5 goda och hälsosamma mellanmål för barn

5 goda och hälsosamma mellanmål för barn

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2019

I den här artikeln kommer vi att prata om mellanmål för barn. Att försöka lära ett barn att äta allting kan vara ganska frustrerande för föräldrar. Särskilt när barnen vägrar att pröva minsta bit av någonting nytt. Men föräldrar, ge inte upp! Barn tenderar att behöva få en ny typ av mat erbjuden minst 15 gånger på olika dagar innan de accepterar att smaka på den. Och då avgöra om de tycker om den eller ej.

I början kommer de att svara att de inte vill smaka. Men du ska inte förlora tålamodet utan istället erbjuda dem tre gånger så mycket. Dina barn behöver ditt lugn och tålamod för att lära sig att äta bra. Och det här är det enda sättet du kan etablera bra matvanor hos dem.

I bästa fall kommer de att kunna äta alla typer av hälsosam mat för att kunna bli friska och starka. Och kom ihåg att du måste vara den bästa förebilden för dem när det gäller hälsosam mat.

Mellanmål för barn kan vara knepiga, då barnen kanske är sugna på den minst hälsosamma maten. Men det finns också välsmakande alternativ. Och när barnen väl har smakat på dessa, så kommer de inte tveka att äta dem varje eftermiddag som mellanmål.

Här är fem varianter av goda och hälsosamma mellanmål för barn, som du kan ta med dig framöver.

5 goda och hälsosamma mellanmål för barn

1. Äpplestrips

Små barn älskar pommes frites, och därför är det bra att ge dem en annan typ av strips. Välj äpplestrips i stället! De är lätta att göra, och barnen kommer älska att äta dem. Du behöver bara skära äpplena i samma form som pommes frites. Även om de smakar som frukt, kommer du med förvåning se ditt barn äta upp ett helt äpple.

Mamma som förbereder ett mellanmål för barn.

2. Havrekakor med hallon

Barn älskar kakor, men det är inte alla kakor från affären som är så hälsosamma. Därför kan du kombinera den oslagbara smaken av havrekakor med hallon.

Barnen kommer att älska smaken och det är ett enkelt mellanmål att ta till. Du kommer med all sannolikhet också att vilja smaka på dem.

3. Ugnsbakade morotsstavar

Det här är en extra bra idé för de kallare månaderna på året. När det är varmare så kan du helt enkelt göra morotsstavar, utan ugn. Morötter är väldigt nyttigt och en viktig del i ett barns diet. Så att äta dem som mellanmål är en utmärkt idé.

Morötter är mat som inte bara smakar gott, utan kan se tilltalande ut för barnen i huset.

4. Yoghurtsmoothies

Om du vill ge dina barn ett hälsosamt mellanmål och en möjlighet att verkligen njuta av bra mat – ge dem yoghurtsmoothies som smakar som drickbar glass. Det låter som ett av de mest aptitretande mellanmålen, och det är det verkligen också.

Häll upp dessa smoothies i genomskinliga glas med roliga sugrör. Du kommer snart se dina barn be om detta mellanmål varje dag. Det är så enkelt!

Barn som äter äpple.

5. Hummus – perfekt mellanmål för barn

Hummus är väldigt nyttigt och det är också ett enkelt recept som du kan göra hemma. Och – dina barn kommer att älska att bre det på bröd. Du kan ge det olika smaksättningar, som vitlök eller kummin. Du kan kombinera det med bröd, breadsticks, skivad paprika… Valet är ditt! Dina barn kommer att älska att få det igen och igen.

Du kanske också vill testa: 5 bra mellanmål för barn efter skolan

Med hjälp av dessa fem recept på mellanmål för barn, kan du hjälpa dina barn att äta bra och nyttig mat. Du slipper processad skräpmat och snacks som inte är särskilt hälsosamt men som du köpte för att du hade bråttom eller var sugen på något.

Det är bättre att planera för nyttiga alternativ så att du kan etablera hälsosamma matvanor hos dina barn och en bra relation till mat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Faith Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS Microbiol Ecol, 2017.
  • Rao SSC., Yu S., Fedewa A., Systematic review: dietary fibre and FODMAP restricted diet in the management of constipation and irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 41 (12): 1256-70.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.