Lätta lekar för ett lyckat barnkalas

Lekar är alltid väldigt roligt på födelsedagskalas. I den här artikeln ger vi dig några tips på enkla lekar för ett lyckat barnkalas.
Lätta lekar för ett lyckat barnkalas

Senaste uppdateringen: 26 september, 2019

När vi firar våra barns födelsedagar är det nästan alltid vi föräldrar som organiserar allt, från festens dekorationer till tilltugg och även lekarna, med målet att alla ska ha så kul som möjligt. Idag vill vi ge några tips på roliga och enkla lekar för en kul födelsedag och ett lyckat barnkalas, så att ni har några alternativ att välja mellan när den stora dagen äntligen kommer.

Lätta lekar för ett lyckat barnkalas

1. Hela havet stormar

Hela havet stormar är en klassiker på födelsedagskalas, och har funnits i många år. Leken börjar med att man sätter upp stolar bredvid varandra i en cirkel med platserna vända utåt, eller i en rad med stolsryggarna mot varandra. Du ska ha lika många stolar som det finns barn på kalaset, minus en stol. Du behöver också en stereo eller telefon som du kan spela musik på så att alla hör.

När musiken spelar går alla barn i en cirkel runt stolarna. Så fort musiken stannar ska de försöka sätta sig på en stol så snabbt det bara går. Varje runda åker ett barn ut eftersom det finns en stol för lite, och efter varje runda tar du bort en stol till. Det fortsätter på det sättet tills det bara finns en stol och två barn kvar. Barnet som sätter sig i den sista stolen vinner.

2. Skattjakt

Du behöver förbereda den här leken innan kalaset börjar. Under skattjakten behöver barnen hitta en skattkista från en serie ledtrådar som du gömmer runt kalasområdet. Medan du planerar måste du tänka på hur gamla barnen är så att du inte gör leken för svår. I skattkistan kan du till exempel lägga en liten present till varje barn, beroende på temat för festen och hur mycket du vill spendera.

3. Säckhoppning

Barn älskar att röra på sig, så säckhoppning är en enkel och rolig lek för barnkalaset. För det behöver du stora säckar som barnen passar inuti. I lag eller par, beroende på antalet barn, måste de ta sig från startlinjen till en viss punkt och sedan tillbaka.

När de har tagit sig till punkten och kommit tillbaka måste de ge säcken till sin partner så att han eller hon kan göra detsamma. Laget eller paret som snabbast tar alla sina lagmedlemmar till punkten och tillbaka vinner.

Barn på barnkalas hoppar säck.

4. Äggstafett

De flesta barn tycker om äggstafett eftersom leken är “farlig”. För att leka behöver du lika många skedar som det finns barn, samt några ägg. Vi rekommenderar att du hårdkokar äggen innan barnkalaset, så att de inte fläckar ner barnens kläder om de tappar dem. Men berätta inte det för dem så att leken fortfarande är spännande.

I par eller lag måste ett av barnen balansera ett ägg på en sked. Dessutom ska barnet hålla skeden i munnen. Barnet går eller springer till en viss punkt och tillbaka, sedan lämnar han eller hon över ägget till sin partner. Om ägget faller någon gång på vägen måste barnet gå tillbaka till början.

5. En bonde i vår by

Det är en av de enklaste lekarna för ett lyckat barnkalas, och allt du behöver är barnens deltagande. Ni kan behöva en ganska stor yta, så det är en perfekt utomhuslek.

Samla alla barn i en cirkel med en person i mitten. Det är “bonden”. Ringen förflyttar sig åt ett håll och bonden går runt åt det andra, medan barnen sjunger sången nedan.

I andra versen tar bonden en fru från ringen av barn (personen som står mittemot när versen tar slut) och fortsätter gå med henne. Leken fortsätter på samma sätt tills musen har tagit osten. När man sjunger sista versen ska osten stå själv i mitten. När leken upprepas får osten vara bonde.

En bonde i vår by, En bonde i vår by, Hej Hopp tralalala, en bonde i vår by…

Och bonden tar en fru och bonden tar en fru…….Hej Hopp tralalala, en bonde i vår by…

Och frun hon tar ett barn, och frun hon tar ett barn…….Hej Hopp tralalala, en bonde i vår by…

Och barnet tar en hund, och barnet tar en hund……..Hej Hopp tralalala, en bonde i vår by…

Och hunden tar en katt, och hunden tar en katt…….Hej Hopp tralalala, en bonde i vår by…

Och katten tar en mus, och katten tar en mus……..Hej Hopp tralalala, en bonde i vår by…

Och musen tar en ost, och musen tar en ost……..Hej Hopp tralalala, en bonde i vår by…

Och osten den står kvar, och osten det står kvar……..Hej Hopp tralalala, en bonde i vår by…

Barn slår på en pinata.

6. Piñata

Piñatas är ofta den roligaste delen av ett barnkalas. Du behöver bara köpa en piñata och fylla den med godis och småleksaker för barnen. Därefter täcker du över födelsedagsbarnets ögon. Sedan ska han eller hon försöka slå sönder den utan att se. Om det första barnet inte har sönder den inom ett visst antal slag går turen vidare till nästa. Det kan vara en bra idé att ha ett par piñatas så att alla kan få prova på att ta sönder den.

När piñatan äntligen går sönder kan alla barn njuta av godiset och prylarna som faller till marken, och du kommer definitivt att ha ett lyckat barnkalas!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.