Roliga aktiviteter för att lära sig om växter

Barn bör förstå växternas biologi för att kunna respektera och ta hand om dem. Upptäck roliga aktiviteter för att lära sig om växter här.
Roliga aktiviteter för att lära sig om växter
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 30 januari, 2023

Redan från de första skolåren studerar barn saker som relaterar till naturvetenskap. På så sätt skaffar de sig grundläggande kunskaper om miljön och om levande varelser. Bland många andra ämnen börjar de lära sig om växter, inklusive deras egenskaper, behov och funktioner.

Allt detta kan bli tråkigt om det lärs ut på fel sätt. Det är viktigt att dra nytta av roliga aktiviteter för att lära sig om växter. Vill du veta hur? Här hittar du några idéer.

Först och främst måste du vara tydlig med att det är viktigt att barn förstår omvärlden. Dessutom behöver de bygga upp ekologiska värderingar som respekt, ansvar och omsorg om miljön. Detta är det enda sättet att uppnå en bättre framtid där vår planet inte längre lider under miljöförstöringens fruktansvärda konsekvenser.

“Titta djupt in i naturen så förstår du allt bättre.”

– Albert Einstein –

Vikten av att lära sig om naturvetenskap på ett praktiskt sätt

Det är lite motsägelsefullt att studera naturvetenskap enbart ur en teoretisk synvinkel. Det är grundläggande att få vara i kontakt, på något sätt, med naturen för att förstå allt som händer i den.

Barn bör alltså lära sig på ett praktiskt sätt; med andra ord genom experiment, utforskande, manipulation och observation av miljön runt dem.

Som ett resultat blir barnen själva huvudpersoner i sitt eget lärande. De skaffar sig kunskap på ett meningsfullt sätt. Denna typ av lärande uppmuntrar också nyfikenhet och upptäckt av världen där de lever.

På så sätt kommer de lättare kunna behålla och stärka de naturvetenskapliga grundbegreppen. Detta är väsentligt för den framtida utvecklingen av nya generationer som måste vara beredda att ta hand om planeten på ett ansvarsfullt sätt.

Roliga aktiviteter för att lära sig om växter

Här nedanför kommer vi att föreslå några aktiviteter att genomföra med de yngsta i huset så att de lär sig mer om växter och får en respekt för miljön.

Pedagogiska videor om växter

Ett mycket underhållande och annorlunda sätt att lära sig om växter är att använda videor. Detta eftersom att ta emot information på ett visuellt sätt underlättar dess förståelse och bevarande i minnet.

Nuförtiden kan vi hitta många videor på internet som behandlar ämnet växter och deras egenskaper. Men här kommer vi att rekommendera videor från utbildningsplattformen Smile and Learn.

Dessa utbildningsfilmer innehåller attraktiva illustrationer samt en tydlig och enkel förklaring om växternas delar och deras funktioner.

Hantverk med torra löv för att lära sig om växter

En annan aktivitet som vi rekommenderar för att arbeta med temat växter är att göra hantverk med torra löv eller blomblad.

För att kunna genomföra denna aktivitet måste barnen först gå en promenad i naturen och plocka upp alla de löv eller blommor som har fallit från träd eller buskar. Sedan kan de dra nytta av dessa naturresurser och göra olika hantverk med dem. Till exempel collage, dekorationer, tavlor eller fotoramar, ja, allt de kan tänka sig!

Hantverk med torra löv för att lära sig om växter.
På så sätt kan barn utveckla sin kreativitet samtidigt som de experimenterar med naturens dofter och texturer.

 

Plantera grönsaker i bomull

Genom att plantera en böna i bomull kan barn bättre förstå processen för hur växter gror, samtidigt får de vanan att ta hand om växter.

För att utföra denna aktivitet behöver du placera en våt bomullsbit i ett glas eller en plastbehållare och placera en böna eller ärta från en baljväxt ovanpå. Du kan använda en lins, vit böna, kikärt, etc. Täck sedan baljväxten med ytterligare en bit våt bomull. På så sätt kan barn observera hur den växer dag efter dag.

Gillade du någon av dessa aktiviteter för att lära sig om växter? Barnen kommer att älska att lära sig underbara saker om växter och du kommer att bli glad över att se dem trivas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.