Mammor sover inte, de är alltid på alerten
Mammor sover inte, för direkt efter födseln börjar en vaka som spelar en ledande roll i deras sinnesstånd. De neurokognitiva funktionerna för de som blivit mödrar hålls konstant aktiva, även när de sluter ögonen och vilar.
Vakenhetstillståndet är metaboliskt och unikt för mammor. De har hjärtan, mod och uthållighet som saknar motstycke.
Varför säger man “mammor sover inte”?
Mammor sover inte, och när man säger det menar man precis vad det låter som. Ingen skulle göra ett sådant påstående om det inte var sant, för det kan tyckas gå stick i stäv med den mänskliga naturen och vara kontraproduktivt.
Kom ihåg att sömn är ett fysiologiskt tillstånd: organismer behöver timmar av sömn för att återhämta sig. Vi måste därför undersöka varför det tycks vara möjligt för kvinnor (metaforiskt talat).
När en kvinna blir mamma utvecklar hon omedelbart en förmåga att vila utan att helt koppla bort sig från världen omkring.
En värld som efter förlossningen kretsar kring spjälsängen som står bredvid henne, natt efter natt.
Det finns inga rörelser, gnyn eller andetag från barnet som hon inte känner. Det kan få henne att vakna även om hon precis gått och lagt sig. Mammor har gåvan att höra och förstå sina barn bättre än någon annan, utan att ens se på dem. Även i ett mörkt rum med ögonen slutna förblir de vaksamma.
Varför säger man att mammor alltid är på alerten?
Folk säger att mammor alltid är på alerten för att det är sant. De är ständigt redo att tackla oväntade situationer såväl som dagliga sysslor:
- När bebisen behöver ammas
- När bebisen gråter för att den vaknade och måste nattas igen
- Varje gång den nyfödda måste tas upp ur vaggan och hållas
- När bebisen skriker för att den har ont i magen
- Varje gång den behöver byta blöja
- När bebisen mår dåligt efter att ha vaccinerats
Mamman finns alltid där när bebisen behöver henne. Hon vet hur bebisen vill bli behandlad, och det är därför den alltid känner sig som bekvämast och säkrast med henne.
För mammor finns det inga lediga tider. När barnet behöver uppmärksamhet finns mamman alltid redo att hjälpa, oavsett om klockan är 2:00 på natten.
Mammor sover inte, de är alltid på alerten
Mammor är alltid på alerten, för det är det naturliga tillståndet för dem. Kraften kommer inifrån. De kan vara så utmattade att de känner sig svimfärdiga eller så stressade att de knappt kan tänka.
Pressen kan även göra mammor ledsna. Kanske har deras dagar förändrats så mycket och deras liv blivit så annorlunda jämfört med tidigare. Det är därför de ibland känner sig ledsna och gråter.
DU är en mamma och du vet vad jag pratar om. Humöret svänger nästan lika mycket som det gjorde under graviditeten. Men när sorgen försöker slå rot ska du försöka rycka upp dig, torka tårarna och återhämta dig.
Du ler och och återhämtar dig så pass att du lämnar depressionen och kliver in i fulländad glädje. Det är en gåva kvinnor har, och den kommer tack vare deras moderliga kärlek. Kärleken de känner när de hör gråt, skrik eller skratt från sin bebis.
Mammor kan också bli deprimerade och nå extrem utmattning, men de står alltid stabilt och känner sig lyckliga för den tur som ledde till att en människa som är deras egna kom till världen. Mammor sover inte eftersom de känner en plikt att ta hand om sitt lilla barn.
Mammor är speciella varelser som belönats med kolossal styrka. De kan gå genom ett, två eller tre år i livet utan att sova, samtidigt som de förblir vackra och älskande.
Du som är mamma, tack för din integritet, ståndaktighet, ditt tålamod och de uppoffringar du gör varje dag. Dag och natt har du satt ditt barns välmående före dina önskningar och behov.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sánchez, E. (2019a, 5 noviembre). ¿Cuánto tiempo puede pasar una persona sin dormir. Recuperado de https://lamenteesmaravillosa.com/cuanto-tiempo-puede-pasar-una-persona-sin-dormir/
- Martínez, E. (2019, 8 febrero). Lo importante no es dormir más, sino dormir mejor. Recuperado de https://mejorconsalud.as.com/dormir-mas-dormir-mejor/