Böcker som hjälper ditt barn att hantera känslor

Böcker som hjälper ditt barn att hantera känslor
Arantza Martín Becerro

Skriven och verifierad av informatören och dokumentärmakaren Arantza Martín Becerro.

Senaste uppdateringen: 15 november, 2022

Det är ofta svårt att hjälpa barn att hantera känslor eftersom de inte än har förmågan att uttrycka sig som en vuxen. Då kan böcker vara ett utmärkt sätt att hjälpa dem att börja förstå vad känslor är, hur man kan identifiera dem och hur man kan hantera dem.

Idag borde känslomässig utbildning ses som lika viktigt för ett barns utveckling som mer traditionella skolämnen. Den här typen av utbildning borde vara tillgänglig både i skolan och hemma.

Läsning och böcker kan hjälpa barnen att bli bekanta med känslor på ett lättbegripligt sätt, anpassat till deras mognadsnivå och utvecklingsstadium.

I den här artikeln presenterar vi ett urval av utmärkta böcker för att hjälpa ditt barn att hantera känslor. Även om det ibland är komplext är det avgörande för utvecklingen av deras personlighet.

Böcker som hjälper barn att hantera känslor

1. Böcker för känslomässig utbildning: The Color Monster

Framgången för boken “the Color Monster” bekräftar att den är en av de bästa böckerna för att lära barn om känslor.

Många professionella inom skola, bibliotek och även psykologi tipsar om den som en grundläggande bok för barns känslomässiga utbildning.

Monster med olika färger.

Monster är alltid populära i barnböcker, och i den här boken lär huvudpersonen barnen om känslor genom hans egen utveckling, där han skapar följande associationer:

 • grön betyder lugn
 • gul betyder glad
 • röd betyder arg
 • blå betyder ledsen

Boken skildrar känslor på ett sätt som barn kan relatera till i sina egna vardagsliv. Det här kommer hjälpa dem att hantera känslorna när de uppstår.

2. Emotionary

Det här är också en av de bästa böckerna för att hjälpa barn att hantera sina känslor. Den har formen av ett lexikon, och har ett register med alla de känslor som finns beskrivna i boken. Emotionary är en underbar resurs när barn har svårt att uttrycka vad de känner.

Emotionary passar bäst för barn över tre år, och illustrationerna gör det enkelt för små barn att förstå. Den kan användas för barn upp till tolv års ålder, då de lättare kan förstå varje känsla.

3. I Love You (Nearly Always)

Som titeln antyder handlar den här boken om kärlek. Berättelsen fokuserar inte bara på romantisk kärlek mellan par, utan också den som delas av familj och vänner.

Acceptans och respekt för andra, att bejaka olika perspektiv och kärleken du känner för de som är nära dig är några teman som du kan utforska tillsammans med dina små.

Illustrationerna i den här boken, och även i pop-up-versionen, kommer hjälpa dina barn att ta till sig den här underbara berättelsen och den vänlighet som de två huvudpersonerna visar.

Fler böcker som hjälper barn att hantera känslor

4. Otherwise

Den här boken utforskar några av de mer komplicerade känslorna: att ta farväl, att sakna andra, att vara ledsen, att vara rädd. Berättelsen följer en ung flicka när hon lär sig att omvandla de här känslorna till någonting annat.

Illustration som föreställer en flicka.

Boken rekommenderas från sju år och uppåt. De vackra illustrationerna bidrar till att beskriva huvudpersonens mognadsprocess genom flera enkla exempel. Den här berättelsen kan hjälpa till att förändra barns perspektiv på de svårare aspekterna av livet.

5. Nacho’s emotions

Riktigt små barn behöver också böcker som kan hjälpa dem att hantera sina känslor, och den här boken är ett utmärkt exempel.

Baserat på de mest grundläggande känslorna uttrycker huvudkaraktären ett antal känslor som barn lätt kan identifiera. 

Det speciella med boken är att den använder samma berättelse för alla känslorna. Det här gör det lättare för barn att förstå.

 • Först beskriver boken de fysiska förnimmelserna som produceras av känslan.
 • Sedan kan barnen peka ut de illustrationer som de upplever relaterar till den känslan.
 • Slutligen finns känslan med i en kort berättelse med karaktären Nacho.

Boken innehåller också olika pedagogiska aktiviteter, för en mer engagerande upplevelse, och den har också sidor som kan vikas ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gutiérrez, M. (2009). De otra manera. Thule Ediciones.
 • Llenas, A. (2012). El monstruo de los colores. Editorial Flamboyant.
 • Llenas, A. (2015). Te quiero (casi siempre). Editorial Espasa.
 • Nuñez, C. (2013). El emocionario. Editorial Palabras Aladas.
 • Slegers, L. (2012). Las emociones de Nacho. Editorial Edelvives.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.