4 läckra recept för 18 månader gamla barn

Det finns ett antal näringsrika recept för 18 månader gamla barn som enkelt kan tillagas hemma. Här följer fyra läckra alternativ!
4 läckra recept för 18 månader gamla barn

Senaste uppdateringen: 01 juli, 2022

Det finns en hel del läckra recept för 18 månader gamla barn som är idealiska eftersom de förutom att vara attraktiva är väldigt näringsrika. De kan inkluderas regelbundet i kosten för att säkerställa att kroppen fungerar korrekt, dessutom är de mycket lätta att förbereda hemma.

Innan du börjar är det viktigt att notera att amningen bör fortsätta till minst 12 månaders ålder. På så sätt tillhandahålls viktiga näringsämnen och antikroppar för att stärka bebisens immunförsvar. Samtidigt är rätterna som rekommenderas här optimala för att öka tillväxt och utveckling hos lite äldre barn, samt för att undvika allergier eller intolerans mot vissa livsmedel.

Är du redo att glädja ditt barn med dessa läckra rätter? Låt oss börja!

Supernäringsrika recept för 18 månader gamla barn

Här är de bästa recepten för 18 månader gamla barn som du kan förbereda hemma på ett enkelt sätt.

1. Yoghurt med flingor och blåbär

Detta är ett preparat som lyckas ge en stor mängd antioxidanter av enorm kvalitet. Dessa element neutraliserar bildandet av fria radikaler och förhindrar deras efterföljande ackumulering i barnets kropp. Detta har relaterats till en lägre sannolikhet att drabbas av kroniska och komplexa sjukdomar på medellång sikt.

För att få ett optimalt resultat kan du helt enkelt köpa en naturell yoghurt eller göra din egen hemma. Lägg sedan till en kombination av havrebaserad müsli och avsluta med några färska blåbär.

Det är viktigt att du noggrant läser märkningen av müslin för att kontrollera att den inte innehåller enkla sockerarter som en av huvudingredienserna. Om den gör det är den inte av god kvalitet.

En skål med yoghurt, blåbär och granola.
Blåbär är läckra frukter som är fulla av antioxidanter och andra högkvalitativa näringsämnen. På grund av deras form är det en bra idé att skära dem på mitten innan du ger dem till ditt barn, och därmed undvika att de fastnar i luftvägarna.

2. Spenatkräm

En kräm av spenat är ett utmärkt alternativ för att inkludera järn i kosten för de små. Här pratar vi om ett näringsämne som har en låg absorptionsgrad, vilket är än mer sant då källan är ett vegetabiliskt livsmedel. För att förbättra tillgängligheten i organismen är det alltid tillrådligt att konsumera den järnrika kosten tillsammans med en betydande dos C-vitamin.

Om du vill tillreda en läcker spenatkräm måste du först koka 150 gram av denna bladgrönsak med ett par skalade och fint skurna potatisar. Fräs samtidigt en halv lök i olivolja.

När grönsakerna är klara, lägg allt i en mixer tillsammans med naturell, osötad yoghurt. Blanda allt till en homogen konsistens.

3. Banankräm

Barn tycker mycket om söta desserter. Det finns dock hälsosamma alternativ för att skapa denna typ av rätt med ett bra näringstillskott och en närvaro av naturell yoghurt. Ett exempel är banankräm, som förutom att den är läcker också är väldigt enkel att göra hemma.

Du börjar med att skala ett par mogna bananer och sedan skära dem i små bitar. Blanda en halv liter mjölk med 4 teskedar socker och en kanelstång i en separat kastrull. Tillsätt sedan bananen och värm den på spisen.

När blandningen börjar koka, rör om den väl och låt den koka i 5 minuter. För att avsluta, ta bort kanelstången och vispa resten av ingredienserna med 4 äggulor.

Allt som återstår är att sjuda blandningen på låg värme tills den börjar tjockna, när den önskade konsistensen uppstår, häll den i mindre behållare och låt den svalna.

En burk banankräm.
Bananer är en frukt som är rik på fiber och de är den idealiska ingrediensen för att ge en naturlig sötma till dina rätter.

4. Stekt kyckling

Kyckling är en av de bästa proteinkällorna. Dessa näringsämnen är avgörande när det gäller att säkerställa en korrekt tillväxt för de små, samt säkerställa att musklerna förblir funktionella. Därför är det viktigt att täcka deras dagliga behov, något som inte alla dieter uppnår.

För att förbereda en stekt kyckling, börja med att förvärma ugnen till 200 grader Celsius och förbered en inoljad plåt. Tillsätt sedan salt, peppar och timjan över hela kycklingen och lägg 3 vitlöksklyftor och en halv citron i skrovet.

Täck sedan botten av plåten med skivad potatis och lägg kycklingen direkt ovanpå. Häll på lite kycklingbuljong för att avsluta och sätt in produkten i ugnen i minst en timme.

Förbered läckra recept för 18 månader gamla barn

Som du har sett är det lätt att förbereda läckra och näringsrika recept för 18 månader gamla barn hemma.

På så sätt kommer det dagliga näringsbehovet att bli täckt, samtidigt som man uppnår en god matlust hos de små. Detta är nyckeln till att säkerställa en varierad diet, vilket inkluderar en större mängd olika rätter under veckan.

Slutligen är det viktigt att kommentera behovet av att etablera en rad goda vanor för att förbättra hälsan. Det räcker inte att bara äta bra, utan det är också nödvändigt att säkerställa regelbunden fysisk träning och god vila.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jenkins, D., Kitts, D., Giovannucci, E. L., Sahye-Pudaruth, S., Paquette, M., Blanco Mejia, S., Patel, D., Kavanagh, M., Tsirakis, T., Kendall, C., Pichika, S. C., & Sievenpiper, J. L. (2020). Selenium, antioxidants, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition112(6), 1642–1652. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa245
  • Li, N., Zhao, G., Wu, W., Zhang, M., Liu, W., Chen, Q., & Wang, X. (2020). The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA network open3(11), e2023644. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.23644

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.