Barnvänligt recept på bananbröd

Bananbröd är en populär produkt för barn och kan erbjudas till frukost eller som mellanmål. Förbered detta läckra recept med dina barn!
Barnvänligt recept på bananbröd

Senaste uppdateringen: 21 januari, 2022

Bananbröd är ett livsmedel som är mycket populärt bland barn och som har näringsegenskaper som är överlägsna många vanliga brödtyper. På grund av sin smak är det dessutom utmärkt till frukost eller barnens mellanmål.

Tänk på att konsumtionen av kolhydrater är viktigt för barn. Du måste dock se till att dessa näringsämnen alltid är av hög kvalitet och undvika de med ett högt glykemiskt index, till exempel industribehandlade livsmedel.

Ingredienser för att förbereda bananbröd

Ingredienserna till bananbröd.

För att laga bananbröd behöver du följande ingredienser:

 • 7 deciliter mjöl
 • 2 teskedar torrjäst
 • 1 tesked bakpulver
 • 2 teskedar kanel
 • 100 gram farinsocker
 • 3 ägg
 • 1 deciliter extra jungfruolivolja
 • 3 medelstora bananer
 • En näve valnötter

Denna mat kan också göras med tillsats av konstgjorda sötningsmedel för att ersätta sockret. Det är dock viktigt att komma ihåg att denna klass av tillsatser kan påverka barnets mikrobiota och orsaka hälsoproblem på medellång sikt. Till exempel kan förändringar i matsmältningen och i omsättningen av näringsämnen uppstå. Därför bör du vara försiktig med dessa ingredienser.

Steg-för-steg-instruktioner

Du bör börja med att smörja en ugnsform. Dessutom behöver du förvärma ugnen med samtliga element till ca 180 grader Celsius. När båda stegen är utförda kan du börja med degen.

 1. Ta en stor skål och sikta mjölet. Tillsätt också bakpulver och kanel.
 2. Rör om allt väl och tillsätt farinsockret.
 3. När alla ingredienser är väl blandade, ställ åt sidan i några minuter.

Därefter mosar du bananerna med en gaffel, och vi rekommenderar att du använder bananer som är väldigt mogna.

Vispa äggen med oljan i en separat skål. När båda ingredienserna är väl integrerade, tillsätt bananpastan och blanda igen.

För att fortsätta med receptet kombinerar du de två blandningarna som du har lagat separat. Det är bäst att hjälpa till med en plastspatel för att förhindra att degen fastnar och för att få en homogen konsistens.

Häll slutligen hela innehållet i den smorda behållaren och dekorera med nötterna ovanpå. Grädda i 45 minuter och låt den svalna innan den tas ur formen.

Nu är det bara att skära bananbrödet i skivor och njuta av det. Tänk på att det kan förvaras i flera dagar på en sval, torr plats, så länge den förvaras täckt. Oljan och sockret gör att det håller sig färskt under en längre period.

Fördelarna med bananbröd

Bananbröd är ett livsmedel som bidra med komplexa kolhydrater. Trots det bör du notera att den innehåller en del socker, så intaget måste vara måttligt. Kronisk exponering för stora mängder av dessa ämnen har visat sig förändra barns ämnesomsättning.

Till fördel för hälsan så innehåller denna produkt en betydande mängd kalium. Detta mineral är viktigt för att hålla blodtrycket under kontroll, eftersom det hindrar det från att stiga. Det har motsatt effekt till natrium, vilket framgår av forskning publicerad i Journal of Clinical Hypertension.

Glöm nu inte att erbjuda barn bananbröd tillsammans med en proteinkälla för att uppnå en mer komplett näringsbalans. Proteiner är nödvändiga för korrekt utveckling av musklerna, särskilt de med högt biologiskt värde.

Två småsystrar bakar i köket.

Gör bananbröd till dina barn

Bananbröd är en mat som triumferar bland de små. Det kan inkluderas i samband med en hälsosam kost, så länge den konsumeras med måtta. Det är viktigt att begränsa exponeringen för enkla sockerarter hos barn och alltid prioritera intaget av komplexa kolhydrater.

Tänk samtidigt på att för att uppnå god hälsa måste du kombinera goda kostvanor med utövande av fysisk träning på regelbunden basis. Att införa dessa rutiner från de tidiga stadierna av livet är en nyckelpunkt för att kroppen ska fungera på rätt sätt hela livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ojo O. (2019). Dietary Intake and Type 2 Diabetes. Nutrients11(9), 2177. https://doi.org/10.3390/nu11092177
 • Chmielewski, J., & Carmody, J. B. (2017). Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. Journal of clinical hypertension (Greenwich, Conn.)19(9), 904–909. https://doi.org/10.1111/jch.13014

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.