Chokladsockerkaka med gräddfyllning

Denna fluffiga chokladsockerkaka med gräddfyllning är lätt att förbereda och kommer att falla i smaken på alla som provar den.
Chokladsockerkaka med gräddfyllning

Senaste uppdateringen: 29 augusti, 2022

Denna chokladsockerkaka med gräddfyllning är lätt att tillaga och kommer att övertyga både barn och vuxna. Den kan göras med bara ett fåtal ingredienser, på kort tid, och ger fortfarande utmärkta resultat för speciella tillfällen. Det är ett alternativ till andra söta kakor, men i det här fallet har den en läckrare konsistens.

Hur man förbereder en chokladsockerkaka med gräddfyllning

Innan du börjar är det viktigt att notera att desserter med tillsatt socker, som denna chokladsockerkaka med gräddfyllning, bör konsumeras med måtta. Ett överdrivet sockerintag kan orsaka metaboliska skador på medellång sikt.

Nu när vi har nämnt vad som måste nämnas, vänta inte längre med att glädja din familj med denna delikatess; låt oss börja baka!

Barn som bär födelsedagshattar.
Födelsedagstårtor ska vara speciella, läckra och lämpliga för alla smaker.

Ingredienser

Produkterna du behöver för att förbereda en utsökt chokladsockerkaka med gräddfyllning är följande:

 • 400 ml mjöl
 • 125 ml strösocker
 • 4 ägg
 • 250 g smör
 • 100 g mörk choklad
 • 7 g torrjäst (eller 25 g färsk jäst)
 • 150 ml vispgrädde
 • Choklad eller strössel för dekoration

Instruktioner

 1. Vispa först smöret med sockret och äggen tills det blir fluffigt och ljust i färgen.
 2. Sikta sedan mjölet tillsammans med jästen över smeten. Detta förhindrar att klumpar bildas och ger ett bättre slutresultat. Naturligtvis är det viktigt att röra om lite i taget för att förhindra att preparatet får för mycket luft.
 3. Nästa steg är att smälta den mörka chokladen. För att göra detta är det bäst att värma den i vattenbad, även om du också kan använda mikrovågsugnen i korta spurter och röra om emellan.
 4. När chokladen är klar, blanda den med smeten och integrera ingredienserna väl.
 5. När allt är väl omrört, smörj en springform med smör och häll smeten i den.
 6. Grädda i ca 30 minuter i 180 grader Celsius, med värme på båda sidor.
 7. När kakan kommer ut ur ugnen, låt den svalna. Skär den sedan horisontellt för att få två eller tre lika tjocka skivor.
 8. På den nedre, bred hälften eller lite mindre, som tidigare vispats, och lägg sedan den nästa skivan ovanpå (upprepa om du har tre skivor).
 9. Dekorera resten av kakan med resten av vispgrädden och toppa med chokladströssel eller kakbitar.
 10. Låt den svalna ett par timmar i kylen så är din tårta redo att avnjutas efter det.

Överväganden om fett och sockerintag

Det är viktigt att notera att vissa människor ersätter smör med margarin i kakrecept. Målet med denna förändring var länge ett försök att uppnå ett hälsosammare resultat, men precis motsatsen uppnåddes.

Produktionen av margarin hydrerar vegetabiliska oljor och omvandlar dem till transfetter. Enligt en studie publicerad i BMJ kan dessa ämnen öka nivån av inflammation i kroppen och risken för komplexa sjukdomar. Livsmedelsverket anger numera att nästan allt transfett har eliminerats i svenskt margarin, men som ett av få länder i Europa är industriellt producerade transfetter inte förbjudet i svenska ultraprocessade livsmedel. Det innebär att ämnet alltjämt hittas i många av de kakor, bakelser och ingredienser som står på butikshyllorna.

Dessutom måste vi vara försiktiga med konsumtionen av enkla sockerarter. Dessa ämnen har visat sig vara associerade med incidensen av typ 2-diabetes, särskilt hos stillasittande personer.

Chokladsockerkaka med gräddfyllning.
Njut av chokladen i en utsökt och mycket enkel efterrätt.

Förbered en chokladsockerkaka med gräddfyllning hemma

Som du har sett är det lätt att förbereda en chokladsockerkaka med gräddfyllning som kommer att glädja alla vid bordet. Den är utmärkt för en speciell tillställning och ger en söt touch till slutet av en måltid. Alla kommer att älska den och kommer att tigga om mer!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
 • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.