6 goda och snabba förrätter

Efter en lång dag har många föräldrar ingen lust att laga mat. Men tänk om det kommer oväntat besök? Här ger vi dig 6 recept på snabba förrätter som också är mycket goda!
6 goda och snabba förrätter

Senaste uppdateringen: 15 augusti, 2019

Kommer du ofta hem från jobbet och orkar inte laga mat? Har du vänner och familj som oinbjudna kommer på middag? Ger din familjs upptagna schema dig näst till ingen tid för omsorgsfullt utarbetade måltider? Här hittar du några snabba förrätter till middagsbjudningen så att du inte behöver stå hela kvällen i köket.

6 snabba förrätter

1. Smörgåsar

När man vill ha en snabb och enkel förrätt är det ofta smörgåsar man vänder sig till! Smörgåsar kan vara livräddare i stort sett när som helst på dagen: som brunch på morgonen, måltid på resande fot, mellanmål eller som en lätt middag när man inte känner sig hungrig.

Allt du behöver är skivat bröd och något att lägga mellan skivorna. Fyllningen kan vara i princip vad som helst.

Vissa smörgåsar är lättare att göra, som de med kallskuret eller paté, men de kan också vara mer omsorgsfullt utarbetade. Här är några förslag på snabba, enkla och läckra alternativ att prova:

  • Tomat och pesto
  • Salladsblad, ägg och ost
  • Lax
  • Aubergine och ost
  • Krabbost
Smörgås med tonfisk och sallad.

2. Smörgåsar med en öppen sida

En annan idé är att göra smörgåsar med en öppen sida. Här behöver du bara en bit bröd och någon form av kött eller fisk att lägga på toppen. Dessutom kan du, för att ge mer smak och undvika att köttet eller fisken blir för torr, lägga till salsa, salladsdressing eller majonnäs.

Om du har rätt ingredienser till hands bör det ta ca 5 minuter att förbereda en smörgås.

Som ett alternativ kan du använda en rund bit bröd eller fralla med urhålad mitten. Du kan fylla brödet med samma ingredienser som ovan.

Ett tredje alternativ är att ställa fram brödet, olika såser och pålägg på bordet så kan gästerna göra sina egna smörgåsar. Från kök till bord på 2 minuter!

3. Tomat och halvmjuk ost

För att fixa denna aptitretare behöver du:

  • Tunna tomatskivor
  • Halvmjuk ost (som mozzarella) skuren i skivor
  • Franskt bröd, skuret i rundor
  • Extra jungfruolivolja (valfritt)

Om du har alla ingredienser till hands behöver du bara lägga ost och tomat på brödskivorna. Ställ sedan ut olivoljan på bordet så att gästerna själva kan välja om de vill ha det eller inte.

4. Baconstekta dadlar

En annan snabb förrätt är dadlar inlindade i bacon. Oavsett hur du väljer att tillaga dem tar de bara några minuter att bli klara.

Allt du behöver är bacon och kärnade dadlar. Rulla upp varje dadel i en bit bacon och spetsa rullarna med en tandpetare för att hålla ihop dem.

När dina rullar är färdiga kan du steka dem i en panna eller – för att det inte ska bli för mycket fett – ställa dem i ugnen.

5. Wraps

Wraps är utmärkta om du vill ha enkla och snabba förrätter; du kan till och med servera wraps som middag när du inte känner för att stå vid spisen.

Du behöver några tortillas för att linda in dina ingredienser – det kan vara tortillas gjoda av mjöl eller majs. Resten av ingredienserna är upp till dig, beroende på vad du tycker om eller vad du har i köket. Bacon, kallskuret, kyckling, stekta grönsaker…

Om du inte kan bestämma dig för bara ett alternativ kan du förbereda en mängd olika wraps och skära dem i små portioner så att gästerna kan välja själva.

Grillade wraps med god sås.

6. Grillspett

Grillspett är utmärkta när du behöver förbereda snabba förrätter. Än en gång kan du använda ingredienserna du föredrar: ost, kyckling med grönsaker, räkor med zucchini, osv.

Välj och kombinera ingredienser enligt din egen, och dina gästers, smak. Spetsa ingredienserna med ett långt spett och din förrätt kommer att vara redo på nolltid.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.