4 fördelar med bollhav för barn

Bollhav är en av barnens favoritaktiviteter. Är du medveten om alla fördelar de ger när det gäller fysisk, mental och känslomässig utveckling!
4 fördelar med bollhav för barn

Senaste uppdateringen: 11 oktober, 2021

Har du märkt hur mycket barn tycker om att leka i bollhav? Oavsett hur gamla de inblandade är misslyckas den här typen av underhållning nästan aldrig. Men förutom sitt lekfulla syfte kan havet också användas för andra ändamål. Bland dem, utbildning och stimulering av barnens hjärna.

Barn och lek

Barn lär sig allt genom lek: Från finmotorik till kognitiva och emotionella färdigheter. Denna aktivitet följer deras liv och håller dem ständigt aktiva för att upptäcka och forma deras egen värld.

Det är viktigt att veta vikten av lek i barndomen, liksom att främja den i varje hem. Med detta i åtanke är bollhav ett underhållande alternativ som är fullt av fördelar. Vill du veta mer om dem?

En mamma som leker med sin son.

Bollhav: ett eller flera spel?

Denna form av underhållning har den speciella förmågan att vara ett mångsidigt alternativ som kan anpassas till nästan alla utrymmen.

Omgivningen kan vara gjord av tyg eller uppblåsbar, stort eller smått, för ett eller flera barn, etc. Oavsett dess form upptäcker barn tusentals sätt att leka med det. Faktum är att de kan spendera timmar inuti havet och i rörelse, omedvetna om att tiden gått.

Därmed är det ett extremt användbart sätt att uppmuntra till fysisk aktivitet och minska exponeringstiden inför skärmar.

Genom de lekar som omgivningen utvecklar får barn utlopp sin energi och sina känslor. Och tack vare bollarnas flexibilitet riskerar de inte att skadas.

Du kanske också är intresserad av: 4 utomhuslekar som livar upp barnkalaset

4 fördelar med bollhav för barn

Bollhav erbjuder olika hälsofördelar för barn samtidigt som de garanterar stora mängder skoj. Bland de mest anmärkningsvärda fördelarna är följande:

1. Utvecklandet av motoriska och fysiska färdigheter

Det är en aktivitet där olika aktiviteter utförs samtidigt: Att kliva in, komma upp, hoppa och kasta sig i bollarna.

Allt detta innebär omfattande rörelse och muskulär koordination, vilket gör att barn kan lära känna sin kropp och dess gränser, behålla balansen och interagera med miljön. Dessutom främjar det utvecklingen av självförtroendet, eftersom motoriska färdigheter stärks.

Samtidigt är bollhav ett användbart element för att arbeta med koordinationen, reflexer och rymdhantering. Genom att röra sig i olika riktningar lär sig barn att känna igen begrepp som dimension, avstånd och orientering.

Det gör det också möjligt för dem att organisera sina egna beteenden (bestämma vad de ska göra och i vilken ordning) i en säker miljö.

2. Stimulera kreativitet och fantasi

Förutom själva leken är fantasi och kreativitet andra dygder som övas. Barn uppfinner sina egna lekar och nya rörelser, till exempel som en tävling om att söka efter bollar i en viss färg eller gå under “ytan” för att finna saknade föremål.

Därmed utvecklar barn i bollhav sin fantasi, skapar nya världar och delar med sig av olika scenarier med andra barn.

3. Tillåter uttryck för känslor

Ett barn som ligger i ett stort bollhav.
.

Bollhav låter barn släppa loss sin energi och sina spänningar, och ha kul. Liksom alla leksaker bidrar de till produktionen av endorfiner eller “lyckohormoner”, vilket gynnar deras välbefinnande.

Dessutom är det en bra strategi för att lära sig sociala färdigheter, som att turas om, respektera andra och dela med sig av det goda.

Slutligen tillåter denna aktivitet barn att öka sin självkänsla och motivation, eftersom de har en lämplig miljö för att ständigt utmana sig själva.

4. Marknadsför lek med andra

En av de stora fördelarna med bollhav är att de underhåller både unga och gamla. Därför uppmuntrar de äldres deltagande i barnens lek och förbättrar kvaliteten på stunder som delas som en familj.

Du kanske också är intresserad av: 6 roliga spel med papper och penna att spela som familj

Låt tiden för skärmlösa lekstunder komma tillbaka!

Som vi kan se är leken en outtömlig källa till lärande för barn och låter dem utveckla olika färdigheter samtidigt som de har roligt.

Därför är det mycket viktigt att vuxna ledsagar och främjar aktiv lek hos barn. Till exempel genom att skapa utrymmen för detta ändamål, där de kan röra sig, bli smutsiga, röra sig och leka fritt.

Det är viktigt att föräldrar blir medvetna om de negativa effekterna av att låta barn tillbringa hela dagen “anslutna” till mobiltelefoner eller surfplattor. Därför är det viktigt att minska anslutningstiden och uppmuntra till gratis, kreativ utomhuslek så att de återvänder till att utforska världen runt dem.

Det är också ett tillfälle att umgås med dem, lära känna dem mer och främja familjedialog. Så, vad väntar du på? Besök närmsta bollhav redan idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.