar och förlorar sina organoleptiska egenskaper.

Om du vill behålla dem är det bäst att förvara dem i en tättslutande glasbehållare i kylen. Kylan hjälper till att förhindra oxidativa processer av många näringsämnen, och på så sätt kan purén konsumeras under en längre tid.

Ett annat mycket användbart knep är att tillsätta några droppar citronsaft, men du måste ske försiktig så att du inte överdriver det för att inte ändra den slutliga smaken. Men i rätt mängd ger den askorbinsyra, en mycket bra antioxidant för de små.

Andra ingredienser att inkludera i en fruktgröt

Puréerna kan innehålla några andra komponenter förutom frukt, för att ge rätten en högre näringsdensitet och fiberkällor.

Det bästa valet av alla är havregryn, som är en spannmål som har högkvalitativa kolhydrater inuti. Utöver dessa innehåller den betaglukaner som jäser i tarmen och förbättrar mikrobiotans funktion.

Det är också möjligt att inkludera andra spannmål i fruktpurén, men det är viktigt att observera märkningen i förväg. De måste vara speciellt uttagna för spädbarn och du måste undvika de som har tillsatt socker. I det långa loppet kan dessa vara skadliga för ditt barns ämnesomsättning.

Havregrynsgröt är ett bra val för spädbarn och barn.

Förbered fruktpuréer för bebisar med förstoppning

Som du har sett är det väldigt enkelt att förbereda fruktpuré för bebisar med förstoppning. Du behöver bara välja ingredienserna väl för att få ett smakrikt slutresultat med hög koncentration av fibrer.

I samtliga fall, om inga förbättringar observeras efter införandet av dessa puréer i barnets kost, överväg att rådgöra med barnläkaren. Det kan finnas något anatomiskt eller funktionellt problem i barnets tarm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
  • Dimidi, E., Christodoulides, S., Scott, S. M., & Whelan, K. (2017). Mechanisms of Action of Probiotics and the Gastrointestinal Microbiota on Gut Motility and Constipation. Advances in nutrition (Bethesda, Md.)8(3), 484–494. https://doi.org/10.3945/an.116.014407

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.