Presenter som håller länge: Tips för barn

Om du aldrig vet vad du ska ge dina barn, titta hit! Här har du en lista över bra presentidéer. Med lite omvårdnad kan de sprida glädje i många år.
Presenter som håller länge: Tips för barn
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Alltid när viktiga helgdagar eller födelsedagar närmar sig ägnar många massor av tid med att grubbla över vad de ska ge sina barn. Om du vill ge dem bra presenter som håller länge så titta hit, för här får du en behändig lista.

Presenter till barn som håller länge

Cyklar, skateboards eller rullskridskor

Presenter som dessa är utmärkta för utomhuslek. Det är bara en fråga om vad man ska välja. Dina barn kan sedan roa sig med utomhusaktiviteter i många år.

Cyklar är perfekta presenter av flera olika anledningar. Man kan cykla på en eftermiddag efter skolan, eller åka på en helgutflykt – både ensam och tillsammans med familjen. Dessutom kan barnen både använda cykeln för att cykla till skolan och för att ha kul tillsammans med sina vänner.

Inlines eller sparkcyklar är också utmärkta val för att få barnen att underhålla sig själva. När husets små barn väl har lärt sig hålla balansen kommer de att ha mycket roligt.

Naturligtvis måste du se till att det finns tillräckligt med plats för att leka utomhus. Det är en bra idé att till exempel ta barnen till en park regelbundet, för att de ska kunna använda sina presenter fullt ut. Fördelen med dessa leksaker är att de verkligen kan räcka länge.

Byggklossar

Klossar är en klassisk present som aldrig blir omodern. Dessutom brukar det finnas olika set för olika åldersgrupper. Det bästa med dessa leksaker är att barnen kan leka med dem i vilket utrymme som helst i huset.

Klossar stimulerar också barnens fantasi och kreativitet, samt är en lärande aktivitet som är mycket nyttig för barns utveckling. Allteftersom dina barn växer kan du ge dem olika typer av klossar så de inte blir uttråkade.

Det finns många olika märken som erbjuder en mångfald av olika klossar för barn i alla åldrar; ett av de mest kända är LEGO.

Ett litet barn som leker med klossar.

Bollar

Bollar är en utmärkt presentidé som ger dina barn chansen att njuta av roliga utomhuslekar. Av alla leksaker som barn har är bollar vanligtvis en av deras favoriter.

Dessutom är det en bra leksak för att integrera idrott och sport med lek. Bollar är också utmärkta för att få barn att leka tillsammans med sina vänner.

Leksakskök

Att leka rollekar har varit en favorit för barn genom alla tider. I leken får de imitera vad vuxna gör i sitt dagliga liv.

Därför är leksakskök en bra present som barn inte växer ifrån alltför snabbt. Med lite tur kan de komma till användning i flera år.

Ju fler kökstillbehör du lägger till, desto mer tid kan barnen spendera med att låtsas koka olika recept.

Pussel

Pussel är leksaker för både barn och vuxna, så de passar utmärkt för kvalitetstid med familjen. Ett underhållande pussel stimulerar barns koncentrationsförmåga såväl som deras minne.

De är ofta så roliga att man kan spendera timmar med att bygga ihop och sedan ta isär pusslen igen. Var bara försiktig när du lägger tillbaka dem i lådan; du vill ju inte bli av med någon bit.

Maskeradkläder

Maskeradkläder stimulerar barns fantasi eftersom de kan klä ut sig och hitta på olika historier. Alla små barn älskar att låtsas att de är prinsessor och superhjältar.

Maskeradkläder ger dem möjligheten att återberätta sina favoritberättelser. Den enda begränsningen är deras fantasi.

Böcker

Om du är trött på att ge bort leksaker som dina barn ändå inte leker med föreslår vi att du ger dem böcker. Alla vet att böcker stöder barns intellektuella utveckling och kreativitet. Se bara till att välja böcker som dina barn verkar tycka om.

Äventyrsböcker, till exempel, är ett bra sätt för barn att fördjupa sig i fantasins värld. De hjälper dem också att skapa goda läsvanor

Ett barn läser en bok.

Kamera

Du kanske inte har tänkt på det, men en kamera (även om det är en “barnkamera”) är en perfekt present för barn. De kan ta med sig kameran ut på promenader eller på olika aktiviteter.

De passar dock kanske bäst för barn över 8 år. Det bästa är att en kamera håller i många år. 

Surfplattor och smartphones

En present som är kontroversiell. Teknik har blivit en del av vardagen, och det har gjort att många föräldrar tycker surfplattor och telefoner är bra presenter som inte blir omoderna alltför snabbt.

De är dock inte lämpliga för barn i alla åldrar. Dessutom krävs det av föräldrarna att de åtminstone ibland övervakar användningen. Föräldrar måste inte bara ha koll på vad barnen gör, utan också hur mycket tid de ägnar med dessa apparater.

Avslutningsvis, glöm inte att beakta barnets smak och intressen när du väljer ut en present. Försök inte tvinga på barnet något han eller hon inte gillar. Välj en av dessa presenter som håller länge och låt barnens fantasi flöda fritt i flera år.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.